Sommeravslutningene står i kø. Barn som opptrer for foreldre og søsken med sang, musikk, dans, drama og mer.

Er det et stadig mer vanlig syn? De håpefulle der fremme, tittende tilbake på foreldre som de knapt kan se øynene på. Årsak: Mobiltelefonen er i veien.

Svar i pollen lenger ned

— Barnet får for liten oppmerksomhet

Relasjonsterapeut og forfatter Herdis Palsdottir (66)føler seg litt truffet selv, hun er bestemor til seks og det er fort gjort at mobilen kommer opp ved ulike tilstelninger.

Likevel har hun tydelige råd til foreldre: Ikke la mobilen bli den oppmerksomhetskrevende tredjeparten i et unikt møte mellom deg og barnet ditt.

BARN ER SENSITIVE: Relasjonsterapeut Herdis Palsdottir mener barn er sensitive for om mamma eller pappa er fullt og helt tilstede i en situasjon. Foto: Privat

— Det fikles, zoomes og det skal passes på at barna/motivet er inne i ruta og at annet av teknikk fungerer. Hvis oppmerksomheten din er 40-50-60 prosent på duppeditten, får barnet bare den oppmerksomheten som er igjen, sier hun.

— Vi mennesker er ikke så gode på spredt oppmerksomhet

Psykolog Bjørnar Olsen deler oppfatningen om at filming kan bli en vegg mellom en selv og opplevelsen. Og det er ikke bare på barns forestillinger det skjer, synet av «mobilvegger» er høyst tilstede på konserter for voksne også.

- Vi mennesker er ikke så gode på spredt oppmerksomhet. Et annet betimelig spørsmål er, trenger begge foreldrene dokumentere?

Han viser til studier som har vist at barn kan føle seg avvist og kjenne på sjalusi når foreldre holder på med mobilen.

— Behovet for å dokumentere barna er blitt et 24/7-fenomen og allestedsnærværende, sier han.

— Det er likevel stor forskjell på å sitte på en avslutning med hodet ned og svare på mail eller sjekke Facebook, sammenlignet med å ta mobilen frem og ta bilde av som barnet som opptrer. Det er også forskjell på å diskret filme litt, for så å legge bort, versus å filme mye og så bruke tid, fremdeles under opptredenen, på å tagge og legge ut på sosiale medier. Da har du trolig gått glipp av et øyeblikk som kunne vært et fint minne, sier Olsen.

Det positive ved dokumentasjon av barns opptredener, mener han, er fellesopplevelsen det kan gi i etterkant. «Dette var deg da du var 5, 7, 10 år.»

— Det er avveininger man må ta. Jo mer avledning mobilbruken fører til for deg, jo mindre bør du kanskje bruke den. Og snakk med barna på forhånd, spør dem hva de ønsker, legger han til.

— Ta vare på stunden

Palsdottir liker så godt begrepet stund.

24/7: - Behovet for å dokumentere barna er blitt et 24/7-fenomen og allestedsnærværende, sier psykolog Bjørnar Olsen. Foto: Psykologtidsskriftet

— Stunden man kan sitte å se sitt barn opptre, se hvordan det fungerer sammen med andre, den er en liten perle som er så viktig i seg selv. Ikke frata deg selv muligheten til en slik stund.Barn er sensitive for om mamma eller pappa er fullt og helt til stede både fysisk og mentalt. Både for barnets skyld og din egen: Vær hjertelig til stede i disse fine øyeblikkene, sier hun.

Hvor ofte ser jeg om igjen på disse opptakene?

Hun mener foreldre også bør spørre seg: Hvor ofte ser jeg om igjen på disse opptakene? Hvor langt klipp trenger jeg?

— Kanskje det holder å ta et bilde på forhånd, så er jeg ferdig og kan lene meg tilbake. Kan det ha mer for seg å filme litt etterpå idet jeg spør barnet hvordan det gikk, sier hun.

Palsdottir mener dessuten mange barn er blitt lei av all bildetaging og filming.

Ser du hva som mangler?

— Prøver de å snu seg bort, ta de tegnene på alvor, de prøver å si noe med det. Er det derimot blitt en vane for alle parter at det filmes, vær den voksne og ta valget. Fortell neste gang at «nå legger jeg mobilen bort, jeg kommer ikke til å filme eller ta bilder av deg, for jeg vil være til stede og høre på og se deg», sier hun.

Relasjonsterapeuten mener det også skal veldig lite til før et barn føler at mamma eller pappa er mest opptatt av hva de presterer.

— Jeg tror unødvendig mye filming med telefonen for eksempel kan føre til at det blir et fokus på nettopp prestasjon, sier Palsdottir.

Hva ville du gjort hvis du uventet fikk 200.000 kroner?