— Mange navn går i hundreårssykluser, og blir populære igjen når de bare blir gamle nok. Men jeg tviler på at foreldre i dag kommer til å gjøre Olga og Gunda populære igjen, selv om de oppfyller noen av kriteriene, sier navneforsker Ivar Utne.

Han er likevel overrasket over at navn som Karen, Inga, Gudrun, Johanne, Karl, Peder og Nils ikke er mer populære.

— Dette er navn med mye tradisjon i mange familier. De har fin klang, er korte og passer fint i vår tid, mener Utne.

One hit wonders

Noen navn har i historien nesten dukket opp fra intet og sust opp til topps på listene, for så å forsvinne helt. Disse navnene mener Utne har vanskeligere for å komme tilbake enn navn som har vært i bruk både før og etter de var toppnavn.

— Dermed kan det være vanskeligere for Bjørg, Gerd og Olga å komme tilbake enn for Ingeborg, Astrid, Ole og Johan, sier han.

Noen navn får også drahjelp fra utlandet. For vi lar oss gjerne inspirere av navnetrender. Eksempler på navn som har fått slik drahjelp er Jenny og Oskar, som har fått hjelp av navnetrender i USA og Sverige.

Les også:

Topp 50 guttenavn i 2014

Topp 50 jentenavn i 2014

De eldste og yngste navnene

Lydene som gjelder nå

Utne kan fortelle at det fortsatt er korte, vokalrike navn som er in, gjerne ispedd konsonantene m, n og l. Men siden trender kommer og går, tror Utne at dette vil avløses av en ny trend om ikke så lenge.

— Kanskje blir det færre vokaler igjen, og mer harde og susete konsonanter, sier han.

NY TREND: Navnetrender kommer og går.- Snart blir det kanskje færre vokaler igjen, og mer harde og susete konsonanter, som b, p, d, t, g, k, s, f, v og kombinasjonen kj, tror navneforsker Ivar Utne. Foto: Universitetet i Bergen

De harde konsonantene han snakker om er b, p, d, t, g og k. Og susete konsonanter er s, f, v og kombinasjonen kj.— Aktuelle navn kan da være Asta, Ester, Katja, Bente, Edvard, Fred, Gustav, Teis, Kjønik, Brede og Arve, sier Utne.

Les også: Barnenavn med kongelig klang

20 gale reaksjoner på navnevalget

Aldersbestemt smak

Utne anbefaler foreldre å gi barna sine navn de har gode følelser for. Men hva det er, er jo individuelt – og ifølge Utne, i stor grad aldersbestemt.

— Mange av oss som er over 30 eller 40 år synes nok at mange navn ikke passer å gi, fordi det er ”gammelmannsnavn” eller navn som tilhører fortiden. Men foreldre tidlig i 20-årene har kanskje ikke det samme forholdet til disse navnene, mener han.

Lar oss inspirere av hele Europa

Utne mener også at man godt kan la seg inspirere av navn fra andre land enn våre nærmeste naboland. Kanskje vil et nederlandsk navn være en god idé?

— Nederlenderne gir gjerne korte navn til barn nå, forteller Utne.

Mange er korte varianter av lengre navn. Eksempler er Finn, Tim (Timoteus), Bram (Abraham), Bas (Sebastian) og Sem for gutter, og Fenna, Romy (fra engelsk Rosemarie) og Demi (Demeter).

— Vanlige navn fra store deler av Europa slår inn hos oss nå. Mange av dem er også i bruk i Sverige og Danmark, men jeg tror heller det er felles påvirkning fra andre land, enn at vi hermer etter nabolandene våre, sier Utne.

Navn som Oliver, Olivia, Lea, Leah, Emma, Matheo, Leo, Leon, Noah, Maximilian og Luka er eksempler på dette.

— Det er nok også mye av grunnen til at gamle og kjente Jakob/Jacob og Mia har blitt mye brukt i det siste, sier han.

NAVNEFORSKERENS DAGAKTUELLE OG UOPPDAGEDE NAVN

(for mobil, sveipe til høyre for hele tabellen)

JENTENAVN:AbigailAdelaAdeleAdelenAdelfaAdrianaAgathe/AgateAletteAlice/AliseAliciaAlidaAlinaAlineAlisaAlmaAmyAnastasiaAneaAngelaArielAstaAugustaAvaAyaAyliBeatriceBenteBernadetteBetina/BettinaBianca/BiankaCarlaCarmenCeliaCelinChloeCindyClaraDelinaDemiDrudeDyvekeEaEbbaEddaEdit/EdithEdelEdleEirEiril/EirillEirinEivorElaEleaElianaElleEllenElnaElseElvineEminaEmmeliEmmelinEmmelineEmmerenseEmmieEmmyEngelmineEnyaErlaugEster/EstherEthelEvelinaEvelineEvelynFeliciaFennaFionaFrejaGunGunhildGunnGydaHarmikeHarrietHelinHennieHennyHermikeHilleborgHilleviInesIrenIreneJanniche/JannikeJennieJenniferJoannaJulianeJulianneJuni KanelkeKanilkeKanuttaKanutteKarinKarlaKatinkaKatjaKiraKjønikeKlaraKorneliaLanaLaraLeanaLeonaLiaLilianaLillianLindeLiviaLotteLuca/LukaLucia MadliMagnaMaiMalenaMaleneMariamMarionMartaMaudMayMelinaMelineMelindaMikaelaMikoliaMilaMillieMillyMoaNannaNaomiNelaNeliaNellie/NellyNettaNilaNilleNilskeNovaOleanna/OliannaOlianeOlkjeRavdnaRegineRenateRistenRomyRosaSarkeSavannahSelina/SelineSerineSilkeSirilStinetteSylvelinTalkeTaraTaranThelmaThilde/TildeTiaTildaTilia/TilliaTiljaTiljeTillaTindraToranTyraUllaUlrikkeUnaValborgValentinaVallyVelmikeVenillVeraVeslemøyVidaVillemoVilmikeVivekeWilmaZo
GUTTENAVNAdelfeAdelfoAdelstein/AdelstenAiloAlbertAlfredAlvarAmandusAmbrosAnteAntoniAntonioArthur/ArturArveArvidAslakAuneBasBastianBengtBertinBramBredeBrynildCajusCaspianChrisanderCyprianDamianDankertEdmundEdvardEdvinEikElianEllingEmilioEngebretErnstFabianFalkvardFinnGardGeorg/GeorgeGjertinGunderGundro/GunnroGurenGustavHaukHeineHelmerHelminHenryHilmarHjalmarIssatJamieJasperKajusKarlKarstenKaspianKittilKjønikKjærandKlemetKonradKorneliusKurLambrigt/LambriktLaurits/LauritzLavransLemetLotharLovinLyderMatiasMattisMelvinMilanNatan/NathanNeriNicoNikodemNilasNojusOlanderOlausOlavesOlavusOlinOlivierOmarOttoPatrickRafaelRagnarRavnRaymondRobinRoeRonaldSakariasSamSamsonSemSemmingSigmundSigvartSilasSivertSnorreSofusSolanSoneStefanStigStillaugStiniusStofferSuneSvenkeSyprianSønvisTallakTaraldTeisTeoTianTimTimianTomTorbenTristanTrygveTønnesUlrikValentinVidarViljarVilleVillomVillumVilmerVincentVinjarVinsjansWeinantWillyYngvarZanderÅgeÅsmund

Artikkelen er skrevet av Babyverden.no.