— Henrik Kristoffersen har noe ved seg som gjør at han kan bli en serievinner, en alpinist som vinner renn etter renn slik som Alberto Tomba gjorde, sier mannen med flere internasjonale mesterskapsmedaljer enn noen annen alpinist, Kjetil André Aamodt.

Han satt i kommentatorbua til NRK da 20 år gamle Henrik Kristoffersen kjørte inn til karrierens andre verdenscupseier i slalåm søndag. Kristoffersens kjøring imponerte alpintlegenden, som tror seieren i Levi bare er starten på det som er i vente.

For med to verdenscupseiere allerede som 20-åring, kan Kristoffersen bli tidenes mestvinnende norske alpinist. I dag er det Aksel Lund Svindal som har flest verdenscupseiere med sine 25, mens Aamodt selv er nummer to på listen med sine 21. Les også:

— Henrik kan fort komme opp i det antallet. Det eneste som kan stå i veien for ham er skader og Marcel Hirscher, sier Aamodt, som også tror gutten fra Rælingen vil bli en medaljegrossist i mesterskap.

- Kjempepotensiale

— Han viste med OL-bronsen at han også kan prestere i mesterskap. Han kommer til å skrive seg inn i historiebøkene som en av tidenes mestvinnende alpinister, sier NRK-eksperten.

Henrik Kristoffersen fikk et reinsdyr i premie da han vant sesongens første verdenscuprenn i slalåm. Foto: AP Photo/Giovanni Auletta

Den største slalåmkjøreren gjennom alle tider er Ingemar Stenmark, som har hele 40 verdenscupseiere i disiplinen. Like bak følger Alberto Tomba med sine 35. Bak dem er det et stykke ned på listen til Marc Girardellis 16 seiere.— Det er nok kanskje litt langt opp til Stenmark og Tomba, men jeg har stor tro på at Kristoffersen kan passere de andre på listen, sier Aamodt.

Kristoffersens trener er enig med Aamodt, men har større tro på at Kristoffersen kan bli like stor som Tomba.

— Jeg tror han helt sikkert kan bli like god som Tomba, sier Håvard Tjørhom, og legger til:

— Han har absolutt et kjempepotensiale, om han blir enda større enn Tomba får tiden vise. Det som kanskje er mest imponerende med Henrik, er hvordan han klarer å levere under press.

- Kjetil er mitt forbilde

Selv blir Kristoffersen smigret av rosen.

— Det er veldig hyggelig å høre at han sier det. Kjetil har alltid vært mitt store forbilde og jeg har hatt lyst til å gjøre som ham. Men det er viktig å tenke på at det skal kjøres og trenes mye først, så vil tiden vise om han får rett, sier Kristoffersen til aftenposten.no.

Han sier selv at han ikke tenker så mye på seiere og rekorder.

— Det viktigste for meg er å utvikle meg som alpinist og kjøre fortere. Man kan ikke ta en seier for gitt, sier 20-åringen.

- Hva har du gjort for å komme det nivået du er på allerede nå?

— Jeg har trent mye og aldri tatt noen snarveier. Snarveier funker ikke, sier Kristoffersen.

Unikum

De samme poengene trekker Hans Petter Buraas frem. OL-vinneren fra 1998 var treneren til de kvinnelige alpinistene på Norges Toppidrettsgymnas da Kristoffersen gikk der, og han kunne se at noe stort var i emning allerede da.

— Han hadde noe ekstra, det merket man tidlig. Siden har han trent målbevisst og tatt nye steg hele veien. Han har en følelse for underlaget som er helt unikt, sier "Burre".

Uttalelsene støttes av Buraas' gamle lagkamerater.

— Han er et unikum, men jeg tror ikke det er mange hemmeligheter som ligger bak. Han har rett og slett trent mye. Han har samarbeidet godt med familien, samtidig som han selv synes at å stå på ski er det morsomste i verden, og da blir det jo lett å prioritere trening, sier Aamodt.

— Henrik har hele veien vært villig til å gjøre det lille ekstra. Han har aldri hvilt på noen laurbær. Det gjør at han vil fortsette å ta nye steg også, han er jo ikke gamle gutten, sier Lasse Kjus.