1. Frister til å ta ut valuta i Norge?

Ikke gjør det, råder forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 Gruppen.

— Hvis det er mulig, så bør du ta ut penger i landet du besøker. Her hjemme får du dårligere kurs enn du gjør ute, og bankene tar ofte et gebyr for uttaket, sier Gundersen.

Vekslingskursen i norske banker er ofte ekstra dårlig på små og mer eksotiske valutaer.

Årsaken til dette er at kursen som regel er dårligere i Norge da det er kostbart for bankene å sitte på lager av utenlandsk valuta, særlig mer eksotisk valuta som det er begrenset omsetning av, opplyser forbrukerøkonomen.

2. Vær på den sikre siden – ta med to kort

Du kan være uheldig på reisen.

GODE TIPS TIL REISEN: Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 gir gode tips til ferieøkonomien. Foto: Bendiksby, Terje

— Ta med to kort på reisen. Smart hvis du mister ett eller det slutter å virke, sier Gundersen. Har du fått med deg denne store testen?

3. Hvilke kort tar du ut kontanter med?

Her kan det bli dyrt å velge feil kort i utlandet.

— Velg bankkortet når du skal ta ut kontanter i minibanken. Generelt er bankkort og andre debetkort billigere å bruke i minibanken enn kredittkort. Det er nemlig store forskjeller i gebyrene, sier Gundersen.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Mange debetkort tar ikke gebyr ved uttak i det hele tatt, men de fleste debet- og kredittkort har et valutapåslag på 1,75 prosent ved omregning av kontantuttak og varekjøp til norske kroner.

De fleste kredittkort tar gebyr ved kontantuttak, og i tillegg begynner rentene å løpe allerede fra uttaksdagen, ikke først etter den rentefrie perioden.På kredittkort er det vanlig med et gebyr på en til 1,5 prosent av beløpet du tar ut, men minimum 30–50 kroner.

Dette kan være frusterende hvis du velger «feil» kort:

4. Så hva bruker du kredittkortet til?

Kredittkortet kan du bruke på alle andre kjøp av liten og stort art. Bare pass på at du kan betale regningen i ettertid, råder forbrukerøkonomen.

BETAL I LOKAL VALUTA: Velg alltid lokal valuta hvis du får spørsmål om det i utlandet. Da unngår du å bli lurt på vekslingskursen. Foto: Ingar Storfjell

— Bruk kredittkortet til kjøp av reisen og varekjøp. Det gir god oversikt og trygghet. Varekjøp er hovedsakelig gebyrfrie på de fleste kredittkort, og rentene løper ikke før etter den rentefrie perioden.En del kredittkort kan også ha reiseforsikringer inkludert i kortene. Forsikringen slår inn hvis du betaler minst halvparten av reisen med kredittkortet, men sjekk vilkårene på ditt kredittkort for å se hva det dekker.

Flere har gått i kredittkortfellen på ferie. Litt for mye shopping, god mat og drikke kan fort bli kostbart, og kan svi i etterkant av turen.

— Ikke dra kortene mer enn du har råd til. Du skal leve når du kommer hjem også, råder Gundersen.

Ville du bodd med en fremmed på hotellrommet?

5. Betal i lokal valuta

Det hender at kortautomatene spør om hvilken valuta du ønsker å betale med. Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæls beste tips for ferien er at du alltid må svare at du skal betale i lokal valuta.

— Velger du å betale i norske kroner er det butikken som setter kursen, og da vil du betale mer for varen enn nødvendig, sier hun.

Kilder: Sparebank1 Gruppen og DNB.

Få flere tips og råd til reisen: