Pappa er min beste treningspartner

Jeg er så heldig at jeg har pappa som forbilde og største treningsmotivator. Og han er så heldig at han har en datter som er bedre enn ham i pullups!

Publisert:

Kristiansanderen Elisabeth Sletten (21) sammen med sin far Karl Anders Sletten (52). Sistnevnte er godt kjent som fotballdommer på Sørlandet i en årrekke. Foto: Privat

Brukergenerert innhold

  • Elisabeth Sletten
Denne artikkelen er over tre år gammel

Trening er så mye mer enn bare trening når man kan gjøre det sammen med noen man er glad i. Når jeg runder 50 år, skal jeg være like sprek som pappa. Jeg har forlengst adoptert hans motto: «Jeg trener ikke for å sette flere dager til mitt liv, men for å sette liv til de dagene jeg lever.»

Oppveksten

Helt fra vi var små, har min lillesøster Julie og jeg blitt fulgt opp av våre foreldre. Det begynte med barneidrett og barnekarusellen på Tveit hvor vi begge har vokst opp. Julie og jeg har spilt håndball i en lang tid og foreldrene våre har kjørt oss hvor enn det var på trening og hvor enn det var kamp. Spilte vi ikke bra fikk vi høre det, og det var ikke alltid bilturene hjem var like populære.

Konkurranseinstinktet har alltid vært sterkt hos oss og «Dårlig taper» er bare fornavnet på oss begge. I oppveksten har vi stått mye på ski og var på Hovden hver helg og hver ferie, og årskort det måtte vi ha. Vi har også ridd hest siden vi var små, og fikk vår første ponni da jeg var ni år og min søster fem.

Når jeg runder 50 år, skal jeg være like sprek som pappa

Trening med pappa, armstyrke-video:

Forsvarsutdanning

Etter videregående tok jeg personlig trener-utdanning og vervet meg ett år i forsvaret hvor jeg jobbet som idrettsassistent på Kjevik. Da fikk jeg jobbet som personlig trener og instruktør på Spring Rona om kveldene, samtidig som jeg fikk praktisert militærutdanningen min. I forsvaret fikk jeg blant annet feltmerket og brukte utdanningsprogrammet for det det var verdt. Jeg utdannet meg som mental trener, tok kurs i vektløfting og TRX (slyngetrening) og har tidligere tatt kurs i youth coaching L1 og L2. Jeg har også vært håndballtrener i Tveit IL.

Dimmemester, klarte sekserkravet til gutta:

Nå bor jeg i Danmark og studerer fysioterapi. Selv om pappa og jeg ikke lenger bor i samme by, snakker vi daglig for å høre hvordan det har gått med treningen. Til og med over Facebook og telefonsamtaler blir jeg motivert til å fortsette, tross en slitsom skoledag.

Synkron magetrening-video:

Allsidig som få

Pappas energi og pågangsmot i hverdagen skulle jeg gjerne hatt mer av. Det er ingenting som er umulig, og selv om han alltid kommer fem minutter for sent, skal det ikke stå på innsatsen. Han vil helst være alle steder på en gang. Han er en aktiv gammel skrott som ikke kan sitte stille i ett sekund.

En typisk melding fra pappa: «Rygg og bryst i går på dagen og kamp 90 min på kvelden, i dag tur til Falkodden med min kjæreste Linda og styrke/intervall på jobb nå, m 510 reps, gutta er helt ferdige, og i morra er det golf i Hirtshals og styrketrening m/Elisabeth hele helgen.»

Han er en aktiv gammel skrott som ikke kan sitte stille i ett sekund.

Pappas tatoveringer er langt mer imponerende enn min ene lille. Og han er ikke ferdig ennå! Foto: Privat

Hadde jeg bare orket en av disse treningsøktene hadde jeg gitt meg en klapp på skuldra. Han holder seg i aktivitet fra han står opp og til han treffer puta og kvelden. Han jobber i Avinor i brann- og redningstjenesten på Kjevik og er utdannet rørleggermester, han spiller golf og er norgesmester i bedrift. Han har også Hole in one-tittel fra Bjåvann golfbane i år.

Som ung drev han med fotball, alpint og friidrett og har 3. plass i uoffisielt NM i badminton og har scoret hat trick i bedriftsfotballens Umbroliga flere ganger enn jeg kan telle på to hender. I 1995 ble han fotballdommer og har siden den gang dømt 25-30 kamper i 2. divisjon herrer og vært assistentdommer i rundt 100 kamper i 1. divisjon herrer. I tillegg har han dømt hundrevis av kamper i lokalfotballens 3. og 4. divisjon.

Pushups-video:

Forelska i Doffen

Min søster og jeg var alltid med pappa på fotballkamp og da fikk kjenne på temperaturen i dommergarderoben og hilse på spillerne. Det store høydepunktet var å hilse på Kristoffer «Doffen» Hæstad som var mitt største idol og store forelskelse. Jeg husker også at når vi satt på sidelinjen, fikk vi alltid beskjed om å IKKE å rope «heia Start», og samtidig rope «heia pappa» som løp som linjedommer og måtte late som han ikke kjente oss.

I de senere år har jeg vært med å løpe dommertestene som pappa må bestå for å få lov til å dømme. Ettersom det er styrketrening jeg drev med, gikk det aldri etter planen, men pappa klarte det med glans. En nedtur var det da pappa fylte 50 år og testkravene ikke var like strenge lenger.

I 2000 dro pappa til Vietnam i samarbeid med Norges Fotballforbund og NORAD. De la kunstgressbaner for et prosjekt som heter Fotball For All Vietnam (FFAV). I år åpnet han en vietnamesisk restaurant i Kristiansand som heter Saigon Nam Nam. Dersom du er glad i hjemmelaget og rimelig vietnamesisk mat anbefaler jeg å ta turen innom!

En nedtur var det da pappa fylte 50 år og testkravene ikke var like strenge lenger

Floorpress-video:

Styrketrening

Jeg begynte aktivt med styrketrening for tre år siden. Det hele begynte i brannvakta på Kjevik hvor pappa lærte meg øvelser som benkpress, triceps extention, biceps curl og nedtrekk. Jeg merket jeg ble sterkere og sterkere og vi trente oftere og oftere. Etter videregående fikk jeg se en annonse på nettet om å bli personlig trener. Jeg var ikke vond å be, og jeg skjønte fort dette var noe for meg. Allerede julen 2014 var jeg ferdig utdannet personlig trener og fitnessinstruktør. Nå var det min tur å lære pappa litt om styrketrening og ikke omvendt.

Sprintduell-video:

Før jeg dro, utfordret pappa meg – som han alltid gjør. «Hvis du løfter 60 kg i benkpress den dagen du kommer hjem, skal du få 1000 kroner» var den klare meldingen. Jeg trente som en hest, og ettersom jeg bare hadde løftet 50 kilo fra før måtte jeg øke med ti kilo på 3,5 måneder. Det er ganske mye, men jeg klarte det, og fikk belønningen som lovet. Per dags dato løfter jeg 75 kilo i benk, som er ti kilo under norgesrekorden i vektklasse 57 kilo. Jeg er for øvrig 164 centimeter høy.

Nå var det min tur å lære pappa litt om styrketrening og ikke omvendt

Video av styrkeløfteren Fredrik Ingebrigtsen som løfter mine 57 kilo på en arm:

Pappa og jeg trener sammen så ofte vi kan. og jeg får stadig en telefon fra Norge med spørsmålet: «Hva skal jeg trene i dag, hvilke øvelser, hvor mange sett og hvor mange reps?» Vi trener stort sett basisøvelser sammen, og har stort fokus på benkpress og pull ups, da dette er øvelser vi synes er gøyest.

Det gøyeste er at jeg tar flere pullups enn pappa. Og det skal jeg fortsette med. Vi utfordrer hverandre og vi gir oss ikke før vi klarer å nå målene våre. Mitt råd til deg som leser er å finne øvelser som gir deg motivasjon til å forsette, og som gjør at du gleder deg til å gå på trening.

Per dags dato løfter jeg 75 kilo i benk, som er ti kilo under norgesrekorden i vektklasse 57 kilo

16 pullups på trening, video:

📽16 pull ups på fredags ettermiddag. Jeg sier meg fornøyd. #backattack #rygg #exercise #pullups #bw #fitnessaddicted #fitspo #aktivejenter #gymline #instadaily #gymrat #goals #iform #treningsglede #girlswhofit #activeliving #keepfit_no #gymshark #pumpingiron #fitnessgift #fitspo #aktivhelse #iform #trimtex

På pappas 51-årsdag i fjor måtte han ta 51 push ups, og da snakker vi ordentlige push ups. 16. september fylte han 52 år. Jeg ringte fra Danmark, for her skulle det nemlig filmes at han klarte 52 pullups. Pappa tok utfordringen på strak arm.

2×75 kilo i benkpress, video:

Nordens største hinderløype

Målet mitt for 2017 er Toughest Viking-konkurransen i Oslo. Dette er Nordens største hinderløype, og definitivt utenfor komfortsonen til pappa og meg. Men vi skal gjøre dette sammen, det er det viktigste.

På pappas 51-årsdag i fjor måtte han ta 51 push ups

Gøy å slå gutta!

Uten treningen hadde ikke vårt far-og-datterforhold vært det samme. Vi er veldig like, og vi gjør det klart for hverandre at ved å ligge på sofaen vil du aldri bli sterkere. Vi elsker utfordringer og drar hverandre med på trening og pusher hverandre til det ikke går mer. Noen vil også mene det blir litt for mye av det gode!

Slyngetrening-video:

Vi setter mål underveis og målet er ikke bare å trene, men å trene sammen og bli sterkere sammen. Tenk å dele lidenskapen, hobbyen, interessen med noen som heier deg frem, noen som har troa på det du gjør og virkelig ønsker å hjelpe deg til å nå målene dine. Det er en slik person pappa er for meg. Han er en sann motivator og inspirasjon.

Uten treningen hadde ikke vårt far-og-datterforhold vært det samme

Pullups-video med røykdykkerflaske på 20 kg:

Jeg vil utfordre alle der ute til å trene sammen med noen, hjelp hverandre å komme over dørstokken, enten det er familie, kjæreste eller bestevenn. Se så mye gøyere treningen blir hvis du kan dele oppturene og treningen med andre. Det trenger ikke nødvendigvis være veldig tungt, så lenge det er gøy!

Publisert:
Vil du skrive for Lokalsporten?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalsporten, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Blogg
  2. Trening
  3. Elisabeth Sletten