Problemer i klubben forplanter seg ofte til problemer i laget. Starts vanskelige økonomiske situasjon kan i verste fall bety at de må kvitte seg med viktige spillere. Det har de neppe råd til sportslig. Den antatte beste elleveren holder imidlertid god standard.

God keeper

Håkon Opdal har rutine, fysikk og pondus nok til å redde flere poeng enn han taper i løpet av en sesong. Foran seg får han trolig Bismar Acosta og nye Alexander De John. Begge er «krigere», men begge er samtidig litt ustrukturerte og enkelte ganger litt «ville» i stilen.

På papiret er de ingen ideell kombinasjon. Det gjenstår å se om de blir det i praksis. Jesper Mathiesen har lederegenskapene til å styre et par, men spørsmålet er om han kommer tilbake etter langvarig trøbbel med skader.

Jon Hodnemyr ser ut til ta plassen på høyreback. Unggutten har god fart og kan på sikt utvikle seg til å bli en meget solid back. På motsatt side regjerer Rolf Daniel Vikstøl, med Espen Børulfsen foran seg. De to er blant landets mest samspilte par, og overlapper hverandre bokstavelig talt i det meste.

Sterk sentralt

Den sentrale midtbanen er sterk, med kaptein Gudmundur Kristjansson, som ser ut til å være bedre trent enn på lenge, og dekker større rom enn før. Dessuten har han med seg en ung gutt med stor framtid.

Kristoffer Ajer på 16 år er allerede en lederskikkelse i laget, og en «majestet» sentralt. Han minner mye om en ung Petter Rudi, med et hakk bedre fysikk. Han er attraktiv, og kan forsvinne i løpet av sesongen.

16-åringen blir en nøkkelspiller for Mons Ivar Mjelde, som nå får med seg rutinerte Odd Berg som ny assistent. De har trent fysisk tøffere enn før, med rundt ti økter i uka hele veien.

Espen Hoff kom til Start i 2010. Før det spilte han for Odd, Lyn og Stabæk.

Evig unge Espen Hoff tar trolig fortsatt høyrekanten. Han runder snart 400 kamper i øverste divisjon, og leverer hver sesong et akseptabelt antall målpoeng. Dessuten er han en viktig faktor i garderoben.

La om i fjor

Mye av Starts suksess i fjor skyldtes at de la om fra ren 4-4-2 til å bruke tre sentralt. Det fortsetter de klokt nok med, men nå med en «hengende spiss». Solomon Owello er omskolert til denne rollen, noe som ser ut til å ha revitalisert 26-åringen. For Start og norsk fotballs skyld, håper jeg vi også får sett 17 år unge Mathias Rasmussen i denne posisjonen. Hans lettbente teknikk og gode overblikk kan trolig berike laget, selv mot de beste.

På topp har Matthias Vilhjalmsson sett sprek ut i vinter. Islendingen er en god avslutter, særlig etter innlegg, robust i lufta og vond å møte.

Robert Sandnes og Alejandro Castro er alternativer i ulike posisjoner og har en viss rutine. Ut over dette er det stort sett unggutter som må gjøre jobben når skader og karantener kommer. Flere av dem er lovende, men summen av erfaring er tynn. Dessuten er det et spørsmål hvor lenge de har råd til å beholde nøkkelspillerne hvis akseptable tilbud dukker opp.

For mange baklengs

Kun seks lag scoret flere enn Start i fjor, men 60 baklengs er tall som normalt sender dem ned en divisjon.

Beholder de en mer eller mindre toppet ellever, kan de imidlertid ende rundt midt på tabellen. Manglende bredde gjør at jeg tror de ender lavere enn det.

Tjærnås' tabelltips

1...

2...

3...

4...

5...

6...

7...

8...

9...

10...

11....

12. Start

13. Tromsø

14. Mjøndalen

15. Stabæk

16. Sandefjord