CANCÚN (adressa.no): Under den pågående FIS-kongressen i Mexico ble det onsdag ettermiddag fattet et vedtak som vil hjelpe nybakte mødre som gjør comeback i verdenscupen. Dette er svært aktuelt i år, ettersom flere profilerte langrennsstjerner har fått barn. Marit Bjørgen er blant dem, i tillegg til Katja Visnar fra Slovenia, Aino-Kaisa Saarinen fra Finland og Kikkan Randall fra USA.

Vedtaket, som ble fattet i FIS sin verdenscupkomité, fører til at verdenscuparrangørene skal legge til rette for mødrene når de nå gjør comeback.

Barnevakt får akkreditering

— De skal ha sin egen garderobe. I tillegg får Fred Børre Lundberg, i Bjørgens tilfelle, egen akkreditering. Han slipper å gå inn i den norske kvoten på 22 i støtteapparatet, sier Åge Skinstad til Adresseavisen.

Han er Norges medlem i verdenscupkomiteen.

I tillegg til garderobe og akkreditering for barnevaktene oppfordres også arrangørene til å sørge for spesielle hotellrom for utøvere med småbarn.

— Lite konkret

Kristin Sæterøy, leder for verdenscupen i Holmenkollen er kritisk. Hun mener forslaget som ble fattet ikke er tydelig nok.

— Jeg er ikke imot at løperne skal få lov til å ha med babyene sine, men poenget mitt er å få forståelse for hva dette egentlig går ut på. Det kan bli ganske mange, hvis en tolker det lite konkrete forslaget som kom, sier hun til Adresseavisen.

- Og kanskje kommer det krav fra fedre også?

— Ikke sant. Vi måtte bare forstå hva dette er for noe. Jeg tror vi fikk en god dialog rundt det, også i etterkant av møtet. Jeg er ikke så veldig bekymret, sier Sæterøy, som luftet sitt syn overfor komitemedlemmene i Cancún.

— Ikke helt gjennomtenkt

- Burde forslaget ha vært bedre forberedt?

— Det burde absolutt ha vært forberedt bedre, mener jeg. Da hadde vi fått mye bedre forståelse for hva de ønsker med det. Det bør gås en runde til, sier Sæterøy.

Hun ser på kommende sesong som et prøveår, og at det blir en ny vurdering på hvordan praksisen blir etter det.

Også Åge Skinstad innser at vedtaket kunne ha vært klarere. Han skjønner at arrangørene ønsker å vite hvor store ekstrakostnader beslutningen fører til.

— Jeg tror ikke dette er hundre prosent gjennomtenkt. Det viktigste er at vi som sport går foran og viser at vi synes det er fint at nybakte mødre kommer tilbake og vil fortsette å konkurrere. Så får vi ta detaljene etter hvert.