– Vi holder nå på med individuelle samtaler med spillerne, sier Starts administrerende direktør Even Øgrey Brandsdal til Fædrelandsvennen.

I utgangspunktet ønsket Start-ledelsen et kollektivt lønnskutt på 10 prosent i Starts spillerstall. Ledelsen fikk raskt tilbakemelding fra spillergruppen om at det ville bli vanskelig på kort tid. Start ønsker å senke lønnskostnadene i spillerstallen med fem millioner kroner gjennom lønnskutt og spilleravgang – fra 15 til 10 millioner kroner. Lørdag ble Ernest Asante solgt til Stabæk. Klubben har signalisert at flere spillere må bort, resten må tas av spillernes lønn.

– Det kan nok være enklere å få dette til individuelt enn kollektivt, sier Espen Hoff, spillernes talsmann.

NISO: – Mer ryddig

– Å få til individuelle avtaler er et alternativ som vi har skissert. Vi er mer positive til det enn en kollektiv avtale om lønnskutt, først og fremst fordi det er store individuelle forskjeller i en spillerstall. Det kan for eksempel være spillere fra andre kontinenter som sender penger hjem til familien. Det kan være spillere som tidligere har blitt nektet å gå til en annen klubb og derfor ikke vil være med. For andre spillere kan det være enklere å bidra. Det kan generelt være vanskelig å få til et kollektivt lønnskutt på kort tid med mange individuelle forskjeller, sier Niso-leder Joachim Walltin.

Walltin mener det er lettere å komme i mål med individuelle avtaler, også fordi klubb og spiller kan bli enige om nye momenter i en kontrakt. En gulrot kan for eksempel være en lengre kontrakt med mindre lønn hvis spilleren ønsker forutsigbarhet. En annen kan være å legge til rette for utdanning eller jobb.

– Det er også mer ryddig. Da bryter man ikke en opprinnelig avtale, sier Walltin, som hadde møte med både Starts spillere og ledelse om kuttprosessen under oppholdet på La Manga i februar.

Vil ha rask avklaring

Utgangspunktet til Starts var å få unna kuttene fortest mulig. Espen Hoff håper klubben snart kan sette strek.

– Jeg håper vi så raskt som mulig kan avklare hvem som blir igjen. Da kan vi sette oss ned i garderoben og si at det er vi som skal sørge for å få jobben gjort, sier Hoff.

Brandsdal vil ikke svare på hvor mye som gjenstår før klubben er i mål med kuttene. Start har hatt som mål å kutte kostnadene med 8-9 millioner kroner. I tillegg til kuttene i spillertroppen er det kuttet flere hel– og deltidsstillinger i administrasjonen

– Vi har fortsatt noen punkter igjen på tiltakslisten som ikke er strøket over, uten å gå i detaljer. Vi må ta den tiden som trengs, sier Brandsdal.