Bryllupssesongen er her for fullt. En perfekt tid for vordende brudepar til å samle inspirasjon og ideer.

Vi har spurt tre forbrukerøkonomer om deres beste sparetips — tips som gleder lommeboken, men ikke går ut over kvaliteten på bryllupsfesten.

1. Lag budsjett

Det første tipset kan virke kjedelig, men er en dyd av nødvendighet. Uten budsjett kan du gå på en smell. Budsjett for bryllupet er dessuten en gyllen anledning for en første økonomi-øvelse for paret.

Å starte livet som nygift med økonomiske problemer er ikke en god start.

Her er eksempel på budsjett du kan bruke.

2. Start tidlig

Bryllupsplanlegging er gøy, men start gjerne minst ett år i forveien. Da har dere mulighet til å spare mye penger. Starter dere tidlig med innhenting tilbud, tenke kreativt og delegerer oppgaver til familie og venner, er sannsynligheten større for at bryllupet kommer til å bli innenfor de økonomiske rammene som er satt.

3. Velg et annet tidspunkt enn alle andre

DIY WEDDING: Gjør noe kreativt ut av bordkort og borddekorasjon. Du finner mange tips på blogger, Pinterest og Instagram. Foto: Illustrasjonsfoto Jiri Vondrous NTB/ Scanpix

Det kan ofte være billigere å leie lokaler og ha catering på andre dager enn lørdag og de mest populære bryllupsdatoene. Velg måneder som er litt utenfor sesong. Ved å legge bryllupet til høsten eller vinteren kan man ofte forhandle seg frem til en rimeligere pris og dermed spare mye.

4. Prioriter hardt

Gjør denne øvelsen: Hva husker dere fra forrige bryllup dere var i. Var det maten, vinen, pynten på bordet, blomstene i kirken, kjolen, talene, toastmasteren, festen, at lokalet ikke stenger tidlig? Tenk deretter gjennom hva som er viktig for dere. Alt er viktig, men for å få råd til alt blir dere nødt til å prioritere.

Prioritering bør også skje med tanke på gjestelisten. Det sier seg selv at det er langt rimeligere å arrangere et lite og intimt bryllup, enn et stort et. Tenk derfor godt gjennom hvem du skal invitere, og kutt ned gjestelisten til det du mener er høyst nødvendig. Dagen trenger ikke å bli mindre minneverdig av den grunn, så lenge du sørger for å invitere de riktige folkene.

Les også :

5. Det som ikke kan kjøpes

Hvis gjestene husker bryllupsfesten deres som gøy, er det kanskje det viktigste? En bra fest er til syvende og sist ikke noe du kan kjøpe, det er gratis.

SMELT OM: Har dere gammelt gull som dere ikke bruker kan det smeltes om til ringer. Foto: Illustrasjonsfoto: Lsantilli NTB/ Scanpix

Finn en god toastmaster, ha en bordsetning hvor folk som passer sammen sitter sammen. Ikke bland gamle tanter med venner. Dans og ha det moro, det er tross alt en festdag.

6. Hva med utlandet?

Det kan være en del å spare på å gifte seg i utlandet, da man kan få både lokaler, mat og drikke langt rimeligere enn i Norge. Men ha i bakhode at begivenheten ofte blir en langt dyrere affære for gjestene større utlegg til flybilletter og opphold.

Du trenger imidlertid ikke reise langt utenlands for å få i stand et rimeligere bryllup. I Sverige er det meste litt billigere enn i Norge, og fordelen er at gjestene ofte kan kjøre til festen.

7. Lokale og mat

Start tidlig og innhent tilbud på leie av lokaler, catering og underholdning.

KJOLEN: Stadig flere kjøper brudekjolen sin på nett og sparer store summer. Gjør et grundig forarbeid. Foto: Illustrasjonsfoto: Sevastienn NTB/ Scanpix

Ønsker dere å redusere kostnaden ved leie av lokaler kan et utendørs bryllup være et alternativ. Sett opp et telt i hagen og be gjestene ta med mat og drikke til en felles tapas. Priser på leie av lokaler kan ha stor geografiske forskjeller og ofte være litt billigere utenom de største byene. Kanskje kan det være like eksotisk å leie en hytte ved sjøen eller på fjellet og arrangere et bryllupet der?

Ha i mente om lokalet tillater at du kan stille med egen drikke. Da slipper du serveringsavgift på alkoholen og sparer betydelig med penger.

8. Vielsen

Skal dere vies i en kirke, velg den kirken du sogner til. Hvis ikke koster det penger å leie. Print ut kirkeprogram selv.

9. Kjolen

Brudekjoler er ofte dyre, men du trenger ikke å gifte deg i en kjole som er spesialdesignet for å se fantastisk ut på din store dag. En hvit selskapskjole eller en lekker blondekreasjon funker ofte veldig bra, samtidig som du sparer mange penger.

Å sy sin egen brudekjole er i vinden som aldri før, men ikke alle har samme syferdigheter som Jenny Skavlan. Men med en arvet kjole, og en sykyndig mor eller svigermor kan man få mye gjort, og er et alternativ som bør utforskes før man kjøper noe helt nytt.

Stadig flere kjøper brudekjolen sin på nett og sparer store summer. Gjør et grundig forarbeid da skrekkeksemplene, på kommende bruder som har fått en kjole som ser helt annerledes ut enn på bildet i nettbutikken, er mange. Bruk gjerne Instagram som inspirasjon til å finne din favoritt.

10. Kjøp utstyr brukt

Kjøp brudekjole, slør, sko, underkjole etc. brukt. Husk at det bare er blitt brukt en gang. Vent på salg til å kjøpe inn ting, husk du har god tid.

11. Ringer

Har dere gammelt gull som dere ikke bruker kan det smeltes om til ringer.

12. Musikk

I stedet for å leie inn en DJ eller et band, kan du lage en spilleliste med favorittmusikken deres.

Ønsker du live musikk kan du høre om det er noen av gjestene som kan spille sitt instrument. Å la en venninne synge under vielsen gjør settingen mer personlig, og er både en hyggelig og rimelig løsning.

13. Bryllupsfoto

Profesjonell fotograf eller ei? Det er viktig med gode minner fra den store dagen, og ingenting er mer kjedelig en uklare eller mindre gode bilder. Å hyre inn noen som er nyutdannet eller studerer fotografi kan det imidlertid være en del å spare på, da de kan operere med lavere takster. Men sørg da for å gjøre grundig forarbeid.

EVIGE MINNER: Bruk en fotograf hvor du får alle bildene dine i etterkant. Noen fotografer opererer med at du må bestille bildene av dem og det kan fort bli dyrt. Foto: Illustrasjonsfoto: al62 NTB/ Scanpix

Alternativt kan du la en av gjestene få ansvaret med å ta bilder før, under og etter vielsen. Samle bilder ved å lage en felles emneknagg på Instagram. Oppfordre gjestene til å legge ut bilder som blir tatt med telefonen som de i ettertid kan få en kopi av.Bruk en fotograf hvor du får alle bildene dine i etterkant. Noen fotografer opererer med at du må bestille bildene av dem og det kan fort bli dyrt.

14. Festbordet

Sjekk loppemarked og nettet for å finne ting som f.eks. vaser og pynt til bordet.

Inviter til en venninnekveld hvor dere lager invitasjoner og bordpynt. Print ut invitasjoner og meny selv.

Er bryllupet på sommeren eller høsten kan dere få gjestene til å plukke blomster til å pynte med. Så kan dere ha en premie under middagen til den fineste buketten!

KAKEBORD: Be venner og familie om hjelp til å bake kaker. Foto: Illustrasjonsfoto MarySan, NTB/ Scanpix

Skal du ha blomsteroppsatser på bordet kan det være en idé å få en florist til å sette sammen kun én oppsats, og deretter kopiere denne for resten av bordene.Å velge blomster som er i sesong er også viktig om du ønsker å spare penger, og jo færre blomster hver oppsats inneholder, jo rimeligere blir det.

15. Inspirasjon på nettet

For å få inspirasjon på ting du kan gjøre selv er DIY WEDDING et godt søkeord å bruke på nett. DIY — står for do it yourself.

16. Kakebordet

Be venner og familie om hjelp til å bake kaker.

17. Sminke/hår

Spar penger på å delegere oppgaver. La venner eller familie være delaktige med å få ansvar til å hjelpe bruden med hår og sminke.

18. Morgengave

Vær kreativ og gi en personlig, men billig morgengave. Hva med å lage et album eller bildecollage eller å gi hverandre et «gavekort» med massasje på hjemmekvelder?

Er kassen tom etter bryllupet kan du skrive et pent kort og love å gi en liten gave når dere har fått tid til å spare opp penger igjen.

Kilde: Forbrukerøkonomene Maria Setsaas i Danske Bank, Silje Sandmæl i DNB og Elin Reitan i Nordea.

Les også:

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst