Et svangerskap er inndelt i tre tidfaser: Første, andre og tredje trimester. Disse er på cirka tre måneder hver.

Men innenfor disse intervallene, skjer det mye — og det raskt. Derfor har vi delt opp graviditeten uke for uke, så du skal få en god oversikt over hva som skjer med deg og din kropp, og ditt barn og dets utvikling, hele veien fra unnfangelse til fødselen.

Første trimester

Uke 0-2: Man regner første dag av siste menstruasjon som starten på et svangerskap, selv om eggløsningen finner sted først to uker senere. Siden de færreste vet akkurat når de har eggløsning, er dette den mest presise måten å beregne hvor langt du er i svangerskapet på.

I løpet av denne perioden har du eggløsning, og siden du nå er gravid, har du også hatt samleie på riktig tidspunkt. Egget møtes av oppimot 500 millioner sædceller, som alle kjemper om å komme først frem til egget, befruktningen skjer og eventyret er i gang.

Uke 3: Celledelingen er i gang i rekordfart. Etter omkring tre dagers ferd gjennom egglederen når den lille klumpen, som nå er på størrelse med et knappenålshode, livmoren. Nå begynner utviklingen av morkaken og den fester seg til livmor­veggen. Allerede nå er kjønn og arveegenskaper på det kommende barnet avgjort.

Uke 4: Du har sannsynligvis ikke merket noe til svangerskapet ennå. Noen venter kanskje i spenning, mens andre er helt uvitende. Embryoet ser ut som en flat skive, og fostervannshulen der barnet skal utvikles og modnes, dannes.

Les også:

ER JEG GRAVID? Noen merker godt at de er gravide, mens andre får seg en stor overraskelse. Foto: Thinkstock

Uke 5:Mensen har ikke kommet og du føler deg kanskje litt trøtt og kvalm. Mange opplever stikninger og ubehag nederst i magen og noen må tisse ofte fordi livmoren tar mer plass.Knøttet er nå 2 mm langt, hjertet har begynt å slå og anlegget for organene legges. Kroppen din prøver å fortelle deg den viktige beskjeden. Kanskje kjennes brystene ømme og kaffe frister plutselig ikke lenger. Nå kommer gleden eller overraskelsen over det nye livet, og med den også bekymringene og spørsmålene.

Uke 6: Knøttet er nå ca. 6 mm langt, og har tydelige anlegg til hjerne og ryggrad. Hjertet pumper blod, men fortsatt er det ikke lett å se at dette skal bli et menneske. Nå kommer gjerne kvalmen for fullt for mange.

Brystene dine er antagelig hovne og kjennes ømme. Enkelte føler seg kanskje litt triste og kroppen forbereder seg på enorme ­omveltninger.

Uke 7: Embryoet er på størrelse med en bønne og har små knopper som skal bli hender og føtter, og hodet vokser mye fordi hjernen er i rask vekst. Du føler deg kanskje trøtt og slapp og løper oftere på do og tisser.

Oppblåst mage, halsbrann, kvalme og forstoppelse er vanlige plager. En tørr kjeks før du står opp kan forebygge kvalmen.

Nå er det på tide å bestille time til første svangerskapskontroll.

Uke 8: Allerede nå kan man se antydninger til tommel og fingre, og anlegg til øyne og ører dannes. Livmoren din vokser, noe som kan gi litt «stikkende» smerter i magen. Det er også vanlig å ha litt mer utflod enn vanlig.

Uke 9: Knøttet beveger seg nå, men du kan ikke merke det på en god stund ennå. Kjønnsorganene begynner også å synes, men det er fremdeles umulig å bestemme kjønnet med ultralyd.

Selv merker du sikkert at hormonene raser rundt, og det kan være lurt å dele litt med den kommende pappaen så han henger med på hva som skjer. Prøv å følge kroppens signaler, plei deg selv og sov litt ekstra.

Uke 10: Nå er det ikke lengre vanskelig å se at det skal bli et menneske. Nå begynner man å kalle den lille spiren et foster. Livmoren din er på størrelse med en liten grapefrukt. Nå er de fleste organer anlagt.

Uke 11: Nå kan du glede deg over at kvalmen snart avtar for de fleste. Hodet på fosteret utgjør nesten halvparten av lengden og bena er korte. Fra nå av vokser ikke hodet så raskt og proporsjonene vil bli mer normale.

Uke 12: Fosteret har nå fått negler og ser ut som et bittelite menneske. Nå avtar risikoen for misdannelser og faren for abort, og mange puster nå litt lettet ut.

Livmoren din vokser ut av bekkenet, men fortsatt vil det ta flere uker før magen er synlig for de fleste. Mange velger å «slippe katta ut av sekken» og fortelle omverdenen den store nyheten nå.

  • Du bør begynne med 0,4 mg folat daglig allerede når du planlegger å bli gravid. Begynn med en gang du har mistanke om at du kan være gravid og fortsett de12 første ukene av svangerskapet.

  • Kutt ut alkohol og sigaretter.

  • Vær forsiktig med enkelte matsorter, som for eksempel rått kjøtt, spekemat, rakfisk og enkelte oster. Se Matportalen.nofor råd.

  • Første svangerskapskontroll er normalt i uke 12, hos fastlege.

VENTETID. I andre trimester begynner de fleste å kjenne liv. Foto: Thinkstock

Les også:

Andre trimester

Uke 13: Fosteret er godt festet og det er fint om du klarer å fortsette å trene på vanlig måte under svangerskapet, uten å presse deg for hardt. Fosteret er nå 6–7 cm langt og har begynt sin store vokseperiode. Du har sikkert begynt å vokse litt selv også. Vær stolt av de nye formene, selv om omverdenen ikke tydelig ser at du er gravid ennå.

Uke 14: Nå begynner den beste fasen av graviditeten for mange. Kvalmen avtar og du føler deg ikke så trøtt lenger. Fosteret er nå over 8 cm langt og en ultralyd kan avsløre om det er en liten gutt eller jente som skjuler seg der inne, selv om det ofte ikke er 100 prosent sikkert. Brystvortene dine blir mørkere og noen får en mørk stripe på magen.

Uke 15: Buksene begynner sikkert å bli for trange, og snart kan du glede deg over å ha en fin kul å vise frem. Nå har knøttet fått hår på hodet og øyenbryn, og vokser i kjempefart. Pass på å få i deg riktig og næringsrik mat.

Uke 16: Nå har du kanskje allerede kjent de første bevegelsene i magen, hvis ikke vil du sikkert kjenne det de nærmeste ukene. Har du født tidligere, har du sikkert kjent det en stund allerede.

Nå er fosteret 16 cm lang og kan allerede suge, svelge, tisse, gjøre pusteøvelser og bevege seg bevisst.

Uke 17: Fosteret er nå 12 cm langt og reagerer på lyd utenfor kroppen. Allerede nå kan du begynne å snakke koselig til den lille. Mange blir tette i nesen fordi svangerskapshormonene gjør at slimhinnene hovner opp. Du grugleder deg sikkert også til ultralyden som normalt er i neste uke.

Uke 18: Nå er det tid for ultralyd­undersøkelse. Dette blir det første møtet med det lille knøttet, og en fin opplevelse også for den blivende pappaen som kanskje først nå får et forhold til det som skal skje. Fosteret er 20 cm, spreller i vei og suger kanskje også på tommelen.

Uke 19: Nå kan du definitivt vinke farvel til midjen for en stund. Magen vokser, selv om fosteret ikke vokser fullt så fort lenger. Underhudsfettet og tenner utvikles.

Uke 20: Gratulerer, du er halvveis! Nå kjenner du antagelig bevegelsene utenpå magen fra den lille som nå er ca. 25 cm og veier 340 g. Sure oppstøt er en vanlig plage.

Uke 21: Nå er det liv i leiren. Fosteret har god plass og kan snurre rundt og bevege seg fritt, og dette kjenner du godt på forskjellige steder i magen. Knøttet kan også reagere på lys fra utsiden, men veier fortsatt under en halv kilo.

Uke 22: Livmoren når nå rundt navelhøyde og innvollene dine presses opp og til siden. Treg mage og halsbrann er vanlig. Fosteret har nå utviklet sin egen døgnrytme og er ofte mest aktiv når du skal hvile.

Uke 23: Nå bikker vekten av babyen snart en halv kilo. Din vekt har sikkert økt mer. Anbefalt vektøkning de to første trimestrene er syv til ni kilo. Vær stolt av den frodige kroppen din, og pass på holdningen nå når tyngdepunktet er flyttet fremover slik at du ikke får vondt i ryggen. Den blivende pappaen kan hjelpe til så du får nok hvile og riktig mat.

Uke 24: Fosteret kan nå overleve dersom det blir født, selv om det er ­forbundet med stor risiko. Hjertet slår mellom 110 og 150 slag pr. minutt. Du kjenner kanskje at beina begynner å hovne litt når du står og går mye, og kynnere kan også forekomme (se uke 30). Når du nå hver dag kjenner bevegelser fra barnet, er det kanskje lettere å knytte bånd til den lille.

Uke 25: Kramper og uro i leggen er vanlig rundt denne tiden, og en ypperlig sjanse for pappaen å trå hjelpende til med litt massasje. Nå skal du kunne kjenne bevegelse hver dag, og du merker sannsynligvis forskjell på et spark fra en fot og trykk fra en liten hånd.

Uke 26: Strekkmerker på magen, bryster eller lår er noe mange får i denne perioden. Det finnes ingen behandling med dokumentert effekt, men myke oljer og kremer kan virke forebyggende. Fosteret reagerer på sanseinntrykk utenfra, både stryk, lys og lyd.

Uke 27: Nå har du sikkert lagt på deg en del. Det er vanlig å legge på seg mellom syv og 17 kilo i løpet av graviditeten. Barnet veier nå en kilo og kan åpne øynene.

Uke 28: Brystene dine begynner å gjøre seg klare til amming, og du kan kanskje presse ut litt råmelk. Den lilles hjerte slår gjerne fortere når den hører stemmen din.

  • Jerntilskudd kan være nødvendig hvis du er blodfattig.

  • Nå kan du slutte med folat.

  • Det er ikke farlig å ha sex under et normalt svangerskap.

  • Pass på tannhygienen.

  • Svangerskapskontroll i uke 24 og 28 + ultralydundersøkelse uke 18. Les også:

NÅ NÆRMER DET SEG. Nå er det liten plass igjen og du vil tydelig kunne se bevegelser utenpå magen. Foto: Thinkstock

Tredje trimester

Uke 29: Det begynner å bli trangt om plassen, og du merker press mot tarmene. Sure oppstøt er også vanlig.

Barnet begynner å få et ord med i laget og forstyrrer nattesøvnen din. Se det som et varsel på hva som kommer, og forsøk å hvile litt når du kan.

Uke 30: Fosteret drikker og tisser ca. en halv liter i døgnet, øver seg på å puste og begynner å få fettlagre. Kroppen din forbereder seg også på fødselen, og du kjenner kanskje at magen strammer seg iblant? Dette er kynnere. Ta det gjerne opp med jordmor eller lege.

Uke 31: Du kjenner deg sikkert andpusten, og det er helt normalt. Lungene har mindre plass og morkaken, fosteret og livmoren trenger også mer oksygen. Babyen veier nå ca. 1,7 kilo. Redebyggingen og skufferyddingen har kanskje slått til for fullt?

Uke 32: Barnet er nå ferdig formet med riktige proporsjoner og du kjenner kraftige bevegelser. Skulle barnet ditt bli født nå, har det 90 prosent sjanse for å overleve.

Uke 33: Nå er det liten plass igjen og du vil tydelig kunne se bevegelsene utenpå magen. Barnet ligger nå som regel med hodet ned. Knøttet har kanskje allerede begynt å holde deg våken om nettene. Unngå å ligge på ryggen hvis det gjør deg svimmel.

Uke 34: Den lille har som regel øynene åpne når det er våkent og lukker dem når han sover. Bevegelsene blir mer glidende og du kan føle at barnet hikker ved rytmiske rykk. Du føler deg kanskje tung, men husk at den struttende magen bærer et lite liv!

Uke 35: Nå veier fosteret ca. 2,5 kilo og er ca. 44 cm langt. Du kjenner sikkert tyngden, og mange får smerter i ryggen eller bekkenet. Dette er vanlig fordi sener og ­muskler blir slappere for å forberede seg til fødselen. Legg gjerne en pute under magen og mellom knærne for å ligge godt om natten.

Uke 36: Forsøk å få til et besøk på sykehuset der du skal føde, så du og den vordende pappaen gjør dere kjent med veien, parkering, hvor dere skal etc. Det kan være en god praktisk øvelse før fødselen.

Fosteret glir nedover og du kan merke at magen synker.

Uke 37: Nå starter permisjonen og du har endelig fri til å bruke dagene som du vil. Du tenker sikkert mye på fødselen, som nå nærmer seg med stormskritt. Det er vanlig å føde mellom uke 38 og 42. Uke 38: Du begynner sikkert å bli ganske lei nå. Sov når du får det til, gjerne flere ganger om dagen.

Nyere forskning viser at barnet beveger seg like mye gjennom hele svangerskapet. Bevegelsene kan imidlertid ofte kjennes annerledes mot slutten, noe som skyldes at barnets nervesystem og muskler blir mer modne, og at barnet får mer kontroll på bevegelsene og system på søvnen, blant annet med lengre søvnperioder.

Babyen kan legge på seg så mye som 30 g om dagen. Nå er det blitt en god og lubben baby der inne.

Uke 39: Nå tror du sikkert fødselen er i gang flere ganger på grunn av hyppige kynnere. Husk at det fortsatt kan være mange uker igjen å vente, samtidig som du må være forberedt på fødsel. Barnet gjør pustebevegelser og fostervannet fornyer seg ca. hver tredje time.

Uke 40: Endelig termin, men bare noen få prosent føder på selve termindatoen. Det er viktig at du kjenner etter liv hver dag, og at du selv passer på å få nok søvn for å spare krefter til fødselen og tiden etterpå. Nå er babyen ca. 50 cm lang og rundt 3,5 kilo og helt klar for å møte verden. Du venter og er spent og utålmodig.

Uke 41: Har ikke babyen kommet ennå? Da skal det bestilles time til ­overtidsvurdering på sykehuset. Nå skjer det når som helst. Hver dag er en dag nærmere å holde vidunderet i armene.

Uke 42: Nå får du time til vurdering på sykehuset, men begrepet overtidig svangerskap gjelder først når fosteret er mer enn 40 uker gammelt, altså etter uke 42. Rutinene for igangsetting av fødsel varierer, men de skal sjekke din og barnets tilstand.

Kjenn etter liv flere ganger daglig. Når det etterlengtede knøttet kommer, er det gjerne tørt og skrukkete i huden fordi det hvite fettet utenpå huden blir borte.

  • Drikk nok vann for fordøyelsen.

  • Plei deg selv og hvil nok.

  • Hyppigere svangerskapskontroller i uke 32, 36, 38, 40 og eventuelt i uke 41 og 42. * Pakk bagen så den står klar når fødselen starter.

Uansett om du føder for tidlig, til termin eller på overtid, er det ingenting som slår følelsen av å endelig ha nurket du har hatt i magen liggende på brystet. Mammalykke! Gratulerer som nybakt mamma!

Kilder: Lege Rebekka Johnsen Wangensteen/Lommelegen, Babyverden.no, Svangerskapsdagboken, Landsforeningen uventet barnedød.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst