Haugesund: Lørdag scoret Ajer begge Starts mål da Haugesund ble slått 2-0 på bortebane. Jesper Mathisen, Starts skadde midtstopper som jobber som ekspertkommentator for TV2, la ut følgende melding på Twitter etter kampen:

"Ajer. Maskin! Budkrig i sommer?".

Mathisen har tidligere spådd at 17-åringen blir solgt etter denne sesongen. Han ble nok ikke mindre overbevist etter en ny, god kamp av Rælingen-gutten.

  • Start er ikke i posisjon til å kunne si nei til et bud på et tosifret antall millioner kroner. Måten han avgjør kampen mot Haugesund på, vil gjøre ham interessant for andre klubber. Det er naturlig at noen vil forsøke å være tidlig ute for å signere ham, sier Mathisen.

- Ingen norske klubber har råd

Tidligere i år ble Molde koblet til Ajer, men Mathisen tror ikke det er veldig aktuelt for Start-talentet å signere for en annen norsk klubb.

Kristoffer Ajer ble dagens mann på Haugesund stadion lørdag med sine to nettkjenninger. ARKIVFOTO: NTB SCANPIX
  • Det er ingen norske klubber som har råd til ham, og et bud på et tosifret antall millioner kroner er ikke mye til bud for en klubb ute i Europa. Det finnes ikke et eneste argument til å gå til Molde. Han spiller allerede fast i eliteserien, og veien til Sør-Europa er kortere fra Start, sier Mathisen, og legger til at alt selvsagt er opp til Ajer.- Han har ikke noe hast med å komme seg ut, og har det perfekt i Start akkurat nå, sier Mathisen.

Det bekrefter også Ajer.

  • Jeg tenker kun på Start. Det er her jeg skal være nå, sier Ajer.

Lagkameratene i Start er klar på at 17-åringen fortsetter å øke markedsverdien sin med prestasjoner som mot Haugesund.

  • Det er mange agenter og klubber som ser ham i hver kamp, og han er en spiller som selvfølgelig er attraktiv å selge videre, sier Starts bestemann lørdag, Rolf Daniel Vikstøl.

VIDEO: SE AJERS TO MÅL HER:

Nærmer seg balanse

Et salg av Ajer kunne i hvert fall ha reddet økonomien til skakkjørte Start, som ble plassert i rød sone av Norges Fotballforbund (NFF) da regnskapstallene ble presentert 19. mai.

  • Det er ikke en enkel mann som kan redde klubben. Vi ønsker Ajer i Start, og jobber for å få til løsninger for å klare dette på egenhånd, sier administrerende direktør i Start, Even Øgrey Brandsdal.

Start må legge fram en handlingsplan innen 30. juni, og dokumentere positiv egenkapital i høst. Hvis ikke risikerer klubben poengtrekk, i verste fall allerede denne sesongen.

Start trenger rundt 1,3 millioner kroner som årsresultat i 2015 for å dekke opp den negative egenkapitalen.

  • Vi begynner å nærme oss et driftsresultat som er i balanse, men vi sliter med en negativ egenkapital fra i fjor som vi må rette opp. Det er flere punkter på lista, og det tar vi etter hvert, sier Øgrey Brandsdal, som ikke ønsker å gå konkret inn på tiltak.

Han var uansett godt fornøyd med de tre poengene mot Haugesund lørdag.

  • Denne seieren er ekstremt viktig for klubben, og vi trengte litt energi inn til spillergruppa, trenerne og de ansatte, sier han.

Delte meninger blant ekspertene

Fotballekspert Lars Tjærnås mener Kristoffer Ajer er verdt et tosifret antall millioner i dagens marked, mens fotballagent Stig Lillejord ikke er enig.

  • Målt mot andre overganger som skjer i dagens fotballverden, så mener jeg Ajer er verdt et tosifret antall millioner, sier Tjærnås, og fortsetter:

  • Da bør og må det være til en klubb som kan love ham fast spilletid, ikke gjøre samme feil som flere har gjort før ham; å velge en hylle for høyt.

Fotballagent Stig Lillejord vil ikke sette en prislapp på Starts stortalent.

?Det finnes ingen prisliste for dette. Først må det en kjøper på banen, så må Start vurdere om det er godt nok. Først da har man en pris å gå etter. Det kan fort hende Ajer er verdt et tosifret antall millioner på sikt. Men akkurat nå, som Ajer får mye spilletid i Start, vil jeg heller råde ham til å utvikle seg der, sier Lillejord.