Pluss:

  • Lydkvalitet

  • Spiller høyt

  • Romkorreksjon

  • Design

  • Plasserings— og brukervennlighet

Minus:

  • Ingen hodetelefonutgang

  • Romkorreksjon fungerer kun med Ios

Pris: 4998 kroner

Mål: 36,4 x 20,3 x 15,4 cm (BxHxD)

Vekt: 6,4 kg

Kort oppsummert:

Er det virkelig mulig at den dype og potente bassen som fyller rommet stammer fra den kompakte og trådløse Sonos-høyttaleren?

TO FARGER: Nye Sonos Play 5 fåes i sort eller hvitt. FOTO: SONOS

Nye Sonos Play: 5 pumper ut bassganger med så uforskammet mye pondus nedover i oktavene, at det er så man knapt tror sine egne ører.Pluss på et større og mer åpent lydbilde enn forgjengeren, og du har en plasseringsvennlig og trådløs høyttaler som fikser det meste for de fleste. Med bravur.

For de fem tusen kronene du må ut med for Play: 5 får du også et av markedets mest robuste og velfungerende trådløse multiromsystem som støtter det meste av strømmetjenester.

Nysgjerrig på smart-hus?

Tøffere konkurranse

Sonos var lenge nærmest enerådende på markedet for strømmebaserte multiromsanlegg.

I takt med at stadig flere strømmer musikk og pakker vekk bort CD-samlingen, har en rekke ulike produsenter kommet på banen med strømmebaserte multiromsløsninger. Fra typiske hi-fi merker som Denon og Harman Kardon til Bose og Samsung. Og nylig lanserte Google sin «fattigmanns Sonos», Chromecast Audio.

Kanskje ikke så rart at Sonos fant tiden moden for å slippe en splitter ny versjon av sin største høyttaler, den såkalte Sonos Play: 5. Nytt er også muligheten for romkorreksjon av lydkvaliteten ved hjelp av appen og mikrofonen på en Iphone eller Ipad.

Nå skal det sies at den gamle 5-eren på ingen måte var noen dårlig trådløs høyttaler, men alt kan som kjent gjøres bedre.

FORFRISKENDE: Nye Sonos Play: 5 varter opp med en imponerende dybbass og et stort lydbilde. Den kan spille høyt, og gjør seg ikke bort hverken musikk eller film. Foto: Geir Amundsen

Setter ny standard

Og bedre er nye Sonos Play: 5 definitivt blitt. Ikke bare litt, men flere hakk. Lydbildet og stereoperspektivet er større, og bassen går dypere og flytter mer luft enn tidligere.

Overraskende mye dypere.Høyttalerkabinettet er nemlig ikke stort større enn tidligere, og den nye Play: 5 benytter seg av en lukket konstruksjon uten bassrefleksport. En løsning som gjerne er ensbetydende med en kjappere, men ikke fult så dyptgående bass. Slik er det ikke her. Snarere tvert imot.

Sonos nye størstemann er på mange måter i både i pose og sekk: Den byr på noe så sjeldent både dyp og stram bass fra en relativt liten høyttaler.

STRØMKABEL: Sonos Play 5 er ikke helt trådløs, den trenger fortsatt å kobles til strømnettet. FOTO: GEIR AMUNDSEN

Så bra at det begynner å rykke i hi-fi-foten. Den ene utfordrende basslinjen etter den andre, fra Kraftwerk til Björk og Mari Boine, ble sendt i retning nye Play: 5 som henger fobausende godt med på notene.Bassen mangler rett nok litt når det kommer til oppløsning, og går mer i retning av det runde og varme enn hi-fi-nøyaktig presisjon i skillet mellom elektriske og akustiske basser. Trolig et smart valg når man skal lage en høyttaler som skal tekkes en så sammensatt kundegruppe.

Mange vil nok også sette pris på det formidable lydtrykket nye Play: 5 er i stand til å levere. Dette er nemlig en høyttaler som ikke begynner å miste grepet før du spiller høyere enn naboen setter pris på.

