Kroatia er det landet som øker aller mest i antall bestillinger, viser tall fra Apollo.

— Kroatia er reisemålet som øker mest med nærmere 30 prosent. Det er også det reisemålet som foreløpig selger best, med i overkant av 20 prosent utsolgte seter allerede, sier Beatriz Rivera i Apollo.

(Hva skal du i sommerferien? Stem nederst i saken!)

Ving bekrefter trenden, og viser til familiehotell som allerede er utsolgt i juli. Reiseselskapet har økt kapasiteten fra ca. 3600 til 5000 reiser fra i fjor til i år.

— På denne tiden i fjor hadde vi solgt 234 reiser, nå er det solgt nesten 1200 reiser til Kroatia. Landet er helt klart i vinden, det er et rimelig reisemål hvor du får mye for pengene, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Vårt eget reisepanel har en liten kroatisk kystby med på årets reiseliste:

VAKKERT: Kritthvite strender, god seiling og rimelige mat og drikke. Kroatia, her fra øya Brac, har lenge vært et yndet reisemål for nordmenn. Foto: Nikola Solic,Shutterstock/NTB scanpix

Bestillingstrenden er snudd

De siste årene har trenden med å bestille sommerferien tidlig gått tilbake. Tradisjonelt bestilte mange sommerferien etter jul og før vinterferien, men siden reisende i større grad er blitt sine egne reisebyrå og pakker reisene selv, bestiller vi i større grad gjennom hele året.

Søkemotoren Finn Reises ferske oversikt viste at vi har bestilt reisen langt senere enn «vanlig» de siste årene – mars er en stor måned, det samme er sommermånedene. Men i år har det snudd.

— Fra 1. juledag og frem til og med forrige uke økte vi salget av sommerreiser med 26 prosent, sier Larsen-Vonstett i Ving.

— Årsaken til at flere ser ut til å sikre seg sommerferien tidlig i år kan være flere, men det er nok først og fremst etterdønninger etter den elendige norske sommeren. Det var nok mange som satt værfaste med hele storfamilien på hytta eller i en campingvogn i ferien, og bannet på at neste sommer skulle de reise til et varmere strøk, tror Larsen-Vonstett.

Topp fem mest solgte reisemålene hos Ving akkurat nå:

  • Mallorca

  • Kreta

  • Gran Canaria

  • Antalya-kysten

  • Rhodos

For Apollos del ser Kreta og Hellas ut til å bli sommerens store vinnere.

— Totalt øker Hellas med over 10 prosent fra fjoråret tett fulgt av Spania. Tyrkia blir sommerens taper med en nedgang på over 20 prosent,sier Rivera i Apollo.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Kanariøyene blir sommerreisemål?

Gran Canaria ligger på tredjeplass over mest solgte reisemål hos landets største reisebyrå akkurat nå. Kanariøyene er et klassisk reisemål i vintermånedene, men ser nå ut til å friste flere nordmenn også sommerstid.

STINN BRAKKE: Stranden i Puerto Rico er proppfull av nordmenn vinterstid. Foto: Morten Uglum

— Det er interessant å se at Kanariøyene er en «up & coming» sommerdestinasjon. Vi regner med å selge nærmere 30.000 reiser til Kanariøyene denne sommeren. Det er stadig flere som får øynene opp for det behagelige klimaet på øyene i sommersesongen, spesielt i juli og august hvor det kan bli for varmt for mange i Middelhavet, sier Larsen-Vonstett. Glad i øyer?

Nesten 700.000 skal på pakketur i sommer

Flytrafikken har hatt en nedgang viser ferske tall fra Avinor, men bransjen mener tallene er noe misvisende for chartertrafikken da flere ruter pakkes med rutefly.

Allerede er 18 prosent av sommerreisene solgt før årets andre uke er omme.

— Våre beregninger viser at rundt 685.000 nordmenn vil reise på en pakketur i løpet av sommersesongen. Det er fire prosent flere enn det var sommeren 2015, da reiste rundt 655.000 nordmenn på en pakketur, sier Larsen-Vonstett i Ving.

Slik blir reiseåret:

Flere skal utenlands

I året som kommer forventer reisebyråene en negativt omsetningsutvikling på 3,3 prosent i 2016 etter et godt 2015, viste ferske tall hovedorganisasjonen Virke presenterte tidligere denne uken.

60 prosent forventer å tilbringe sommerferien utenlands, da med sol og bad som hovedformål, mens 29 prosent skal tilbringe hovedferien hjemme på hytte eller camping sammen med familie og venner. Det er en nedgang på syv prosent fra 2015, hvor 36 prosent opplyste at de ville ha norgesferie.

Les mer om reisetrender: