Den nye sekken er pakket, blyanten er spisset og det kribler i magen. Overgangenfra barnehage til skole er blant de største forandringene barnet skal gjennom.

Som forelder gjør man sitt beste for å forberede barna, sosialt og faglig. Det øves på praktiske ting, man gjør seg kjent i skolegården. Så er første skoledag der.

Første skoledag er kanskje en av de mest spennende dagene i hele livet. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Mannen som er «sjefen for alle norske skolebarn», kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, hadde sin første skoledag på Stridsklev barneskole i Porsgrunn for 31 år siden. Han husker veldig godt den dagen.

— Jeg hadde gruet og gledet meg i mange uker i forveien. Øyeblikket da jeg sto i skolegården og navnet mitt ble ropt opp, og jeg fikk se hvem jeg skulle gå i klasse med. Første skoledag er kanskje en av de mest spennende dagene i hele livet, sier han.

Les også:

Gutten du snubler over i gangen

— Skolen er et vennested, ha øynene åpne. Man kan finne venner på de utroligste steder, i køen til do eller kanskje blir gutten du snubler over i gangen og velter melkekartongen på en bestevenn, legger han til.

Ministeren snakker av erfaring. Sidemannen han fikk i klasserommet første dagen ga et dårlig førsteinntrykk.

— Jeg husker jeg syntes han var en ufordragelig fyr. Men fort ble han en av mine beste venner, og er det også den dag i dag, sier Røe Isaksen.

Les også:

— Førsteklassinger er jo som svamper

— Det som imponerer meg mest når jeg er ute og treffer skolestartere, er hvor utrolig mye de gleder seg og hvor lærelystne de er. Førsteklassinger er jo som svamper som suger til seg alt, det er utrolig viktig at skolen klarer å holde denne gnisten ved like, sier Røe Isaksen.

- Hva med foreldre som har barn som ikke gleder seg til å begynne på skolen?

— Det beste rådet er å snakke med dem som virkelig kan dette, ekspertisen på skolen. Ta kontakt med læreren, helsesøster eller annet hjelpeapparat, de har garantert hatt elever som ikke gleder seg til skolestart før. Det er også veldig viktig at foreldre i en klasse tidlig snakker sammen om hvordan skape et godt skolemiljø, hvordan gjør man det med bursdagsinvitasjoner og lignende, sier han.

Ti råd

Her er ekspertenes råd til foreldre med barn som skal begynne på skolen:

1. Snakk med barna om alt de skal lære , og alle de nye vennene de kommer til å få. Det er gøy å begynne på skolen! Snakk positivt om læreren og skolen.

2. Forbered barna sosialt. Skolen er veldig annerledes enn barnehagen. Det er færre voksne, flere regler og andre forventninger til barna. Derfor er noe av det viktigste at barna har lært sosiale ferdigheter som å sitte stille, vente på tur, stå i kø, kle på seg og gå på do selv.

3. Forbered barna faglig. Førsteklassingen trenger ikke å kunne lese, regne og skrive navnet sitt før skoleklokken ringer inn, men gi dem gjerne oppgaver å bryne seg på som ligner på skoleoppgaver. La dem bruke oppgavehefter, gå på bokstav- og talljakt når dere er på tur, bak bokstavrundstykker eller lær tall når dere er i butikken. De fleste barn er svært lærevillige i denne alderen, så snik inn litt hjemmeskole så ofte dere kan. En lesestund er både hyggelig og viktig for utviklingen av lese- og skriveferdigheter.

4. Bli kjent med skolen og skoleveien. Snakk om hva ulike ord som SFO, AKS, rektor, vaktmester, gymsal osv. betyr.

5. Pass på at barna får frokost. Man lærer best med energi i kroppen.

6. Vennskap og godt klassemiljø er viktig .Kan dere invitere noen med hjem?

7. Bli kjent med foreldrene. Investér litt tid og krefter i å bli kjent med de andre foreldrene til barnets klassekamerater. Du skal mest sannsynlig forholde deg til disse menneskene i mange år fremover, og det er både nyttig og hyggelig å bli kjent med dem. Det gjør det lettere å legge til rette for vennskap, men også å ta opp eventuelle ubehagelige ting som måtte oppstå i klassen.

8. Sett deg inn i rutinene. For foreldre er overgangen fra barnehage til skole stor. På skolen og SFO/Aktivitetsskolen er det få voksne, og du kan ikke regne med daglige rapporter om ditt barn. Les derfor alle lapper som kommer fra skolen, og sett deg godt inn i barnets ukeplan. Da kan du følge med på hva barnet skal gjøre, og også ha utgangspunkt for å snakke om skoledagen. Finn også ut hva barnet trenger av skiftetøy og innesko og sørg for å titte innom plassen ved henting og levering for å se om alt er på plass.

9. Engasjer deg. Jo mer du engasjerer deg i barnets skolehverdag, jo tettere kan du følge opp. Meld deg som klassekontakt eller i FAU (foreldrenes arbeidsutvalg) eller bli med å organisere vennegrupper eller følgegrupper til og fra skolen. Du får godt innblikk i hvordan skolen fungerer, mulighet til å påvirke, og de fleste barn synes det er stas at foreldrene er engasjerte i deres skolehverdag.

10. Første skoledag fortjener å feires! Gjør noe hyggelig sammen for å markere dagen. Kan dere ha noe spesielt til frokost eller gå på kafé etterpå?

(Kilder: Kunnskapsdepartementet ved minister Torbjørn Røe Isaksen, Foreldreutvalget for barnehager (FUB), førskolelærer og forfatter av skolestartboken «Klart jeg kan», Terje Krogsrud Fjeld og erfarne foreldre.)

Deler av artikkelen er levert av månedsmagasinet Aftenposten Oppvekst

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst. Om mobbing i skolen: