HUSK: Det er ikke sikkert din baby klarer alle disse tingene akkurat på det tidspunktet det står i guiden. Noe klarer han kanskje tidligere, og andre ting må han øve mer på. Det er helt normalt.

Nyfødt

Den første tiden ser barnet best på 20–30 centimeters avstand. Det tilsvarer avstanden fra brystet til mammas øyne. Hørselen er bedre enn synet, og menneskestemmer er å foretrekke fremfor andre lyder.

ÅÅÅÅ. Små, søte babyføtter. Og den beste duften i verden. Foto: THINKSTOCK

Det nyfødte barnet er også født med en rekke reflekser. Sugerefleksen, rootingrefleksen som gjør at barnet vender hodet til den samme siden du stryker over kinnet, mororefleksen som gjør at babyen slår ut med armene og folder dem rundt seg, og gårefleksen som gjør at babyen gjør gåbevegelser når du holder ham opp.

De første ukene

Babyen kjenner igjen stemmen og lukten av mamma. Du ser kanskje at babyen studerer ansiktet ditt nøye, særlig hårfestet? Det er fordi han nå kan kjenne igjen ansiktsformen din. Å kjenne igjen pappas ansikt, tar litt lengre tid.

Selv om mange eksperter mener at det første sosiale smilet ikke kommer før ved seksukersalderen, er vi mammaer som regel ganske sikre på at vi allerede har fått blendende smil fra babyen vår. Babyen liker å herme og kan rekke tunge hvis du gjør det. Han liker også å høre stemmen til mamma og pappa.

Les også:

Omkring to måneder

NÆRKONTAKT. Nyt tiden med den lille. Foto: THINKSTOCK

Babyen kan kanskje løfte hodet i korte perioder når han ligger på magen. Selv om dette ikke er favorittstillingen for mange, er det fin trening for barnet å ligge på magen når han er våken. Nå kan han også klare å snu seg over på ryggen når han ligger på siden, så pass godt på på stellebordet. Nå kjenner babyen igjen hele ansiktet ditt med øyne, nese og munn, og kan gurgle lyder når han koser seg eller snakker med mamma og pappa. Babyen begynner å granske hendene og forstår at han kan få ting til å bevege seg ved å daske borti dem, så ranglene på babygymen begynner virkelig å bli morsomme nå.

Omkring tre måneder

Nå får babyen for alvor opp øynene for hendene sine, og etter hvert føttene. Tærne blir derfor ofte den nye favoritten. Det lille barnet har også oppdaget farger og kan skille dem fra hverandre, så fargerike tepper og leker er populært.

Nå begynner han også å få mer kontroll på hodet og overkroppen og klarer å støtte seg med armene. Med god støtte kan babyen også kanskje sitte litt selv?

TITT-TEI! Babyen blir stadig mer aktiv. Foto: THINKSTOCK

Omkring fire måneder

Familiens nykommer blir stadig mer sosial og morsom å ha i hus. Den humoristiske sansen utvikles, og han kan smelte mamma og pappa med trillende latter. Borte-tittei-leken er en vinner.

Han klarer også å kombinere syn og hørsel og begynner å forstå litt mer av sammenhenger i verden rundt seg. Babyen kjenner kanskje igjen lyden når du åpner døra og vet at du kommer for å løfte ham opp etter formiddagsluren.

Babyen kan styre blikket og ha øyekontakt over lengre tid, han kan holde ranglen sin selv og han kan konsentrere seg om en leke over lengre tid, samtidig som han kan bli utålmodig og skrike etter oppmerksomhet.

Omkring fem måneder

Nå har babyen kanskje fordoblet vekten fra da han ble født, og personligheten begynner å bli tydelig. Barnet kan styre samspillet mellom dere selv, og velger å se bort når han trenger en pause. Han viser tydelig glede over kjente fjes, og kan bli redd for fremmede. Nå begynner den lille for alvor å knytte bånd til mamma og pappa og hjemmet sitt, og blir generelt mer skeptisk til ukjente mennesker og steder.

Babyen blir også mer bevegelig. Han kan ta tak i tærne sine, og kanskje prøver han å åle seg fremover eller sprelle med armer og bein når han ligger på magen for å forsøke å krabbe. Grepet om leker blir stadig bedre, og han kan plukke opp ting og flytte en leke fra den ene hånden til den andre.

Les også:

Omkring seks måneder

Mamma er nå blitt en trygg base som babyen bruker for å utforske omgivelsene etter hvert som han blir større. Nå forstår han også litt mer av ansiktsuttrykkene dine og hvilke følelser som ligger bak.

Interessen for leker har også våknet for alvor, og barnet liker godt at mamma og pappa snakker om tingene og lekene rundt ham. Interessen for jevnaldrende dukker også opp, og barseltreffene blir kanskje morsommere for minstemann nå? Babyen griper i alt han får tak i og drar det mot munnen for å utforske. Nå er også pinsettgrepet utviklet, noe som gjør at han kan plukke opp små ting. Derfor er det ekstra viktig å rydde unna alt som ikke skal havne i munnen på minstemann.

Kanskje har han begynt å bable litt? Ba-ba og da-da kommer først, og det betyr både mamma og pappa, eller hva du vil. Noen får også sin første tann på denne tiden. Enkelte har kanskje fått en tann allerede, andre må vente lenge ennå.

Omkring syv måneder

Babyen begynner å bli stor og klarer stadig nye ting selv. Nå er beina sterke nok til å holde kroppsvekten, og han kan stå med støtte fra deg. Noen kan også komme seg opp i sittende stilling, og kanskje klarer han å sitte litt selv?

I denne perioden blir mange barn redde for å være borte fra mamma og pappa. De gråter kanskje og gir sterkt uttrykk for at de ikke liker at du går. På samme måte kan han «straffe» deg når du kommer hjem etter å ha vært borte. Det kan være lurt å unngå at barnet er lenge borte fra en av de næreste omsorgspersonene i denne fasen. Men så lenge mamma eller pappa er i nærheten, er småen klar for videre utforskning.

Omkring åtte måneder

Her snakker vi om en som elsker oppmerksomhet! Babyen klapper, vinker og forsøker å kommunisere med deg ved å imitere ord. Dere kan faktisk få til noe som ligner på en samtale, og prateleker med mamma og pappa er ekstra morsomme.

Babyen blir mer bevisst sine handlinger og øver videre på ting han har lært seg. Særlig krabbing og andre måter å bevege seg rundt på.

Omkring ni måneder

Nå er familiens minste nok blitt mer mobil, og de fleste har funnet en måte å bevege seg rundt på enten det er åling, snurring, skyving eller krabbing. Du kan i hvert fall ikke regne med å finne igjen småen på samme sted som du la ham fra deg.

Leker er fortsatt morsomt, og han kan konsentrere seg lenge om én ting. Gjentagelse er stikkordet, og det kan virke som om babyen aldri blir lei av å legge klossen oppi esken og ta den ut igjen. Her er det bare å øve opp tålmodigheten hos foreldrene også.

Barnet har begynt å bruke bestemte lyder for bestemte ting, og dere har kanskje hørt ham si «mamma» og «pappa» – eller noe som ligner?

Omkring ti måneder

Nå merker du tydelig at babyen forstår mange ord, og han har kanskje også sine egne ord for bestemte ting?

Det å komme seg opp og frem er babyens store mål, og han trener iherdig for å komme seg på beina. Mange krabber raskt, og noen kan stå eller vakle noen skritt med en gåvogn, mens andre fortsetter å øve. Babyen er i hvert fall mer mobil og uavhengig av deg. Med muligheten for å bevege seg rundt, øker også den egne viljen og nysgjerrigheten.

Les også:

Omkring 11 måneder

Nå har vi med en bestemt liten baby å gjøre som helst vil bevege seg fritt uten for mange hindringer. Frustrasjonen over alt han ikke får til, kommer gjerne også høylytt til uttrykk. Nå kan han kanskje reise seg selv og stå med støtte til bordkanten. Enkelte kan gå noen skritt alene, mens andre venter en stund med å slippe taket.

Interessen for språk vokser. Småen kjenner igjen stadig flere ord og enkle setninger, og kanskje kan han selv si noen tydelige ord? Bøker er en hit, særlig når mamma og pappa peker, gjentar og forteller.

SÅ VAR BARNET BLITT ETT: Den lille babyen din har blitt «stor» Foto: THINKSTOCK

Ett år

Oj, der var babytiden over. Den bittelille, hjelpeløse krabaten du holdt i armene dine for et år siden, er nå blitt en egen personlighet som vaklende står foran deg. Man kan bli helt svett med tanke på hvilke kvantesprang utviklingen har tatt dette første året.

Ettåringen kan si noen ord, gå noen skritt og har tatt sin naturlige plass i familien. Fortsatt trives han best hos dem som kjenner ham best, men den store skepsisen for fremmede er nok ikke like sterk.

I takt med barnets raske utvikling åpner en helt ny verden seg. Det er bare å la seg rive med i den lille livsnyterens opplevelse av verden rundt seg, enten det er å studere et lite insekt eller bilene som farer forbi. Ettåringen tror fortsatt verden kretser rundt ham, så dere får være forberedt på å tåle å ha en ny sjef i huset en stund til.

Kilder: «Forstå barnet ditt 0–2 år», Stein Erik Ulvund, «ABC for spedbarnsforeldre», Nina Misvær, «Aschehougs store bok om barnet», Vibeke Manniche.