Hva er det med mange reisendes søken etter isolerte drømmeøyer? Det er noe eventyrlig og spennende ved tanken på «å klare seg selv» på en frodig øy med kritthvit sand omringet av blått hav.

foto
KROATIA: Lille Susak i Kroatia ligger sør for Pula i Kroatia. Foto: Paul Prescott/Fotolia,NTB scanpix

CNN Travel har laget en oversikt for å friste sine amerikanske og internasjonale lesere med ti nærmest uoppdagede øyer i Middelhavet. Området er litt mer tilgjengelig for oss nordmenn, selv om du må jobbe litt for å besøke noen av dem.— Globaliseringen har gjort verden så tilgjengelig og på et vis har verden blitt mindre – og mer homogen. Vi søker derfor til isolerte øyer for å oppleve det autentiske og noe annerledes . To viktige stikkord for dagens turister. Vi vil på oppdagelsesreise og innkassere gode historier som vi kan fortelle til venner og familie hjemme, sier kommunikasjon- og markedskonsulent Christine Hafnor i reiseselskapet Apollo.

foto
FIN FISKERLANDSBY: I Susak er det stille og rolig øyliv. Foto: Kaligaski/NTB scanpix

Vakre øyer i Middelhavet:

1. Susak, Kroatia

Hafnor er stor Kroatia-fan, og har besøkt en av øyene på listen. Den er blitt en favoritt.

— Jeg liker spesielt godt Susak i Kroatia. Vi tilbyr ingen utflukter til denne øya, men vi flyr til Split. Herfra må du ta deg frem på egen hånd, men det er vel også litt av poenget når man reiser på oppdagelsesferd, sier Hafnor.

foto
HELLAS: Chrysi, også stavet Chrissi, ligger 15 kilometer sør for Kreta. Foto: Daniela Starace/NTB scanpix

Susak har kun 150 innbyggere (tall fra 2011). Den er bilfri, det er heller ikke posthus eller minibanker her. Øya er kun tre kilometer lang, og halvannen kilometer bred. Det sies at den varme sanden på stranden Bok har helbredende effekt.Se også oversikten:

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

2. Chrysi, Hellas

Den gamle piratøya ligger sør for Kreta, i det libyske hav. Du kan ikke overnatte på øya, men det er fullt mulig å ta seg en tur å se på det gamle, middelalderske kapellet, et fyr og romerske graver. Øya er fredet under kategorien «området med intens naturlig skjønnhet», med flora av sederskog og einer.

foto
BILFRITT: Alicudi nordøst for Sicilia er det man trygt kan kalle en rustikk opplevelse – her er det ikke asfalterte veier, ingen biler, og ingen elektrisitet. Foto: De Pol Alessandro/NTB scanpix

Det er enklest å ta seg ut hit med ferge fra Kreta. Snorkling og dykking er fine aktiviteter i det klare vannet. Nord på øya er det også en nudiststrand.

3. Alicudi, Italia

Den lille øya utenfor Sicilia er bilfri, og har ingen asfalterte veier. Esler er stort sett det eneste transportmiddelet som frakter det meste rundt på Alicudi.

foto
ESEL-TAXI: På Alicudi er eslene primært transportmiddel, de frakter det meste. Foto: Giovanna Dell'Orto/AP,NTB scanpix

Det er heller ikke elektrisitet på øya, så dermed har en mulighet til å koble helt av (med en god unnskyldning også, hvis det trengs). Den nesten helt runde øya er den vestligste av De eoliske øyer, og har et areal på 5,2 kvadratkilometer.Det er mulig å nå Alicudi med båt fra bl.a. Napoli eller Sicilia.

foto
ØYLIV: Ta ferge fra fiskelandsbyen Estartit ut til øygruppen Medes ved Costa Brava. Foto: David Lorente/Fotolia,NTB scanpix

4. Medes, SpaniaPå nordøst-kysten av Spania, ved Costa Brava i nærheten av Barcelona, ligger den lille øygruppen Medes. De syv små øyene du kan nå med båt ut fra fiskerlandsbyen Estartit.

Langs revene og grottene, hvor det lever store havabbor, har gode forhold for snorkling og dykking. Øygruppen fikk status som marint verneområde på 80-tallet.

foto
TYRKIA: Det gamle slottet på Bozcaada er et av Tyrkias beste bevarte. Foto: mito/NTB scanpix

5. Bozcaada, TyrkiaDe omkring 2300 innbyggerne på øya vest for Tyrkia i Egeerhavet livnærer seg stort sett på turisme, vinproduksjon og fiske. Lokale delikatesser som fritert blekksprut anbefales, det samme gjør besøk på lokale barer og vinsmaking av lokale varianter.

Et besøk på slottet i landsbyen ble bygget i 1455, og skal være et av Tyrkias best bevarte. Øya nås blant annet fra den tyrkiske byen Geyikli med båt.

Se hele listen hos travel.cnn.com.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Kilder: CNN Travel, Wikipedia, interkriti.org, wikitravel.org.

Les flere saker om drømmesteder i Europa: