De færreste av oss vil kanskjeinnrømme at vi er «mobilavhengige», men tenk deg om nå: Har duøynene klistret tilmobilskjermen når du sitter på bussen eller toget –ellergår på gata?

Drar du frem mobilen mens du spiser frokost eller middag, på besøk hos venner, i møter på jobben, i butikken, i heisen – eller på do? (Og sover du med mobilen ved siden av hodeputa?)

Stiv nakke og øm tommel stopper oss uansett ikke fra å spille mobilspill eller sjekke Twitteri ethvert ledig øyeblikk – selv om ventetiden kanskje bare er et minutt eller to. Men er vi avhengige? Vel...

«Mer enn 60 ganger om dagen»

Skillet mellom bruk og misbruk av smartmobil kan selvfølgelig være vanskelig å bedømme.

Analysebyrået Flurry Analyticshar derimoten målestokk som virker relativt rettferdig, også overfor bevisste superbrukere som ikke nødvendigvis har et tvangsmessig forhold til mobilen sin, men som likevel bruker den mye.

flurry2.jpg

De hevder nemlig at mobilavhengighet kan måles i antall ganger du åpner en app på mobilen. Det vil si hvor mange ganger om dagen du brukerSnapchat, Facebook, Twitter, Instagram, nettleseren, spiller mobilspill og så videre.Hvis du åpner apper merenn 60 ganger per dag, blir dustemplet som «mobilavhengig»avanalysebyrået. Det skal angivelig væreseks ganger så mye som en «vanlig» smartmobilbruker.

Ifølge Flurry Analytics' regnemåte var det hele 176 millioner «mobilavhengige» på verdensbasis i fjor, en økning på 123 prosent fra året før.

Det finnes naturligvis flere måterå vurdere om en mobilbruker er avhengig av mobilen. Vanligvisdreier seg om hvor ofte du tar opp mobilen, hvor lang tid per dag du bruker på mobilen, eller hvordan dusvarer på ulike spørsmål om mobilbruk.

Hvisdu føler at mobilen har «tatt over» livet ditt, og ønsker å gjøre noe med det, finnes det imidlertid håp. Her er de beste rådene vi har å by på:

Hjelp, jeg er mobilavhengig ...

Et parav tipsene i denne listen er inspirertav«Bored and Brilliant»-prosjektet til den briljante podcasten Note to Self. Anbefales!

Les mer: 150 000 nordmenn kan være hekta på Internett

1. FraA til B med mobilen i lomma

Hvergang du er ute og går, la mobilen bli værende i lomma til du kommer frem dit du skal.

Det samme rådet gjelder egentlig på buss, tog eller annen offentlig transport, selv om det virker umenneskelig i disse dager.

I vår bok er det derimot «lov» å høre på podcasteller musikk med ørepropper i ørene. (Men dropper du det en dag, vil du kanskjeinnse at det faktisk foregår ting i den virkelige verden også).

2. Skru av varsler og lyder

«PLING!» Ny melding. «PLING!» Nytt Snapchat-bilde. Straks blir det plingfest på mobilen, og sårenner det inn varsler fra sosiale medier, nyhetsapper og spill. Men hvor mange varsler trenger du egentlig å få?

SKRU AV: Skru av varsler på Iphone. FOTO: Skjermdump

En ny studiefra Florida State University konkluderte nylig med at et lite varsel på telefonen forstyrrer deg like mye som når noen forsøker å ringe deg, skriver Forskning.no.Ikke minst får det deg til å ta opp mobilen for å se hva som skjer, noe som fort kan gjøre mobilbruken «tvangsmessig».

Skru av alle varsler og meldingslyder som ikke er absolutt nødvendig, så får du en roligere mobilhverdag.

DEAKTIVER: Deaktiver varsler på Android-mobilen din. FOTO: Skjermdump

Færre varslinger gir deg friheten til å sjekke mobilen når du selv vil, og ikke omvendt. Sett mobilen på lydløs, uten vibrering, når du har mulighet til det, så slipper du plutselige forstyrrelser. Har du en Iphone?

  • Huk av «Tillat varslinger» for hver app, eller velg hva slags varsler du vil godta (Merker, Lyder, Bannere)

Har du en Android-mobil?

(OBS! Fremgangsmåten varierer litt fra mobil til mobil)

  • Gå til Innstillinger -> Lyd og varsling

  • Trykk Appvarslinger og blokker varsler fra apper du ikke ønsker å fåvarsler fra.

  • I varslingsmenyen fårdu flere valg som kan begrense antall varsler du får på Android-telefonen din.

  • På andreAndroid-mobiler må du isteden gå til Innstillinger -> Programmer , og videre inn på hver enkelt app for å huke av «Vis varsler».

3. Slett favoritt-appen din

Å slette apper du ikke bruker er ganske lett, men hva med den du bruker mesteparten av tiden din på? For noen er den appenkanskje Instagram eller Facebook, og for andre et kultmobilspill.

FORNUFTIG BRUK: Sletting av spill og favorittapper kan bidra til mer fornuftig mobilbruk. FOTO: Skjermbilder

Hvilken app som er «din», vet du selv. Klarer du å slette den? Bare for en dag, en uke eller en måned? Så kan du jo se hvor lenge det går.For en uke siden slettet to av oss i Teknofil-redaksjonen det fantastisk underholdende – men avhengighetsskapende – mobilspillet Threes! (Undertegnede slettet faktisk samtlige mobilspill i samme slengen, og har foreløpig ikke reinstallert noen av dem) .

Slettingen av Threes! har nok ene og alene ført til en langt mer fornuftigmobilbruk for vår del– for ikke å snakke omfærrenakkeplager.

4. Skål, boks eller bolle

På noen få norske ungdomsskoler tvinges elevene til å legge mobilene i en boks på starten av dagen, og de får dem ikke tilbake før skoledagen er over. Slike tiltakhar en svært positiv effekt på elevenes prestasjoner, ifølge en fersk studie fra London School of Economics.

«MOBILKURVEN»: Familien Sem setter frem «mobilkurven» når de får gjester. FOTO: Kristine Grue Langset

Samtidig har flere norske familier innført mobilfrie stunder, for eksempel under middagen, ved at alle familiemedlemmer legger mobilen sin i en skål eller bolle.Det er kanskje ikke så dumt å fysisk legge bort mobilen dinet par ganger i løpet av dagen, i situasjoner der du strengt tatt ikke bør ha bruk for den.

Medfysisk avstand til mobilen får kanskje du rom til å tenke— og reflektere over det som skjer i ditt eget liv – ikke bare livene til Facebook-venner og kjendiser.

5. Sjekk hvor ofte du bruker mobilen

Hvis du virkelig er «avhengig» av mobilen–hvisdet har kommet ut av kontroll – så gjelder det å innse selv at du faktisk haret problem.

KARTLEGGE: En app som BreakFree kan hjelpe deg med å kartlegge hvor avhengig du er av mobilen. FOTO: Google Play

Det finnes flere apper til Android og Iphone som kan måle mobilbruken din, og som kan gi deg et nokså objektivt svar på om du burde kutte ned litt på bruken.De måler mobilavhengighet på litt forskjellige måter, men som regel går det på hvor ofte du skrur av skjermlåsen og hvor lenge du har brukt mobilen aktivt.

Prøv en av disseappene:

  • BreakFree Cell Phone Addiction: Android / Iphone(gratis/kjøp i app)

  • Moment: Iphone(gratis/kjøp i app)

Eller se hva du kan finne ut i innstillingene på mobilen:

Hvis du ikke vil laste ned en egen app for dette, sjekkeinnstillingene på telefonen din. For eksempel kan du sehvor lenge du har brukt mobilen aktivt siden forrige gang du ladet, og hvilke apper du har brukt mest.

Iphone:

  • Gå til Innstillinger -> Generelt -> Bruk -> Batteribruk

  • I oversikten ser du hvor mye mobilen har vært i bruk, og hvor lenge den har vært i hvilemodus, siden forrige fullading.

  • Du ser også hvilke apper som har brukt mest batteridetsiste døgnet eller de siste 7 dagene. Dette kan for eksempel gi en pekepinn på hvilke apper du er mest avhengig av.

Android:

(OBS! Varierer litt fra mobil til mobil)

  • Gå til Innstillinger -> Strømstyring (eller lignende)

  • Bla ned til Batteribruk

  • I grafen ser du når mobilen har vært aktiv, og når skjermen har vært på. I listen under ser du appene eller programmene som har brukt mest batteri siden forrige lading.

Skillet mellommye— og for mye mobilbruk

IKKE FÅ PANIKK: Det handler om ikke å la mobilbruken ta overhånd. FOTO: Montasje

Smartmobilen er utvilsomt et fantastisk verktøysom holder deg oppdatert på det som skjer i samfunnet, i familien, på jobb og i vennegjengen. Smartmobilen er med andre ord helt essensiell for de aller, aller fleste.Derfor er det heller ingen grunn til å få panikk dersom du bruker mobilen din veldig mye. Det handler derimotom å ikke la mobilbrukenta overhånd.

«Mobilnakke» kan gi deg kronisk hodepine

Trenger du flere grunner til å ikke glane ned på skjermen hele tiden?

Les også:

Her får gjestene mobilkurven