Nå tar 20-åringen grep. Lørdag settes kursen for Beaver Creek og en forsmak på VM-snøen.

Sist det var VM i Vail/Beaver Creek, herjet de norske med resten av verdenseliten. Lasse Kjus ble den store VM-kongen i 1999 med to gull og tre sølv. I tillegg tok Kjetil André Aamodt gull i kombinasjonen.

Henrik Kristoffersen var bare fire år gammel i 1999. OL i Salt Lake tre år senere er hans første TV-minne.

– Alle skryter veldig av området og bakkene i Beaver Creek. Det skal bli veldig godt å komme dit nå. Heldigvis er det også kommet snø der nå, forteller Kristoffersen.

– Hovedgrunnen til at jeg reiser nå er at vi skal kjøre verdenscup i storslalåm søndag 7. desember, men det blir nok noe slalåmtrening også. Det er viktig å bli vant til snøen, understreker Kristoffersen.

Fartskjørerne Kjetil Jansrud og Alexander Aamodt Kilde har allerede vært i Nord-Amerika (Copper Mountain) et par uker. Nå følger altså Henrik Kristoffersen og Leif Kristian Haugen etter.

Blir i Europa

Sebastian Foss Solevåg, som bare var en hundredel fra pallen i Levi sist helg, er fremdeles i Finland. Sistnevnte har ikke noen erfaring fra kjøring i Nord-Amerika.

– Vi diskuterte om vi også skulle ha med Sebastian, men kom frem til at det var litt unødvendig, forteller landslagssjef Håvard Tjørhom og legger til:

– Heller ikke Henrik hadde reist nå om det ikke var for den storslalåmen han skal kjøre i verdenscupen. Han har en bra ranking i den grenen, mens Sebastian ikke har noe i den grenen å gjøre nå.

Flere europeiske slalåmlag, deriblant Sverige, reiser til USA for drøyt to ukers trening, før de kommer tilbake til det skal kjøres i Val d'Isère andre helgen i desember.

Det norske VM-laget skal uansett ha en to ukers lang precamp i USA før VM.

– Snøen ikke lik

– Det er slett ikke sikkert at snøen nå er lik det den kommer til å være i februar, men det er likevel viktig å få en føling med VM-bakken. Det handler om å venne seg til den både teknisk og utstyrsmessig, forklarer Håvard Tjørhom.

Fartskjørerne skal i tillegg ha verdenscup i super G og utfor både i Lake Louise og Beaver Creek, men det frister ikke Henrik Kristoffersen.

– Nei, ikke foreløpig.

– Er planen å bli allrounder og eventuelt når?

– Jeg har ingen planer om det nå, men hvem vet hvordan verden ser ut om fem år? parerer han.

Selv om han aldri før har vært i USA er han ikke helt ukjent med nordamerikansk snø. For snart to år siden kjørte han junior-VM i Quebec. Han kom hjem derfra med gull i kombinasjonen, en fjerdeplass i storslalåm og femteplass i slalåm.

Etter at han satte resten av verdenseliten på plass i Levi, har kjendisstatusen økt litt for 20-åringen. Sist tirsdag opplevde han å bli kjent igjen på et besøk i Operaen.

– Det er egentlig helt ok at folk kjenner meg igjen og tar kontakt. Er det ikke slik at alle ungdommer har et ønske om å bli kjent? Det kan kanskje bli for mye noen ganger, men akkurat nå er det bare gøy, understreker verdens akkurat nå beste slalåmkjører.

Profil

Henrik Kristoffersen

Født: 2. juli 1994

Hjemsted: Løvenstad, Rælingen

Klubb: Rælingen SK

Yrke: Alpinist

Meritter: OL-bronse slalåm (2014), ble 28. januar 2014 den yngste norske verdenscupvinner (Schladming) gjennom tidene, vant v-cup slalåm i Levi sist helg, tre gull junior-VM

Skimerke: Rossignol