Dersom dagens høye utlånsrente vedvarer, er det forventet at denne tendensen vil forsterke seg. Det vil føre til at flere må finne seg husrom på leiemarkedet. Men det er også alt annet enn enkelt; ifølge tall fra Eiendom Norge har leieprisene i de største norske byene steget med hele 10,4 prosent det siste året.

I en situasjon med høy boliglånsrente og stadig økende leiepriser, er det ekstra viktig å tenke nøye gjennom hva som lønner seg: Gå «all in» på boligmarkedet, eller nøye seg med å være leietaker?

Fordeler og ulemper ved å eie

Den største fordelen er at eierskap er en form for langsiktig investering. Forutsatt at eiendommen stiger i verdi over tid, blir avdragene på boliglånet en form for betaling til deg selv.

Skattereglene gjør det også gunstig å eie. Du får nemlig 22 prosent fradrag på gjeldsrenter, med andre ord 220 kroner spart skatt per tusenlapp i renteutgifter. Det er heller ingen gevinstskatt ved salg så lenge du har bodd i boligen i ett av de to siste årene.

Videre er ligningsverdien på bolig mye lavere enn for andre spareformer, noe som har positiv innvirkning på formuesskatten.

Hanne Geelmuyden er fast spaltist i Abito. Hun jobber til daglig som eiendomsmegler og stabssjef/avdelingssjef Kristiansand i Sørmegleren AS. Foto: Sørmegleren

En annen fordel er at du som boligeier er «herre i eget hus»; ingen kan tvinge deg til å flytte, og du kan tilpasse og endre boligen etter egen smak uten å spørre noen om tillatelse.

Det som kan tale mot å gå til anskaffelse av egen bolig, er at det krever en stor økonomisk investering i form av egenkapital og nedbetaling av lån. Dette vil binde opp midler som ellers kunne vært brukt til andre investeringer eller livsformål.

Videre er det et stort ansvar å eie; du er ansvarlig for alle vedlikeholds- og reparasjonskostnader og kan risikere at lånerenten stiger og at boligprisene faller.

Pluss og minus ved å leie

Leie krever vanligvis mindre oppstartskapital enn å kjøpe, da du kun trenger å betale depositum og eventuelt første månedsleie. Som leietaker er det utleiers ansvar å dekke vedlikehold og reparasjoner, slik at du slipper uforutsette kostnader og bekymringer knyttet til boligvedlikehold.

En annen vesentlig fordel er at du som leietaker har større fleksibilitet til å flytte når du ønsker det, spesielt hvis du er i en fase av livet hvor du ikke ønsker å binde deg til en bestemt plass.

Hva angår ulemper, er den vesentligste at du ikke bygger opp egenkapital eller eierandel i boligen. Pengene du betaler i leie går kun til å dekke utleiers kostnader. Du har heller ingen kontroll over leieprisøkninger, og har vanligvis begrenset frihet til å tilpasse boligen etter eget ønske.

Ikke svart/hvitt

Som man ser er det ikke en fasit på spørsmålet om det å eie eller leie er mest lønnsomt. Det avhenger av flere forhold, blant annet av hvilket tidsperspektiv du har.

Slik boligmarkedet er nå, med svak prisvekst eller kanskje fallende priser, kan det ta lang tid å tjene inn investeringen. For noen kan det derfor være lurt å leie en periode – særlig i pressområder i de store byene.

Konklusjonen er at valget mellom å eie eller leie en bolig avhenger av individuelle prioriteringer og livsstil. Eierskap kan gi langsiktig økonomisk gevinst og følelse av stabilitet, mens leie kan tilby større fleksibilitet og mindre økonomisk engasjement.