Tysk politi skal ha forhindret et terrorangrep mot et sykkelritt Alexander Kristoff skulle delta i fredag. Avgjørelsen om avlysning ble ifølge en uttalelse fra tysk politi torsdag kveld tatt av hensyn til befolkningens sikkerhet, skriver NTB.

To personer, en mann og en kvinne, er pågrepet etter at det ble funnet bomber, detonator og et våpen med 100 skarpe patroener. De skal ha planlagt å angripe rytterne i rittet «Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt». Angrepet skal ha vært planlagt i en liten landsby i et skogsområde som rytterne må igjennom.

— Vi har holdepunkter for å tro at angrepet skulle skje i et skogsområde ved landsbyen Oberursel som rytterne må gjennom, sa statsadvokat Albrecht Schreiber på en pressekonferanse torsdag.

Myndighetene ble klar over faren da kvinnen kjøpte tre liter hydrogenperoksid under falskt navn i en jernvarehandel. Det var en såpass stor mengde at en ansatt i butikken varslet politiet.

Kristoff: - Vi husker jo Boston Marathon

— Det var en skummel beskjed å få, men samtidig er det noe jeg ikke får gjort noe med, sier Kristoff til Aftenposten.

— Det kan være farlig å gå i byen eller ta T-banen, så man har ingen garanti mot slike ting. Det er ikke sånn at jeg har gått rundt og tenkt at slike ting kan skje, men stygge ting har jo skjedd på idrettsarrangementer før. Vi husker jo Boston Marathon, fortsetter han.

Kristoff hadde da ikke fått noen beskjeder direkte fra arrangøren, men hadde fått fått informasjon via journalister i Norge.

- Vanskelig å kontrollere tilskuerne

Kristoff-trener og stefar Stein Ørn hadde heller ikke fått med seg nyheten da Aftenposten tok kontakt.

Både Alexander Kristoff (til venstre) og Sven Erik Bystrøm skal sykle morgendagens ritt. Foto: Tim de Waele, Team Katjusja

— I den verden vi lever i nå, er jeg likevel ikke overrasket over at et slikt arrangement med masse mennesker og mye media på plass, er et terrormål.- I et sykkelritt vil jo også muligheten for å kontrollere tilskuerne være mindre enn for eksempel på en fotballkamp, men det er godt å høre at man ser ut til å ha klart å avverge det, sier Ørn som ikke har bekymret seg for terrorangrep på sykkelritt tidligere.

— Man kan ikke gå rundt og frykte terror, for da oppnår jo terroristene det de vil, sier han.

Både Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm skulle sykle det tyske endagsrittet for Katjusja.

Tilknytning til al-Qaida

Ifølge den tyske avisen Die Welt skal den pågrepne 35 år gamle mannen ha tilknytning til al-Qaida. Han er gift med kvinnen som også er arrestert og de har to barn sammen.

– Mye tyder på at de er fundamentalister som har vakt oppmerksomhet i området der de bor, sier Niels Bünemann fra TV 2 Danmark, ifølge TV 2. Mannen skal ifølge ZDF i flere år hatt kontakt med en gruppen «Sauerland». Gruppen stod bak et planlagt terrorangrep i 2007 i Medebach i Tyskland.