Jørgen Johansen, Start-supporter.

Start gikk på et surt tap med 0-3 mot Viking forrige runde. En trist nyhet i seg selv, i et lokalderby, hvor mange folk hadde møtt opp på arenaen i håp om å få se en helt annen forestilling enn det som ble tilfellet. Nyheten som kom etter kamp var ikke særlig bedre. Matthías Vilhjálmsson, en av lagets beste spillere denne sesongen, forlot oss til fordel for Roseborg.Søndag skulle vi spille vår første kamp uten han, og allerede før avspark fikk vi en indikasjon på lagets inngang til kampen. Som vanlig kom laguttaket cirka en time før avspark. Av den oppstillingen kunne vi se at Robert Sandnes ble foretrukket som spiss, en spiller som normalt er vant til å bekle en back-/kantposisjon.

Mjelde ikke opptatt av det offensive

Lars-Jørgen Salvesen, 17-åring som etter salget av "Matti" er lagets eneste sjanse, ble plassert på benken fra start. Salvesen selv uttrykte stor skuffelse i lokalpressen etter vurderingen. Like etter at Jo Nymo Matland hadde satt inn 2-0 til hjemmelaget med et nydelig frispark, kom han inn, men da var utgangspunktet allerede håpløst og håpet om poeng var allerede ute.

Lars-Jørgen Salvesen var skuffet etter at han ikke fikk starte mot Aalesund. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Også i intervjuet både før og under kamp var trener Mons Ivar Mjelde relativt tydelig i sine uttalelser om hva han ønsket å få med seg fra oppgjøret på Color Line Stadion. Han ønsket å holde nullen og var ikke veldig opptatt av den offensive delen av spillet. Den planen lyktes i en omgang. Så sprakk det. Etter hvilen skrudde hjemmelaget opp tempoet. Bevegelsene satt bedre. Anført av trioen Bjørn Helge Rilse, Magne Hoseth og Jo Nymo Matland ble forskjellen på lagene større og større, og Aafk vant til slutt fullt fortjent med 2-0.

Ikke vann i munnen

I mine øyne blir det feil å ha en sånn innstilling til en slik kamp. Det er helt ok, og langt mer forståelig, mot lag som Molde, Rosenborg og Vålerenga, men ikke i en kamp mot Aafk, som er ett av lagene som står i fare for å rykke ned på nåværende tidspunkt i sesongen. Da vil det være mye bedre å ha en offensiv tankegang fra start, og heller justere ned ambisjonene etter hvordan utviklingen i kampen er. Man får ikke akkurat vann i munnen og tenker på offensiv fotball når man ser Robert Sandnes som spiss, en defensiv trener, og en Salvesen som sitter spillesugen på benken og venter på sitt livs største sjanse til å slå gjennom i Start-trøye.

Det skal Mons Ivar Mjelde ha. Etter kampen var han overraskende ærlig på hvordan det står til i klubben han forlater etter sesongen. Han er ærlig på at laget har overprestert så langt i sesongen, og at det er søndagens nivå som forventes resten av sesongen. Angående benkingen av Lars-Jørgen Salvesen sier Mjelde følgende til Fædrelandsvennen:

"Tanken var å ha en spiller bak Ajer som skulle løpe i bakrom. De andre spillerne vi har, er ikke så raske og kraftfulle som Robert er. Lars-Jørgen har spilt tidligere og er en type som er giftig i boksen. Vi tenkte det at det var viktigere å ha fart enn det, og sånn er det. Lars-Jørgen har også spilt noen kamper tidligere hvor han ikke har kommet til sin rett."

Start må handle

Etter søndagens kamp var det to ting som ble relativt klare for meg. Benkingen av Lars-Jørgen Salvelsen, som lagets eneste spiss, må bety at Mjelde mener at han ikke er god nok. Robert Sandnes er heller ingen spiss. I de 65 minuttene han fikk spille, utrettet han en minimal forskjell.

Dette betyr at Start må ut å handle, og helst må det skje i løpet av den neste uka. Nå venter Glimt borte, Odd hjemme og Godset borte i de tre neste kampene. Med tre poeng ned til nedrykk og klubbens nåværende situasjon går det mot en ny høst med nye neglebiting i sør. Heldigvis er det også andre lag i samme situasjon som viser tydelige svakhetstegn, da spesielt Mjøndalen og (nesten) OBOS-klare Sandefjord.