BISHOFSHOFEN (Aftenposten): Da skihopperen kom for å få kontrollert utstyret sitt, viste det seg at han selv veide 100 gram for lite.

Årsak? Han gikk på toalettet før han kom inn til Sepp Gratzer, som veier og måler alle utøverne i verdenscupen.

— Det skulle han ikke ha gjort. Hopperens vekt skal stå i forhold til skilengden. Med mindre vektble skiene for lange, noe som kan gi en fordel, sier Sepp Gratzer.

Østerrikeren er den faste utstyrskontrollanten som Det internasjonale skiforbundet (FIS) bruker i verdenscupen og sommer Grand Prix.

Han veier verdens beste hoppere, og måler alt utstyret deres som dresser, støvler, hansker og hjelmer.

— Jeg disker fra 12 til 20 aktive i året, forklarer 59-åringen, som også ga en advarsel til Anders Jacobsen, fordi han hadde trukket armene på dressen litt for langt ned over håndflaten.

Nordmenn er ordentlige

— Anders beklaget så mye og sa at han ikke skulle gjøre det igjen. Og bare for å slå det fast: Han hopper ikke lenger på den måten, men regler er regler og de må følges. Vi synes at nordmenn er veldig ordentlige, og vi har ingen problemer med å samarbeide med dem. Da jeg pratet med Anders og treneren etter rennet i Garmisch-Partenkirchen, da jeg ba dem komme til containeren der jeg holder til, forsto de veldig godt at det må være slik og de ba om unnskyldning.

Gratzer har sett og opplevd mye i de 13 årene han har hatt ansvaret for disse målingene. Da han selv var aktiv, var det ingen slike regler. Det var bare å ta på seg en dress og ta sats.

Sjekker på toppen også

— Det er en prosedyre for alle hopperne før de går på bommen. Fem ganger i år har jeg vært på toppen, og da har jeg sett hoppere som trekker ermene for langt ned. Da sier jeg til dem at de må de tilbake igjen, ta ermene over hodet, for å få dressen til å sitte riktig. Akkurat dette kan også en starter gi beskjed om.

- Hvordan oppdager du at noe er galt?

— Jeg kan ikke reagere på bakgrunn av TV-bilder, men jeg ser det etter at de har hoppet, at dressen ikke er i riktig posisjon.

— Tidligere i sesongen har jeg gitt advarsler til andre hoppere, av samme grunn som med Jacobsen. Den normale prosedyren er at en av starterne på toppen ser at alt er i orden. Han kan snakke med utøverne og korrigere dem. Hvis hopperen likevel drar ned armene, gir starteren beskjed til juryen. Dressene blir for øvrig plombert, når de er korrekte. Alle dresser som benyttes i kvalifisering og konkurranse må ha en plombe.

Må ikke ha for store sko

Gratzer forteller at han ikke bare veier utøverne og måler dressen, men at han også måler størrelsen på fotbladet.

— I den siste kontrollen av de ti beste etter finalerunden, må de ta av seg støvlene. De står alle i undertøyet. Det kan være fem-seks-syv i samme rom, og siden de kan se på hverandre er det også en god kontroll.

Gratzer opplyser at han flere ganger har opplevd hoppere som har altfor store støvler i forhold til lengden på fotbladet. Regelen sier at de maksimalt kan ha støvler som er to centimeter lengre enn føttene, men han har opplevd det dobbelte.

— Det som vi oftest diskvalifiserer for, er størrelsen på dressen. Den kan være minimum én, maksimum tre centimeter større enn kroppen på begge sider. Deretter er det for lange ski, for store støvler, sier Gratzer.

Han fortsetter:

— Og frontdelen av skien som er for lang. Vi måler fra skituppen til starten på støvelen, og der må man også følge visse mål. Vi har en regel for alt.

Brukte spray på dressen sin

Gratzer har opplevd at en utøver, som hadde fått plombert dressen, deretter sprayet den innvendig for å få en spesiell effekt.

— Dressen er sikkert viktig. Alle utøverne har det maksimale av det de kan. Tidligere hadde også noen plastikk på innsiden, og et altfor langt skritt. Det har vi satt en stopper for. Jeg synes at det bildet jeg ser av utøverne som flyr nå, ser veldig vakkert ut. Det er slik vi vil ha det. Når du har en regel, må du måle. Hvis ikke, har du ingen sjanse.

- Er Norge verre enn andre?

— Nei, nordmenn er veldig strenge. Vi har ingen problemer med dem. De er blitt disket to ganger i sommer, og det var på grunn av for store dresser, men det har ordnet seg.

- Jeg har hørt at noen hoppere i sin tid tok polstring rundt sine edlere deler, for å kunne bruke en større dress. Har du erfart det?

— Nei, men jeg har hørt om det.