I de aller fleste tilfeller er det beste valget å velge en eiendomsmegler som skal bistå deg med salget, og i denne spalten skal jeg fortelle deg hvorfor en eiendomsmegler kan bistå med trygghet.

Mellommannsrollen

Eiendomsmeglingsloven sier følgende: «Med eiendomsmegling menes det at man opptrer som en mellommann på en sikker, ordnet og effektiv måte ovenfor alle parter». Med «mellommann» menes det at vi skal ha omsorg for alle parter involvert, både selgere, kjøpere og øvrige interessenter. Vi skal veilede og rådføre på best måte, og gi riktig informasjon.

Eiendomsmegling er ikke «rett fram». Det mange glemmer er hvor stor kompetanse en eiendomsmegler har innenfor de lovene og reglene som gjelder ved kjøp og salg av eiendom.

En eiendomsmegler møter ikke kun på visning for deretter å selge boligen. Det er mange ledd, både før og etter. Vi starter arbeidet tidlig i forkant slik at vi kan stille de riktige spørsmålene i et kundemøte, avdekke behov, og for å kunne veilede og tilpasse salgsprosessen etter dine ønsker og situasjon.

Eiendomsmegler Azra Hadzic fra Kristiansand jobber til daglig i Krogsveen Sørlandet med salg og kjøp av fast eiendom. Hver sjette uke skriver hun i Abito. Foto: Krogsveen

Underveis i salgsprosessen innhenter vi flere dokumenter, blant annet kommunalinformasjon, tilstandsrapport, egenerklæringsskjemaer, vedtekter og protokoller.

I henhold til eiendomsmeglingsloven har vi opplysningsplikt om en rekke forhold. Vi har eksempelvis en plikt til å gjennomgå byggesaksmapper for å avdekke ulovligheter eller avvik, slik at du som selger får en fornuftig verdivurdering, og du som kjøper betaler en fornuftig pris. Vi avdekker dette slik at vi i etterkant av et salg forhindrer en eventuell konflikt mellom kjøper og selger, og et erstatningskrav.

Visninger og budrunde

Erfaringsmessig ser vi at de fleste interessenter tenker det er hyggelig å møte megler på visning, og dette av flere grunner. Flere visningsdeltakere opplever det å møte megler som en mulighet til å kunne stille spørsmål om boligen, og ha en friere kommunikasjon.

Vi er alle ulike, og har ulik smak når det kommer til bolig. Eksempelvis kan en selger ha et eldre kjøkken som er 30 år gammelt og som er det mest fantastiske kjøkkenet, mens en kjøper gjerne kunne tenkt seg å bytte ut alt i boligen, inkludert dette kjøkkenet som står så høyt hos selger. Dersom selger avholder visning selv kan det være flere som kvier seg for å ytre sin mening og ikke undersøker forhold som er av interesse.

Når vi avholder visning, avholder vi også budrunde etter siste visning. Eiendomsmegleren er lovpålagt å påse at budrundene foregår på en sikker og trygg måte i et riktig tempo. Det er regler for hvordan bud skal inngis, hvordan dette skal journalføres og formidles, frister som må overholdes og forbehold som skal formidles.

Selger er også forpliktet til å akseptere bud innenfor en budgivers akseptfrist. Det vil si at hvis budet står til klokka 12, må selger ha svart «Ja» på budet innen klokka 12 og ikke 12.01.

Som eiendomsmegler møter vi mange ulike livssituasjoner og problemstillinger. Ved å velge eiendomsmegler skal du føle en trygghet og verdi i det arbeidet som blir lagt inn. Som forbruker legger du «lommeboken» din i våre hender og ber oss om å forvalte det største du eier på best måte.

Ved å velge eiendomsmegler, velger du en sparringspartner, en veileder og noen som kan lose deg igjennom prosessen på en trygg og riktig måte.