Spenningen er stor hvert år når Statistisk sentralbyrå presenterer sine topp 10-lister for de mest brukte navnene til nyfødte.

Noen synes det er stas å finne den lilles navn blant de mest populære, mens andre gjør en stor innsats for å gi sitt barn et mer unikt navn.

Til sammen 434 nyfødte fikk i 2014 toppnavnet Nora/Norah. Blant guttene fikk 448 barn navnet som troner høyest på guttesiden, Lucas/Lukas.

— Håper Bjørnstjerne vil bære navnet sitt med stolthet

Har du valgt et trendnavn?

Hvor mange er det egentlig?

Utgjør det egentlig så mange, når det hvert å fødes i underkant av 60.000 barn? Og hva hvis vi ser på hele landets befolkning, som per 1. april 2015 telte 5.177.000 personer?

Vi har sjekket hvor mange nordmenn som faktisk har navnene på topp 10-listene.

Så mange i Norges befolkning har navn fra topp 10. Tallet i parantes viser hvor mange som fikk dette navnet i 2014.
Så mange i Norges befolkning har navn fra topp 10. Tallet i parantes viser hvor mange som fikk dette navnet i 2014.

Færre får toppnavnene i dag

Toppnavnene er i dag er mer spredt enn tidligere. De er i dag nede i 1,6 prosent og forblir populære over kortere tid, ifølge seniorrådgiver Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå.

— I gamle dager var toppnavnene gjerne oppe i tre prosent. Sist Emma var på topp, lå det langt over 3 prosent. Og Anne lå på 6 prosent, sier Ouren.

Han forteller at selv det mest brukte jentenavnet de siste 10 årene, Emma, bare bæres bare av 10.014 personer - og ligger på 55. plass over de vanligste navnene i Norge.

Dersom en ser hele den norske befolkningen under ett, er det flest jenter/kvinner som heter Anne, Inger og Kari. På gutte/herresiden er det flest av Jan, Per og Bjørn.

Se faktabokser for de 50 vanligste navnene hos begge kjønn.

Les også:

Disse navnene burde ha vært mer populære nå

De eldste og de yngste navnene

Gi barnet et navn med kongelig klang

- Anne vil nok holde seg en stund til

— Gjennomsnittsalderen for dem som heter Anne, var ved årsskiftet 53,4 år. Så jeg er redd det er lenge til vi blir «kvitt» Anne, sier Jørgen Ouren.

Og mener med det at de som heter Anne i dag vil leve i en del år til, og at det er fremdeles er ganske mange som hvert år får navnet Anne. I fjor var tallet 69. På guttesiden var gjennomsnittsalderen for Jan ved årsskiftet 52,7 år, 65 fikk navnet Jan i 2014. > I dag må en gjerne forklare at en er forelder til Marte C i 7a. Jørgen Ouren

De unge har andre referanser

- Men vi ser ikke mange barn i dag som får navn som for eksempel Rolf, Odd og Kjell?

— Det er mye mulig at de fleste navn vil dukke opp igjen. Det tar bare litt tid. Erfaringsmessig regner vi 120 år mellom toppene. Ser vi på den historiske utviklingen var Rolf på topp rundt 20-30-tallet, Odd rundt 30-tallet og Kjell rundt 40-tallet. Det betyr at de 120 årene ennå ikke har gått, og at navnene derfor ennå er for nye. De kan godt komme om noen tiår, sier Ouren.

— Noen navn kan jo gi besteforeldregenerasjonen hakeslipp, men det er fordi de har helt andre referanser enn de unge i dag. De har ikke truffet personene med de gamle navnene, fordi de er døde, legger han til.

- Unngå de 40 mest populære navnene

Ouren råder foreldre til rett og slett å unngå å gi barnet sitt navn fra topp 10-listene. Faktisk ville han prøve å unngå de 40 mest brukte blant nyfødte, og legger til at det er 3000 navn å velge mellom.

– Poenget mitt gjelder hvis man ikke ønsker at barnet skal gå i klasse med mange andre som heter akkurat det samme. Da mine barn var små, kunne jeg ringe til rektor og si at jeg var pappaen til ... De var de eneste med disse navnene, og rektor visste med en gang hvem vi var. I dag må en gjerne forklare at en er forelder til Marte C i 7a, sier Ouren.

Artikkelen er skrevet av Babyverden.