Lørdag 30. april går fristen for å levere årets selvangivelse ut.

Har du ingen endringer, trenger du ikke å levere den. Men tallene bør du sjekke nøye, slik at du er sikker på at alt stemmer.

Over 460.000 elektroniske brukere har ennå ikke åpnet selvangivelsen, viser tall fra Skatteetaten.

Du tar risikoen

KONSEKVENSER: Sløvhet eller unnlatelse, sjekker du ikke selvangivelsen kan du risikere å betale for mye skatt. Du kan også bli gjort ansvarlig for at informasjonen mangler eller er feil, forteller Mariken Holter, kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten Foto: Skatteetaten

— Vi vet av erfaring at mange åpner og sjekker selvangivelsen de siste dagene før levering. Men tallet er fremdeles høyere enn det vi skulle ønske oss. Alle må sjekke at tallene i selvangivelsen stemmer, for selv om den er forhåndsutfylt, er den ikke dermed ferdig utfylt. Du kan risikere å betale for mye skatt og du kan bli gjort ansvarlig for at informasjonen mangler eller er feil, sier Mariken Holter, kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten.

- At så mange ikke har åpnet selvangivelsen, kan det ha å gjøre med at den er blitt digitalisert og forenklet i for stor grad?

— Vårt styrende prinsipp er at det skal være enkelt å gjøre rett. Vi har ikke grunnlag for å påstå at forenkling har gjort det så enkelt at forhåndsutfylling og leveringsfritak av selvangivelsen fører til en svekkelse av skattyters rettigheter. Vi tror heller at gode grunnlagsdata og god informasjon styrker rettighetene til skattyterne. At selvangivelsen blir stadig mer forhåndsutfylt, gjør det langt enklere å sjekke den. Men siden den ikke er ferdigutfylt, er det du som må sjekke at tallene stemmer, sier Holter.

Og her får du mange gode råd for årets selvangivelse:

Kan mangle grunnlagsdata

I år har Skatteetaten mottatt 50 millioner opplysninger fra blant andre arbeidsgivere, banker, barnehager og skolefritidsordninger.

Likevel kan det være flere poster der informasjonen mangler fordi myndighetene ikke har såkalte grunnlagsdata.

- Det kan være feil fra banken eller fra arbeidsgiveren. Siden Skatteetaten ikke vet alt om deg, er det du som må fylle inn fradragene du mener du kan ha krav på. Har du byttet jobb og fått lenger reisevei, kan det være at du har rett på reisefradrag, sier Holter.

Forenklingen har blitt en sovepute for mange. I dag lærer ikke de unge nok om privatøkonomi på skolen, for å forstå selvangivelsen må det derfor erfaring til. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl

Under halvparten forstår skatteresultatet

Ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB er det i underkant av halvparten av oss som sier oss helt enig i at vi forstår hvorfor vi får igjen på skatten eller hvorfor vi får restskatt.

TO TING Å GJØRE: -Det er to ting du må gjøre med selvangivelsen. Først må du sjekke at alt er riktig. Er det noe feil eller du har glemt å fylle inn noe kan du risikere straffeskatt. Så starter du skattejakten etter fradrag du kan ha krav på, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: DNB

Det er flere menn enn kvinner, og langt flere eldre enn yngre som innehar kompetanse om selvangivelsen.

Av de på 60 år og eldre er det i overkant av syv av ti som sier de er helt enig i at de alltid sjekker at selvangivelsen inneholder riktige opplysninger, mens kun tre av ti 18-29 åringer sier det samme.

— Når det gjelder hvilke fradrag man har krav på ser vi det samme spriket i aldersgrupper. To av tre på 60 pluss sier de er helt enig i at de alltid sørger å få med seg alle fradragene de har krav på i selvangivelsen, mens en av fire 18-29 åringene er like flinke, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Slik bør du spare nå. Det overrasker ikke forbrukerøkonomen at de eldste vet mest.

— Jeg synes det er flott at selvangivelsen har blitt elektronisk, men forenklingen har blitt en sovepute for mange. I dag lærer ikke de unge nok om privatøkonomi på skolen, for å forstå selvangivelsen må det derfor erfaring til. Fordelen for de eldre er at de i mange år måtte fylle ut selvangivelsen for hånd, sier hun.

Veiviser som guider steg for steg

På skatteetaten.no finnes det en rekke oppdaterte veiledere og kalkulatorer, blant annet på reisefradrag og pendling. På skatteetaten.no finner du også en veiviser som steg for steg guider deg gjennom selvangivelsen.

Selv om den er forhåndsutfylt, er den ikke dermed ferdig utfylt. Mariken Holter, kommunikasjonsdirektør Skatteetaten.

- For de aller fleste skal det holde med en halvtime for å gå gjennom selvangivelsen. Våre verktøy kan bidra til å gjøre jobben enda enklere, sier Mariken Holter.

Her er flere artikler for de økonomibevisste: