Jørgen Johansen, Start-supporter og Aftenposten-skribent. Foto: Aleksander Andersen

Tirsdag skriver Fædrelandsvenen at dette trolig blir siste sesong med Mons Ivar Mjelde som Start-sjef. Hovedpersonen selv er kritisk til tidspunktet for oppslaget.— Jeg kjenner til Fædrelandsvennen og hvordan de holder på, så det bryr jeg meg lite om. Men timingen på oppslaget er merkelig.

Timing meg her, timing meg der

Disse ordene kommer fra Start-trener Mons Ivar Mjelde, få timer før serieåpningen mot Lillestrøm på Åråsen.

LES MER: Alle innlegg i Aftenposten Supporter

Jeg skal overvære kveldens serieåpning på Åråsen. I skrivende stund sitter jeg på et hotell i Oslo og varmer opp til det som skal skje i kveld. Mons Ivar Mjelde og resten av Start-troppen er bosatt på samme hotell.

MOns Ivar Mjelde og Start serieåpner borte mot Lillestrøm i kveld. Foto: NTB Scanpix

På vei inn til frokost møtte jeg Mjelde og resten av Start-laget, som altså har sitt og si om timingen til Fædrelandsvennens oppslag om at dette blir hans siste år som Start-trener. For en supporter er det sjelden godt nytt at en trener går ut og sår tvil om sin egen fremtid i klubben. Fire år er derimot ganske lenge i en klubb som Start.

Utfordringer på rekke og rad

En klubb, som uten å overdrive har hatt en håndfull utfordringer de siste årene, så også foran årets sesong.

Kraftige økonomiske kutt og spillersalg er to av mange grep som er gjort for å få regnskapet så tett opptil balanse som mulig. Før Mons Ivar Mjelde kom, prøvde klubben ut hele 15 trenere på de siste 16 årene. Med andre ord er det lite som minner om kontinuitet og langsiktig tankegang.

Hva har så Mjelde fått til på den tiden han har vært i Kristiansand?

I det nevnte intervjuet med Fædrelandsvennen innrømmer han at han ikke har fått til det han ønsket når han kom til klubben. 2012 ser han dog tilbake på med glede, dette var året da klubben var relativt overlegne i 1. divisjon og rykket opp igjen til Norges øverste divisjon.

Som supporter må jeg si meg enig i hans egen vurdering. 2012-sesongen er det beste han har gjort med Start, i tett konkurranse med fjorårets høstsesong, hvor klubben reddet fornyet kontrakt etter en heller begredelig vår.

Start er ingen enkel klubb å komme til som fotballtrener, spesielt ikke de siste årene. Dette har også Mjelde fått erfare.

Omdiskutert

Han har fått hard medfart, både i media og blant supportere for enkelte taktiske valg han har gjort i forkant av og underveis i kampene. Rent personlig er jeg fornøyd for hvert år Start klarer å berge kontrakt i Tippeligaen.

Sørlandet trenger å ha en representant i den øverste divisjonen i Norge, og det er det vi må kjempe for. Hvert år. Hver sesong. Først når det administrative er på plass og klubbens økonomiske situasjon blir mer stabil, kan vi begynne å se høyere oppover på tabellen. Mjelde har ridd av mange stormer, og laget kom seg også gjennom fjorårssesongen, med en ny kontrakt i lommen.

Geir Ludvig Fevang ble kjørt over av daværende LSK-keeper Heinz Müller i 2007. Foto: NTB Scanpix

I kveld starter en ny sesong, og nye poeng skal kjempes om. Under mitt forrige besøk på Åråsen var det daværende Lillestrøm-keeper Heinz Müller og Geir Ludvig Fevang som stjal overskriftene etter en stygg kollisjon. Det var ikke et godt minne å ta med seg. Start er heller ikke en klubb med gode minner fra Åråsen, en arena vi ikke har vunnet på siden 1993. Vi krysser det som krysses kan for at den statistikken brytes i kveld.

Med Mjelde ved roret. Enn så lenge.