Foran siste serierunde har Start overtaket på tabellen med sine 22 poeng mot Mjøndalens 21. Start tar i mot Ole Gunnar Solskjærs Molde på hjemmebane, mens Mjøndalen reiser til Stavanger og Viking vel vitende om at de ved uavgjort må håpe at Start taper med minst tre mål for å knipe kvalikkplassen.

Dermed kan norske fotballsupportere være vitne til dramaer på linje med det vi har sett de siste 25 årene. Her er fire scenarier, hvorav tre svært dramatiske, som viser hva vi kan ha i vente når kampene settes i gang klokken 18.00 søndag kveld.

Da Start rykket ned

Start har også tidligere vært i tilsvarende «forsvarsposisjon» der de har vært på kvalikplass før siste runde. I 2007 ville tre poeng hjemme mot Lillestrøm i nest siste serierunde sikret minst kvalikplass, men 0-0 i gjørmehavet på Sør Arena sørget for at sørlendingene måtte se seg over skuldra før siste kamp mot Lyn.

Bakfra halset et Odd-lag som hadde funnet et perfekt tidspunkt på å finne formen. Foran hjemmekampen mot Fredrikstad, lå telemarkingene to poeng bak Start og hadde svakere målforskjell. Dermed måtte Odd håpe på et Start-tap på Ullevaal, samtidig som de måtte belage seg på å jakte på storseier ved uavgjort mellom Lyn og Start.

Det hadde ingrediensene til et realt drama, men allerede etter et kvarter begynte realitetene å utkrystallisere seg. Odion Ighalo og Endre Fotland Knudsen hadde gitt Lyn 2-0, samtidig ledet Odd med samme sifre takket være Espen Ruud og tidligere Start-spiller Stefan Bärlin.

Ole Martin Årst reduserte for Start, som trengte kun ett mål til for å berge plassen på målforskjell. To scoringer av Tomasz Sokolowski slukket effektivt håpet og Start rykket ned.

Fødsel, «Nedrykkine» og Moens hodestøt

Før siste serierunde i 2003 kjempet Tromsø og Aalesund om å unngå nedrykk, mens Molde og Vålerenga ikke var matematisk trygge selv om mange eventualiteter måtte slå inn. Bryne hadde allerede rykket ned til 1.divisjon, mens nyopprykkede Aalesund lå på den andre nedrykksplassen før de siste 90 minuttene skulle spilles.

AAFK møtte nettopp Bryne hjemme på Kråmyra, mens et Tromsø-lag med ett poengs klaring reiste til den suverene seriemester Rosenborg på Lerkendal – uten viktige Ole Martin Årst som prioriterte fødsel fremfor skjebnekampen, noe TV2s Ivar Hoff var svært uenig i.

— Tenkt deg hvis Tromsø taper og rykke ned, da blir dattra hans hetende Nedrykkine, sa Hoff i TV2s fotballxtra underveis i runden.

Nåværende AAFK-trener Trond Fredriksen ga tangotrøyene ledelsen ti minutter før pause, mens stillingen på Lerkendal var fortsatt 0-0. Like før slutt satt Joakim Austnes spikeren i Bryne-kista og Aalesund hadde gjort sin del av jobben.

Aalesund var fortsatt en eliteserieklubb frem til det tre minutter på overtid i Trondheim. Det gikk mot 0-0 på Lerkendal, men Tromsø fikk hjørnespark like etter at de tre tillagte minuttene var passert. Morten Gamst Pedersen nærmest chippet ballen i feltet der det oppstod en klynge inne i femmeteren. Både en Tromsø-spiller og RBK-keeper Espen Johnsen bommet så vidt på ballen, men bak dem ruvet Arne Vidar Moen og stanget Tromsø til himmels.

ØYEBLIKKET: Her setter Arne Vidar Moen inn 1-0 til Tromsø - som dermed reddet plassen i siste sekund. Foto: NTB Scanpix

– Det sikkert blitt noen hundre ganger jeg har blitt påminnet det målet. Men det er bare hyggelig at man blir husket for noe positivt, sa Moen til iTromsø ti år etter den historiske scoringen.1-0-seieren betød ikke bare at TIL sendte Aalesund ned en divisjon, men samtidig betød Tromsøs trygge plass at Vålerenga (som tapte 1-3 mot Brann i Bergen) måtte spille kvalik mot 1.divisjonslaget Sandefjord.

«Nesten-mirakelet i Bergen»

Lyn og Molde kjempet om å unngå å bli med Fyllingen ned. Foran siste serierunde hadde Molde alt i sine egne hender med tre poeng ned til Lyn og seks mål bedre målforskjell. Dermed skulle det mye til for at hovedstadslaget kunne passere moldenserne.

Lyn var dermed avhengig av et mirakel der de så seg nødt til å slå Brann med mange mål i Bergen, samtidig som Molde måtte tape for Tromsø på hjemmebane. Med 1-0 til Brann tidlig trodde nok mange at mirakelet var langt utenfor rekkevidde, men Ronny Johnsens 1-2-scoring sørget for at Lyn hadde snudd det.

Da Sigurd Rushfeldt ga Tromsø ledelsen i Molde like etter pause, fikk Lyn virkelig blod på tann. Et kvarter før slutt sørget Stein Amundsen for at Lyn ledet hele 6-1 på Brann stadion. Det gjorde at Lyn tok over Moldes kvalikplass på flere scorede mål. Med 7-1 like før slutt, trodde de fleste at Lyn hadde gjort jobben og kun en Molde-scoring ville stoppe mirakelet fra å bli en realitet.

Så dukket festbrems Trond Egil Soltvedt opp for Brann. Først med reduseringen til 2-7, som gjorde at Lyn fortsatt hadde kvalikplassen som følge av antall scorede mål, men i siste sekund sørget et straffespark fra Soltvedt for at sluttresultatet ble 3-7 i Bergen. Dermed hjalp det ikke at Lyn hadde fått hjelp av Tromsø – Lyn rykket ned på målforskjell.

Trekantdramaet

Start hadde rykket ned, mens tre lag kjempet om å unngå nedrykk. Dramaet utspant seg mellom Moss, Vålerenga og Strømsgodset, der èn beholdt plassen, èn sikret plassen og den siste rykket direkte ned. Foran siste serierunde lå Moss best an med sine 28 poeng, Vålerenga hadde 27 poeng og klart best målforskjell av de tre. Strømsgodset måtte håpe at mye gikk veien med færrest poeng (26) og svakest målforskjell.

Strømgodset tok tidlig ledelsen borte mot Start da Jostein Flo stanget inn 1-0, mens Vålerenga snudde 0-1 til 2-1 ved hjelp av to scoringer av Kenneth Nysæther mot Stabæk. Martin Andresen sørget for 1-0-ledelse til Moss mot Kongsvinger til pause, samtidig som Godset ledet 2-1. Dermed var det status quo halvveis.

Så begynte dramaet. Martin Andresen trodde nok at han hadde sikret eliteseriekontrakten da han sendte Moss opp i 2-0, samtidig som Stabæk hadde utlignet på Ullevaal. Dermed lå Vålerenga an til nedrykk, mens Godset lå an til kvalikk tross det som etter hvert ble en 5-2-ledelse i Kristiansand.

Men da Kongsvinger reduserte og senere utlignet mot Moss, hadde både Vålerenga og Strømsgodset plutselig muligheten til å knipe den trygge plassen på oppløpssiden. Da ti minutter gjensto hadde trengte begge lagene én scoring for å passere mossingene. Det skulle komme to mål til.

Dessverre for Vålerenga kom den til Stabæk på Ullevaal, men for Strømsgodset tok det en helt annen vending følelsesmessig. To minutter på overtid sørget Krister Isaksen for evig heltestatus da han satte inn 6-2. Dermed endte Strømsgodset på trygg plass som følge av flere scorede mål enn Moss – som på sin side måtte ta til takke med kvalik. Vålerenga måtte til slutt ta turen ned i 1.divisjon etter en turbulent sesong der de mistet ett poeng som følge av Juri Kuvicek-saken. Men poenget som ble tatt fra dem da en ikke-spilleberettiget Kuvicek spilte mot Kongsvinger tidligere i sesongen, ble til slutt ikke direkte avgjørende for Vålerengas skjebne.