En fersk test av håndkontroller til spillkonsoller som Wii, PS og Xbox viser at mange inneholder skadelige kjemikalier, advarer Forbrukerrådet i en pressemelding.

— Pass på hvilke spillprodukter du kjøper til barna til jul.Testen viser at noen av dem inneholder stoffer som kan være helseskadelige, og som er forbudt i leker, sier fagdirektør for produktsikkerhet, mat og handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord.

Kun to av elleve spillkontroller er helt fri for problematiske stoffer, seks inneholder ett eller noen få problematiske stoffer, mens tre av kontrollerne er rødmerket.

Fortsatt ikke i mål med gavene?

Fraråder foreldre

VERSTING: Gioteck SC-1 wireless sports controller til PS3 er en av verstingene i testen og inneholder fire ulovlige stoffer. FOTO: GIOTECK

Forbrukerrådet fraråder foreldre å kjøpe produktene som får rød advarsel i testen. Stoffene som er funnet i de rødmerkede produktene er helseskadelige, flere av dem er kreftfremkallende og hormonforstyrrende.Det er det danske Forbrukerrådet som har gjort en laboratorietest av de mest solgte spillkontrollene for skadelige stoffer. Samtlige av produktene som er gjengitt i tabellen under selges i Norge.

Fri for problematiske stoffer:

  • Nintendo Wii Remote Plus til Wii U/Wii

  • Sony Dualshock 3 wireless controller til PS3

Ett eller flere stoffer:

  • Microsoft Wireless controller til Xbox 360 (Bisfenol A)

  • Microsoft Wireless controller til Xbox One (Bisfenol A)

  • Nintendo Nunchuk til Wii U/Wii (Bisfenol A)

  • PowerA MiniSeries wired controller til Xbox One (PAHer, bisfenol A)

  • Sony Dualshock 4 wireless controller til PS4 (Bisfenol A)

  • Thrustmaster T80 Racing wheel til PS4 & PS3 (PAHer, klorparafiner, bisfenol A)

Rødmerket:

  • Gioteck SC-1 wireless sports controller til PS3 (PAHer, klorparafiner, ftalater, bisfenol A)

  • Pdp Afterglow wireless pro controller til Wii U (PAHer, flammehemmere, bisfenol A)

  • PowerA Mini ProEx wired til Xbox 360 (Flammehemmere, ftalater)

Har du lest advarslene mot denne «matsminken»?

Hvor farlig?

Forbrukerrådet fraråder foreldre å kjøpe disse produktene.

— Har norske foreldre grunn til å sette julegløggen i halsen om man allerede har, eller er i ferd med å gi bort en slik kontroller i julegave?

— Nei, det er ingen grunn til å sette julegløggen i halsen! Men samtidig er dette stoffer som er dokumentert skadelige, og hadde de vært funnet i en leke hadde denne vært forbudt, sier fagdirektør Gunstein Instefjord, som mener det er uakseptabelt at ikke spillprodukter skal leve opp til de samme kravene som leker.

- Det danske Forbrukerrådet sier at det ikke er et par timers Fifa-kamp med hendene klistret til kontrolleren som er problemet, men den samlede eksponering, og viser til at vi kan støte på de samme stoffene i både i mat og inneklimaet?

— Ja, det er den samlede eksponeringen som er problematisk, og ikke bruk av spillkontroller alene, sier fagdirektøren.

- Du synes ikke at dere skremmer norske foreldre unødvendig med å gå ut med en så kraftig advarsel?

— Nei, det er all grunn til å være tydelig i advarslene når vi vet at produktene inneholder dokumentert skadelige stoffer. Samtidig er det viktig at regelverket blir strengere slik at vi slipper å bli eksponert for giftstoffer i produkter.

Instefjord mener farlige stoffer burde være forbudt i alle produkter som barn og unge bruker, og etterlyser også bedre merking av produkter.

— Uten at man vet hvilke stoffer produktene inneholder, har heller ikke foreldre noe grunnlag for å velge riktige produkter.

Bekymret

Miljødirektoratet ser med bekymring på resultatene fra den danske testen.

— Det kanskje mest bekymringsfulle er at stoffene vil bidra til den såkalte cocktail-effekten, det vil si små bidrag fra mange ulike stoffer som hver for seg ikke utgjør fare for akutte effekter, men som samlet over tid kan bidra til påvirkning på helse og miljø, sier sjefingeniør i Miljødirektoratet, Audun Heggelund.

Han håper forbrukerne gjør bevisste valg og etterspørre de mindre skadelige alternativene som er omtalt i den danske undersøkelsen.

- Analysen sender et viktig signal til produsentene av håndkontrollene, og vi håper og tror at disse nå vil fase ut miljøgiftene fra sine produkter.

Avhengig av mengden

Avdelingsdirektør Cathrine Thompsen i Folkehelseinstituttet, mener på generelt grunnlag at det er ønskelig at vi utsettes for så lave mengder som mulig av disse stoffene.

— Hvorvidt det er en reell fare forbundet med å bruke disse spillkonsollene er det ikke mulig å svare på utfra informasjonen som foreligger, da det er avhengig av mengden av stoffene i de ulike produktene og hvor mye som tas opp gjennom huden ved bruk. Det er kjent at flere av disse stoffene også finnes i andre produkter vi omgås, sier Thompsen.

Omdiskutert test:

Har du fått med deg disse?