CANCÚN (adressa.no): Norge er som ventet nødt til å ta til takke med mindre kvoter i neste sesongs verdenscup i langrenn. Onsdag ettermiddag fattet verdenscupkomiteen i FIS en beslutning som fører til at verdens beste langrennsnasjon får maksimalt åtte løpere med i internasjonale renn og 15 i verdenscuprenn i Norge.

— Ikke fornøyd

Fra sist sesong mister Norge to løpere internasjonalt og sju løpere i verdenscuprenn i Norge.

— Jeg er ikke fornøyd, sier Norges landslagssjef Vidar Løfshus til Adresseavisen.

— Det blir mye verre for de nest beste å komme seg ut i verdenscupen. Færre får matche seg på det beste nivået. Det er veldig beklagelig for de nest beste.

Løfshus sier det nå vil bli mye verre for eksempelvis løpere fra Team Trøndelag å få gå verdenscup.

— Det er snart ikke noe nåløye igjen. Dette er ikke bra, fastslår landslagssjefen.

Han har blitt holdt godt orientert om utviklingen i saken av Åge Skinstad, som er Norges medlem i verdenscupkomiteen og som er på plass i Mexico. Skinstad mener vedtaket ble langt bedre enn som kunne ha blitt resultatet.

— Ville vært dramatisk

— Det mest drastiske forslaget som lå til grunn før vi kom hit var at vi skulle ha en maksimal kvote på seks løpere i internasjonale renn, og ti i nasjonale renn. Det ville ha vært dramatisk for oss. I tillegg kunne vi ha fått stilt med kun ett stafettlag. Nå har vi klart, med bra lobbyvirksomhet, å endre det, forteller Åge Skinstad til Adresseavisen.

Han har de siste dagene jobbet aktivt for å påvirke de andre nasjonene.

— Vi har fått med oss Italia, Frankrike, Tyskland og Sveits, nasjoner som har verdenscuparrangement og som så at dette ville gå utover også deres nasjonale grupper, sier Skinstad.

Gamle bekjentskaper

— Jeg tror dette var det aller beste vi kunne få ut av dette. Vi kan stille med to stafettlag i verdenscupen på Lillehammer. Jeg tror vi skal være fornøyde. Det blir litt vanskeligere for norske løpere å bli tatt ut til verdenscup, men det skal fortsatt være mulig for en Team Trøndelag-løper å kapre en plass når det er verdenscuprenn i Norge, sier han.

Den tidligere norske landslagssjefen i langrenn har benyttet seg av gamle bekjentskaper i arbeidet med å få et bedre resultat enn fryktet.

— Det er folk jeg vanligvis ikke har kontakt med, men som jeg kjenner fra før. Som Gabriella Paruzzi, Hippolyt Kempf, Jaak Mae, Niklas Jonsson og Jelena Välbe. Vi klarte å lage et forslag som FIS la frem selv. Det var kun Østerrike som ikke syntes noe om det. Egentlig hadde vi klart å få gjennom bestemmelsene før møtet, sier Skinstad.