– Rosenborg har en tung spillerstall og må slankes. Hvis de får kuttet lønningene til 3-4 spillere og samtidig får penger for dem, kan de fort gi utslag i budsjettet på 10-20 millioner kroner. RBK sitter på gode spillere de ikke benytter seg av. Det er få andre lag som er i en slik situasjon, sier Haugen, professor i logistikk ved Høgskolen i Molde.

Klassisk dilemma

Han jobber mye med sportsøkonomi og mener det er et åpenbart faresignal at færre tilskuere kommer til Lerkendal samtidig som Rosenborg topper tabellen.

– Det er et faresignal at prestasjonen blir bedre, mens tilskuertallet synker. Rosenborg har hatt store inntekter i Mesterligaen. Når disse faller bort blir det nedgang. Derfor må kostnadene kuttes. Dilemmaet RBK har ved å opprettholde satsingen til tross for at de ikke får de samme inntektene, er klassisk. Verdien av å lykkes er stor. Samtidig er sannsynligheten av å mislykkes også stor, sier Haugen.

LES OGSÅ: RBK må låne penger for å betale lønn

Kan slå ut på to måter

– Hvordan påvirker finanskrisen publikumsinteressen?

– Det er to måter å se dette på. Det ene er at man blir mer forsiktig med å bruke penger på idrett og underholdningsaktiviteter enn eksempelvis mat. Derfor er det vanlig å regne med en nedgang. Det kan også tenkes en motsatt effekt. Dersom depresjonen er høy, kan folk ty til nettopp fotball og underholdning. Det er tross alt billigere enn mye annet, sier Kjetil Haugen.

ALLE MÅL I ALLE LIGAER: Prøv Norges råeste livescore til mobilen!