Har du lyst på smarthus? Svar i vår poll nederst i saken!

Klar for å styre huset med mobilen? På CES-messen i januar uttalte Samsungs toppsjef at alle Samsungs produkter skal være nettilkoblede i 2020, og at

er et satsingsområde for den koreanske teknologikjempen.

Herunder både smarte biler, smart helse og ikke minst smarte hus. Samsungs våpendrager i kampen om smarthus-kundene er deres såkalte Smartthings.

En plattform som baserer seg på en åpen standard hvor alle de smarte tingene som kobles til kan styres med den samme appen.

Ikke hørt om Tingenes internett?

Satser på høy nytteverdi

ÉN APP: Samsung satser på en åpen plattform der alt kan styres med den samme appen. FOTO: SAMSUNG SMARTTHING

Etter at Samsung kjøpte Smartthings i 2014, er smarthus-løsningen deres allerede lansert i Europa, blant annet i Storbritannia. Nå står Norge og Norden for tur.— Vi har fortsatt ingen eksakt lanseringsdato, men vi kommer til å tilby Smartthings til norske og nordiske kunder i løpet av andre kvartal i 2016, forteller Fredrik Pantzar som er Samsungs produktansvarlige for Smartthing i Norden.

MANGE: Samsung ønker å få med seg flest mulig "ting" på laget. FOTO: SAMSUNG

Han har stor tro på at teknologiinteresserte og kjøpesterke nordmenn er nysgjerrige på smarthus-teknologi, og fremhever nytteverdi og åpne standarder som avgjørende suksessfaktorer.— Vi skal både øke bekvemmeligheten og kontrollen, og legge til rette for at kundene kan spare strøm. Det er viktig med et åpent system som ikke låser inn kunden, og vi inviterer inn andre produsenter for å kunne levere en komplett smarthus-opplevelse, sier Pantzar og viser til at listen over produsenter som støtter Smartthings blir stadig lengre.

Men om og når Smarthings vil støtte stemmestyring slik Apple integrerer sin Siri i deres Homekit, kan Pantzar foreløpig ikke si noe om.

Mange smart-hus-løsninger

APPLE: Det er mange som vil være med på smarthus-leken, deriblant Apple. FOTO: APPLE

Men Samsung er på ingen måte alene om å ville tilby kundene smarthus-løsninger. De vil møte tøff konkurranse fra både Apples Homekit, Googles Nest og en rekke andre Internett-baserte løsninger, samt mer lukkede løsninger fra vaktselskaper og ikke minst strømleverandører.Strømleverandører som håper at de

som alle strømkunder skal ha på plass innen utgangen av 2018, skal bli veien inn i folks smarte hjem.

Direktør i Teknologirådet Tore Tennøe, tror Samsungs inntreden i smarthus-markedet vil være med å gjøre terskelen for forbrukerne lavere, og at mye tyder på at vi i 2016 vil få flere tilbydere i markedet og større fokus på smarthus.

— Jeg er derimot usikker på potensialet for energisparing, til det kjenner vi ikke godt nok til de ulike løsningene. Gevinsten er nok først og fremst de praktiske fordelene og betjeningskomforten.

NORSK: Det er også flere norske aktører i smarthus-markedet, blant andre Smartly som er eid av kraftlevrandøren Lyse. FOTO: Smartly

Sikkerhet og personvern

Med smarthus fulle av sensorer som vet når du er hjemme, hvor mange kaffe du drikker om dagen og hvordan søvnkvaliteten din er, er det mange som setter spørsmålstegn ved sikkerheten og personvernet.

For hva om uvedkommende får tilgang til data om når huset står tomt, eller sensitive persondata blir videresolgt til forsikringsselskap som ønsker at forskingringspremien skal gjenspeile hvor sunn livsstilen din er?

På spørsmål om hvordan sikkerhet og personvern ivaretas i et åpent økosystem hvor mange ulike utstyrsleverandører får tilgang på brukerdata, er Pantzar tydelig på at kundene må og skal kunne stole fullt og helt på sikkerheten, og at det fungerer feilfritt.

Har du sett:

— Sett deg inn i brukervilkårene

— Det er viktig å gå gjennom avtalen og brukervilkårene å påse at det ikke er noen åpninger som gjør at informasjon om deg og hva du gjør i hjemmet ditt ikke kan bli brukt til andre formål, sier Atle Årnes som er fagdirektør teknologi i Datatilsynet.

Selv om en åpen løsning av typen Samsung Smartthing kan gi mange ulike utstyrsleverandører tilgang til data, mener Årnes det handler om at den som leverer selve hub-en eller navet kan være den som vil ha hovedansvaret for å ivareta personvernet.

Han understreker at smart-hus og Tingenes internett er både spennende og utfordrende områder hvor man ikke har full oversikt over hvordan alle de ulike løsningene fungerer.

— Vi følger derfor utviklingen nøye, sier Årnes.