Flere høyttalerelementer

Forklaringen finner vi på baksiden av den perforerte grafikkgrillen. Sonos har nemlig utstyrt den nye Play: 5 med tre stykk bass— og mellomtoneelementer mot tidligere to.

Også i toppen har det skjedd ting. Den nye Play: 5 er mer åpen og varter opp med et større og bredere lydbilde, takket være både digital signalprosessering (DSP) og hele tre diskantelementer hvorav to peker til hver sin side.

SEKS: Nye Play: 5 er bestykket med intet mindre enn seks høyttalerelementer som alle drives av hver sin dedikerte digitalforsterker. Foto: SONOS

Skal vi sette fingeren på noe må det bli at de samme ti centimeter store bass— og mellomtoneelementene som skal ta seg av bass og mellomtonen, har ansvaret et stort frekvensområde. Det gjør at dybassen tidvis går litt på bekostning av fylden og trøkket i øvre mellomtone med det resultat at stemmer kan bli en aning slanke.Og nei, den spiller ikke like høyt og dypt som en Devialet Phantom til fire ganger prisen, og stereoperspektivet er heller ikke like stort som B&Ws smått klassiske og femten hundre kroner dyrere Zeppelin er i stand til å tegne opp.

Stereo

Er det stereo som gjelder, enten man er på jakt etter et tokanals hjemmekino eller sverger til to høyttalere når favorittmusikken skal nytes, kan to stykk Play: 5 settes sammen i et stereopar.

VALGFRITT: Du kan velge å la nye Sonos Play 5 stå oppreist. FOTO: GEIR AMUNDSEN

Du kan selv velge om høyttaleren skal stå på langs eller høykant. Vår erfaring er at det låter best med høyttalerene spillende på høykant når man har godstolen rigget på plass mellom høyttalerne. Da deaktiveres snedig nok de to sideveispekende diskantelementene for å unngå at streoperspektivet kludres unødvendig til.

Et steroeoppsett dobler nødvendigvis prisen, men poenget er du skal lete lenge etter et konvensjonelt stereoanlegg satt sammen av separate komponenter som er like allsidig og velspillende til ti tusen kroner.

Ny design

Det er ikke bare lyden som har fått en overhaling. Designet er et helt annet, mer avrundet og med et mykere formspråk som åpenbart er valgt for å gli inn i de fleste hjem og rom.

Skjønt design handler som alltid og smak og preferanser. Og ja, Play: 5 fås også i sort.

GENERASJONSSKILLE: Nye Sonos Play 5 er langt mer avrundet i formen enn forgjengeren, og kan dessuten stå på høykant om ønskelig. FOTO: GEIR AMUNDSEN Foto: Geir Amundsen

Uansett farge er kvalitetsinntrykket upåklagelige, og selv om vi liker mekaniske betjeningsknapper slik det var på første generasjon Play: 5, oppleves de trykkfølsomme volumknappene greie nok. De kan praktisk nok også brukes til å sveipe frem til neste eller tilbake til forrige låt.

Noen vil sikkert savne forgjengerens hodetelefonutgang på baksiden.

Romkorreksjon

Sonos har ikke bare jobbet med en ny Play: 5, nylig slapp de også sin første variant på temaet romkorreksjon. Kjent fra blant annet hjemmekinoreceivernes verden.

Tanken er å eliminere rommets akustiske påvirkning på lyden, som utvilsomt har mye å si på den opplevde lydkvaliteten.

NYTT: For første gang tilbyr Sonos nå også romkorreksjon via appen og mikrofonen på telefonen eller nettbrett. Foreløpig er det kun støtte for Ios. Det skyldes ifølge Sonos at kvaliteten på mikrofonene på Android-enheter varierer for mye. Foto: GEIR AMUNDSEN

Sonos løsning er å bruke mikrofonen på telefonen eller nettbrettet, for så å kjøre en egen romkorreksjon, eller Trueplay som Sonos kaller det, via appen.Selve prosedyren er enkel nok, og appen har sogar en liten video som viser deg hvordan det skal gjøres.

Du går rett og slett rundt med telefon eller nettbrett i rommet mens høyttaleren spiller en sekvens med ulike testtoner. Deretter kan man høre hvordan det låter med og uten romkorreksjon.

Resultatet varierte fra rom til rom, men i de fleste tilfellene foretrakk vi den romkorrigerte versjonen. Enkelte ganger hadde bassen tendens til å bli i overkant ivrig, med det resultat at den måtte temmes litt i appens manuelle EQ-innstilling.

Dessverre for alle Andtroid-brukere fungerer Truplay kun med Ios. Forklaringen er ifølge Sonos at mikrofonkvaliteten på Android-enheter er for varierende.

Det er verdt å merke seg at det sitter to innebygde mikrofoner i nye Play: 5, som åpner muligheten for mer avansert romkorreksjon i fremtiden, uten at Sonos vil si for mye om videre planer.

På spørsmål om mulighet for stemmestyring ved hjelp av digitale assistenter som Apples Siri, er det ifølge Sonos noe det er naturlig å se nærmere på.

PS! Det er meningen at Truplay også skal fungere med de mindre Sonos Play: 1 og Play: 3.

Valg av system

For ordens skyld: Sonos Play: 5 er en trådløs høyttaler som i utgangspunktet kun fungerer i et Sonos-oppsett. Dette er med andre ord ikke en blåtann-høyttaler som du kobler rett til telefonen.

Og selv om du strengt tatt kan kjøre Apple AirPlay via en Airport Extreme og den analoge inngangen, er dette først og fremst en Sonos-høyttaler laget for et liv et Sonos system.

Det betyr klasseledende brukervennlighet og støtte for de fleste strømmetjenester, inkludert Apple Music som Sonos nå tester ut i en betaversjon.

PLATTFORM: Sonos har et relativt bredt utvalg av høyttalere inkludert en lydplanke og en egen dypbasshøyttaler. Du trenger ikke lenger å bruke Sonos egen ruter, men det anbefales for et mer robust mottak. FOTO: SONOS

Har du ikke Sonos eller noe annet multiromsystem fra før, er valg av høyttaler langt på vei også et valg av multiromsplattform.

Konklusjon

Det er ikke til å legge skjul på at nye Sonos Play: 5 har imponert oss. Den spiller markant bedre enn forgjengeren, og er den klart beste trådløse høyttaleren vi har hørt til fem tusen kroner.

Faktum er at den er i stand til å varte opp med en betydelig større dybass og lydtrykk en størrelsen skulle tilsi. Her har Sonos-ingeniøren gjort en formidabel jobb.

ALLSIDIG: Sonos Play 5 er laget for å treffe bredt, både hva gjelder design og lydkvalitet. FOTO:SONOS

Lydbildet og romfølelsen er god, selv om stereoperspektivet nødvendigvis har sine begrensninger når lyden kommer fra ett og samme kabinett. Det blir ikke minst hørbart når to stykk Play: 5 kobles sammen til ett stereopar.Et stereooppsett som garantert vil overraske mange med å bite godt fra seg både med favorittartisten og i hjemmekinoen. Med introduksjonen av romkorreksjon har Sonos adressert en av de største utfordringene med god lyd, den lumske romakustikken. Første versjon er lovende, om enn ikke perfekt.

Kvalitetsfølelsen Play: 5 gir er upåklagelig, og vi liker det nye designet. Sonos er dessuten et svært robust system med et godt utvalg av høyttalere, en meget bra app og ikke minst støtte for de aller fleste strømmetjenestene.

Er du på jakt etter et trådløst multiromsanlegg er nye Play: 5 et av de største argumentene for å velge Sonos, og har du Sonos fra bør nye Play: 5 sjekkes ut. Den setter en ny standard for både Sonos og konkurrentene, og får følgelig våre varmeste anbefalinger.

Det er ikke bare musikk som kan strømmes: