Justin Gatlin (33) er én av verdens aller raskeste menn, og tidligere dopingdømt, med alt det bringer med seg av kritiske spørsmål og hets.

Amerikaneren hadde vært verdens beste sprinter denne sesongen, hvert fall helt frem til søndag, da han tapte 100-meteren i VM med en fattig hundredel for Usain Bolt.

Etter løpet fikk Gatlin tøff kritikk forå ha oppført seg «barnslig» på pressekonferansen.

Verdens to raskeste menn, Justin Gatlin og Usain Bolt, under nattens premieseremoni. Foto: REUTERS

Mandag fikk Gatlin sølvmedaljen sin under premieseremonien på olympiastadion i Beijing, men heller ikke denne seansen gikk plettfritt for seg.Sølvvinneren sto på podiet med medaljen rundt nakken da han fikk øye på noe på tribunen. Gatlin så at en tilskuer plaget hans mor Jeanette.

Gatlin så på tilskueren med et hatsk blikk og kom med en irettesettende pekefinger.

— Jeg signaliserte noe sånn som «hei, ro ned med det der. Vær en gentleman», fortalte Gatlin senere overfor Associated Press.

— Jeg kunne se det på moren min

Gatlin merket fort at personen som konfronterte moren langt fra oppførte seg vennlig.

— Jeg kunne se det i min mors ansikt. For hun er moren min, sa Gatlin.

Han har måttet svare på en bråte med tøffe spørsmål i Beijing, men mener tilskuerens handlinger var å gå over streken.

— Ingen trenger å være respektløse. Vi er bare her for å løpe. De betaler billetter for å se oss løpe. La oss løpe og gjøre det vi gjør.

Den kontroversielle sprinteren har et nært forhold til moren Jeanette. Tidligere denne uken fortalte moren om en følelsesladd telefonsamtale etter at han ble tatt for doping for andre gang, i 2006. Gatlin skal ha falt ut av bilen han kjørte da han fikk nyheten.

— Da vi snakket på telefonen, var alt jeg kunne høre at han skrek og skrek i den andre enden: «nei, nei. jeg er død, jeg er død». Vi var redde han skulle gjøre noe med seg selv, fortalte moren ifølge Wire Sports.

Gatlin er forbannet på britisk press og har iverksatt boikott. Les mer her.

Kjemper om nytt gull

Sportslig har imidlertid Gatlin reist seg etter soningen av straffen. Kritiske røster har imidlertid argumentert for at amerikaneren fortsatt drar nytte av dopingmidlene han brukte tidligere karrièren.

Dermed er Gatlins deltakelse i VM i seg selv kontroversiell.

Etter den store skuffelsen på 100-meteren, har Gatlin én stor sjanse til. Tirsdag starter 200-meterkonkurransen. Finalen går på torsdag.

— Jeg føler meg bra. Jeg er virkelig spent før 200-meteren. Jeg tror jeg kan utgjøre skade, sa Gatlin i natt.

Ikke mett på VM-stoff? Da anbefaler vi journalist Arne Holes blogg om Usain Bolts symbolske seier: «Den gode har vunnet, skurken tapte. Det liker vi».