Morgentåken ligger tung over tunet, det er isende kaldt. En barbeint brud hakker tenner, snur seg mot kamera og smiler.

Fotograf Mona Moe Machava liker grålysningen aller best, det er derfor de er ute og tar bilder før solen har stått opp.

Fotografen var ute med en lommelykt klokken syv og plukket blomster til brudebuketten. Et staudebed, en hortensia og brun høymol fra grøftekanten var det som skulle til.

Den breie låvedøren er pyntet med røde roser, inne blinker det i krystaller, bordene er dekket til fest.

Klokken er fortsatt ikke halv ni på morgenen når Tove Lau sjonglerer to store brett med tapas over tunet.

Hakk i hæl kommer ektemannen Harald og tvillingen Viljar og Vårinn på 20 måneder.

Hva er det egentlig som skjer?

KAN VI SPISE KAKER NÅ? Eller trenger du flere bilder av kakebordet? Vårinn (20 md.) er lei av å vente, mamma Tove Lau har lyst å smake på bestefars kaker hun også. Foto: Irene Jacobsen

Denne frostige lørdagsmorgenen er låven på Villa Granli stylet som om det var et ekte bryllup på gang.Låverenoveringen på Sagbakken i Tysvær har nemlig vist seg å bli starten på noe mer enn bare deres eget bryllupslokale.

— Det ville jo nesten være synd om den ikke ble brukt, sier Lau mens hun danderer skinke- og aspargesrullene på serveringsfatet.

— Vi kommer nok aldri til å tjene inn igjen det vi har lagt ut på låven, men akkurat nå ønsker jeg bare mest av alt at den skal brukes til noe. At folk skal kunne samles her, enten det er til bryllup eller andre feiringer.

Nå er gården en perle:

LAGDE SITT EGET BRYLLUPSLOKALE: I fjor sommer giftet Harald Bryne og Tove Lau seg hjemme i hagen og hadde festen på den nyrestaurerte låven. Foto: Irene Jacobsen

Drømte egentlig om fjelletTove Lau og Harald Bryne solgte hus i Stavanger og flyttet til Tysvær i 2013, til en eiendom med en lang og artig historie.

I 1906 kjøpte skipsreder Botholf Stolt-Nielsen Villa Granli sammen med noen jaktvenner.

Her var fiskevann fulle av ørret og røye og en skog full av storfugl. I 1920 felte han sin første hjort på eiendommen.

Det skulle ikke ta lang tid før skipsrederen kjøpte ut jaktkameratene og gjorde Villa Granli til familiens landsted, her tilbrakte Botholf, kona Louise og de ni barna somrene.

STRAMME, ORGANISKE FORMER: Ikke alle drømmer om roser og peoner på bryllupsbordet. Foto: Irene Jacobsen

Stolt-Nielsen var en foretaksom mann, han bygde vei til eiendommen og han anla eget kraftverk. Frem til det kom strøm i bygda i 1960 fikk også naboene nyte godt av kraftverket hans som ga dem strøm flere timer hver dag.Paret hadde egentlig tenkt seg til Hardangervidda, drømmen var nemlig å bo på fjellet, men så dukket denne eiendommen opp og den virket som et minst like godt alternativ.

De har aldri angret:

TAR DET MAN HAR: Mursteinen er kjøpt på finn, fraktet hjem fra Sandnes på en tilhenger. Bordet dukket opp blant alt søppelet da låven skulle ryddes før restaureringen. Foto: Irene Jacobsen
LAGDE SITT EGET BRYLLUPSLOKALE: I fjor sommer giftet Harald Bryne og Tove Lau seg hjemme i hagen og hadde festen på den nyrestaurerte låven. Foto: Irene Jacobsen

TotalrenoverteHuset har vært gjennom flere runder med ombygging og renovering og var bare å flytte rett inn i.

Låven derimot, den trengte hjelp. Og fordi paret bestemte seg for å ha bryllupet sitt hjemme i tunet, begynte de å rydde ut gammelt skrot.

LEIER UT LÅVEN: Tove Lau og Harald Bryne giftet seg her i låven i fjor sommer. Tvillingene Vårinn og Viljar er stort sett høyt og lavt, nå kan de alle vente seg enda mer liv i tunet når restaureringsprosjektet har endt opp med at låven er blitt et utleielokale. Foto: Irene Jacobsen

Låven var stappfull, her var sykler, kopimaskiner og motorer. Oppunder taket hang en form til å støpe båter i.Det som i dag er kakebordet i bryllupsstylingen var en av få skatter som lå gjemt i skrothaugen.

Låven har fått nytt gulv og et ansiktsløft. Utvendig har de også gjort mye. Lau renoverte alle de gamle vinduene og dørene, de har erstattet råtten kledning og fikset taket der det lakk.

GIFT DEG PÅ HØSTEN: Brudemodellene Janne Enerstvedt og Monica Holhjem fryser og vil inn, fotograf Mona Moe Machava og Tove Lau er derimot veldig fornøyde med morgenens fotoshoot. - Problemet nå er at alle som ser disse bildene kommer til å si at «sånne vil jeg også ha fra mitt bryllup». Vel, da må du gifte deg sent på høsten og ta bilder før solen står opp om morgenen, sier Moe Machava. Foto: Irene Jacobsen

De har bygd toaletter og en stor bar er murt opp av gammel murstein som de fant i en haug på eiendommen.— Det var først da vi hengte opp lysekronene jeg tenkte at dette lokalet blir alt for fint til å bare bli stående tomt. Dette må jo kunne brukes av flere, forteller Lau.

Fordi hun samtidig mistet oljejobben, så hun dette som mulighet til å skape en deltidsjobb.

- Vi lever drømmen her:

DO: Villmarkskledning er det også på de tre nybygde toalettene. Noen er pyntet med gamle bilder, andre med klokkestrenger. Foto: Irene Jacobsen

Samarbeid med venner og naboerNaboen Erling Nesse hadde regien på pyntingen den gangen Tove og Harald giftet seg. Nå som låven er blitt et bryllupslokale er han på ny involvert som dekoratør.

Kollega, Janne Enerstvedt, har stilt opp i brudekjole på morgenkvisten, det samme har fotografens svigerinne, Monica Holhjem.

IDYLL: De to store tuntrærne har stått her siden 1920-tallet, de var faktisk en gave fra den nederlandske konsulen. Skipsrederen som kjøpte Villa Granli i 1916 lokket også flere av sine omgangsvenner til å kjøpe landsted på Sagbakken i Tysvær, konsulen var fast gjest her i gården. Foto: Irene Jacobsen

Fotograf Mona Moe Machava var her i fjor og fotograferte i Harald og Toves bryllup, men denne gangen er det altså bare lek.Alt pynten, maten og kakene er laget til fordi Villa Granli trenger bilder til nettsiden sin og til Instagram.

Kakebordet er klart for fotografering. Mesteparten av søtsakene på bordet kommer fra konditoriet som Haralds far driver i Sauda.

Bryllupskaken er det naboen Magnar Edland som har laget. Den er slettes ikke spiselig, men tar seg veldig godt ut på et bilde.

Går du rundt på baksiden ser du at den egentlig består av tre kakebokser.

Midt mellom blokker og rekkehus:

TAPAS I BAREN: Gammel teglstein og villmarkskledning utgjør baren i lokalet. Foto: Irene Jacobsen

— Er ikke dette gøy? Jeg elsker jobben min, sier Mona og ler.- Jeg skjønner ikke hvorfor folk som kjeder seg ikke bare finner på å lage seg noe fint, noe sånn som dette. Du trenger ikke ta bilde av det en gang, men kos deg med å lage det – og spise det.

Sola stiger over Villa Granli og det beste fotolyset forsvinner sammen med tåken.

— Gift deg om høsten om du vil ha de fineste bildene, tipser bryllupsfotografen. – Billigere lokaler får du også.

NYT DAGEN: Da Tove og Harald giftet seg her lagde hun skilt av gamle paller som lå slengt bak låven. Siden har det blitt enda flere, noen i gullramme og noen som denne. Foto: Irene Jacobsen

Byggeprosjektet til Harald og Tove er snart fullført, det mangler bare en terrasse og et par murer så er alt ferdig.— Låven var ingenting. Den var et dårlig skall, uten gulv, fullt av boss. Nå synes vi nesten den er blitt litt herregårdsaktig. At noe som var så forfallent kan bli så bra, det er det aller beste med hele prosjektet, sier Harald Bryne.

Bryllup uten å blakke seg

— Du kan få til en bryllupsdag som er både vakker, unik og minneverdig – helt uten å måtte ta knekken på hverken sparekonto eller budsjett, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Hennes råd er å starte med å finne ut av hvor mye penger du har å rutte med. Gjør du ikke det kan du lett ende opp med å bruke mye mer enn du har råd til. Deretter er det tid for å lage et bryllupsbudsjett.

.

Tenk gjennom hva som er viktig for dere, er det maten, den gode vinen, lokalet, liveband, kjolen, bryllupsreisen? Ofte er alle disse elementene viktig, men for å få råd til alt blir dere nødt til å prioritere.

— Det skal være gøy å planlegge bryllupet, og siden man gjerne starter ett år i forveien har dere mulighet til å spare mye penger. Gjennom budsjettet får du en god oversikt over hva som skal gjøres. Noe kan dere kanskje gjøre selv, få hjelp til, kjøpe på salg eller brukt, sier Sandmæl.

Bruk nettet til å sammenligne priser. For inspirasjon til hvordan å gjøre det selv er blant annet «DIY wedding» et godt søkeord. (DIY står for do it yourself).

Fest, antrekk, tilbehør, gaver og utdrikningslag er blitt en kostbar affære:

Sandmæls beste bryllupstips:

  • Velg den kirken du sogner til, hvis ikke koster det 1000–3000 kroner i leie.

  • Lei et eget lokale eller en hytte og kjøp inn drikke og ordne med catering selv.

  • Kanskje kjenner dere noen som eier en bolig med stor hage eller en hytte der bryllupsfesten kan holdes.

  • Lag en egen spilleliste med favorittmusikken deres i stede for å leie en DJ eller et band.

  • Bruk en fotograf hvor du får alle bildene dine i etterkant. Noen fotografer opererer med at du må bestille bildene av dem og det kan fort bli dyrt.

  • Har dere gammelt gull som dere ikke bruker kan det smeltes om til ringer.

  • Kjøp brudekjole, slør, sko, underkjole etc. brukt. Husk at det bare er blitt brukt en gang.

  • Sjekk ut loppemarked og nettet for å finne ting som for eksempel vaser og pynt til bordet.

  • Inviter til en venninnekveld hvor dere lager hjemmelaget invitasjoner og bordpynt.

  • Be venner og familie til å hjelpe til med å bake kake eller lage mat.

Par som planlegger bryllup det kommende året, budsjetterer med over 65.000 kroner til selve festen, drøyt 10.000 kroner til antrekk, ringer og brudebukett, mer enn 16.000 kroner på bryllupsreisen og nærmere 8000 kroner til øvrige utgifter, som fotograf, frisør, takkekort og morgengave. Det viser tall fra en undersøkelse utført av Ipsos for DNB i år.