Torsdag har Kristoffer Ajer sin siste dag som Start-spiller — når kalenderen viser 10.juni er han offisielt Celtic-spiller. I den forbindelse har Start laget en dokumentarfilm om 18-åringen, som kom til Start fra Lillestrøm som 16-åring. (Se Starts video i vinduet over). I videoen får man blant annet se fem-år gamle Ajer kaste overtrekksvesten i frustrasjon.

— Jeg har alltid vært ekstremt opptatt av å vinne. Om vi tapte satt jeg på rommet og gråt, jeg gikk i svart. Som Start-spiller har det siste året vært vondt, sier 18-åringen, som opprinnelig kommer fra Rælingen.

Synger foran lagkameratene

Videoen dokumenterer også at Ajer ikke er redd for å stikke seg ut. Under en middag med Start-laget på La Manga synger han av full hals foran hele troppen.

— Sangprestasjonen var kanskje under middels, men jeg måtte jo ta tak. De to andre guttene (Eirik Wichne og Joachim Eriksen) råtnet helt, og da måtte jeg dra lasset, forklarer Ajer, som denne uken har vært på landslagsoppdrag med G18-landslaget i Bulgaria. Begge kampene mot vertslandet endte 2-2. Ajer scoret ett og hadde to målgivende pasninger i de to kampene.

— Mine beste prestasjoner som landslagsspiller. Jeg synes både laget og meg selv gjorde to gode prestasjoner, slår talentet selvsikkert fast.

Selvsikkerheten har han hatt med seg hele veien som Start-spiller. Allerede etter noen treninger med a-laget til Start begynte han å dirigere lagkameratene - som 16-åring. Han ble tidenes yngste Start-debutant, tidenes yngste Start-målscorer og tidenes yngste Start-kaptein i løpet av de to årene i Kristiansand.

Ajer scoret sitt første mål for Start hjemme mot Sarpsborg 08 i 2014, og ble med det tidenes yngste målscorer for Start i eliteserien. Foto: Jon Anders Skau

— Jeg skjønte med en gang at dette var en spesiell gutt, derfor opprettet jeg en Ajer-mappe ganske fort. Mange tenker kanskje at det er litt overdimensjonert å lage en dokumentar, men han er en spesiell type, sier Roy Emanuelsen, mediesjef i Start. Det er han som står bak videoen.

Skal trene en uke til med Start

- Hva er spesielt med Ajer?

— Måten han går helhjertet inn i alt han gjør. Han tok plass og begynte å dirigere allerede på en av de første treningene som 16-åring. Han snakker godt for seg, er ærlig og reflektert. Samtidig er det gøy å se hvordan han har utviklet seg. Man ser det på bildene fra de siste to årene. Det er litt som banneret til Start-supporterne beskrev, sier Emanuelsen

Slik tok Start-fansen farvel med Kristoffer Ajer i kampen som endte med 0-5-tap mot Stabæk. Foto: NTB scanpix

«Kom som en gutt. Reiser som en mann» stod det på hyllesten til supportergrupperingen Ultras under kampen mot Stabæk for snart to uker siden. Den siste kampen ble vond for Ajer, som var med å tape 0-5.— Det er spesielt at dette er min siste dag som Start-spiller. Jeg ser på klubben som en del av min familie og har hatt det utrolig godt her. I morgen går min store drøm i oppfyllelse og det er veldig spesielt for meg, sier Ajer, som skal trene med Start også i neste uke, før han flytter til Skottland neste fredag.