Ekspertene i verdens største nyhetsbyrå, Associated Press, overser norske utøvere.

Byrået, som er amerikansk og leverer stoff til aviser, TV— og radiostasjoner over hele verden, har på forhånd «delt ut» medaljer i samtlige øvelser i Rio, og mener at Norge får gull og sølv, men bare én medalje av hver.

De norske håndballjentene vant gull i London, og ifølge ekspertene kan det fort bli Norges eneste medalje av edel sort i Brasil. Her feirer Kari Mette Johansen (f.v), Marit Malm Frafjord, Linn Jørum Sulland og Katrine Lunde bragden i 2012. Foto: NTB Scanpix

Håndballjentene går til topps, som i London, med vertslandet Brasil og Nederland på plassene ved siden av seg på pallen.I roing er det lettvekterne Are Strandli og Kristoffer Brun som tar sølv. Franskmennene Jeremie Azou og Pierre Houin blir for sterke.

Her kan du se Associated Press sine spådommer i sin helhet.

Schanke håper han tar feil

Idrettshistoriker Tom A. Schanke har også bare én norsk gullkandidat, trener Thorir Hergeirssons håndballjenter.

Are Strandli og Kristoffer Brun er blant de norske utøverne som spås gode muligheter i Rio. Foto: TINE HEIEN BJONGE

— I medaljesjikt gruppe 1 har jeg også lettvekterne, men jeg mener at bryteren Stig André Berge og dobbeltsculleren med Olaf Tufte og Kjetil Borch tilhører medaljesjikt gruppe 2. Det betyr at de på en heldig dag kan ta medalje. Derfor tipper jeg gull, sølv og bronse til Norge – totalt tre medaljer, men jeg håper jeg tar feil og at det blir flere.Schanke mener at Tufte og Borch blir bedre og bedre for hver dag som går.

— Det er uansvarlig at denne kombinasjonen bare har rodd sammen et halvt år, men jeg forstår at det ikke var lett å sette ut Nils Jakob Hoff av denne båten. Han og Borch hadde jo blitt verdensmestre tidligere, i 2013. Jeg tror Tufte og Borch kommer til finalen, og da kan alt skje. Men jeg frykter at de ikke er samkjørte nok.

Store er en joker

Schanke har 16 norske poengkandidater. Det betyr at utøverne må komme inn blant de seks beste.

Tom A. Schancke utelukker ikke at "gamlemor" Gunn-Rita Dahle Flesjå kan levere i Brasil. Foto: Geir Olsen, NTB Scanpix

— I seiling har Norge Christian Ruth i Laser. Han deltar i sitt tredje OL og det er ikke utenkelig at han kan komme seg opp på pallen. Terrengsyklisten Gunn-Rita Dahle Flesjå har skuffet både i EM og verdenscupen denne sesongen, men jeg ser heller ikke bort fra at «gamlemor» kan sykle over evne. Derfor avskriver jeg henne ikke.

Idrettshistorikeren er spent på mange av de norske, men spesielt på bryteren Signe Marie Fidje Store.

— Hun er en joker med et spørsmålstegn bak. Vi vet ingenting om henne, fordi vi ikke har hørt noe siden hun kvalifiserte seg til OL.

Phelps blir gullgutt igjen

Mange, også Schanke, er spente på amerikanske Michael Phelps. Han har 18 OL-gull fra før og totalt 22 OL-medaljer. Egentlig la han opp etter sitt fjerde OL i London, men kom tilbake. Nå er han blitt pappa, og har klart å levere så gode resultater på det amerikanske uttaksstevnet at han er gullkandidat på 100 og 200 meter butterfly, 200 meter medley og USAs stafettlag på 4 x 100 meter medley.

OL-kongen Michael Phelps spås å levere i svømmebassenget i Brasil. Foto: Erich Schlegel, Reuters

For en utøver som deltok i sitt første OL i Sydney år 2000 som 15-åring, er det sterkt å være på dette nivået fortsatt.

— Jeg har ikke godt nok grunnlag for å rangere ham, men når du har vunnet et amerikansk uttak, er du automatisk medaljekandidat i et OL. USA er stormakten i svømming, og Phelps har valørene gull-sølv-bronse: 18-2-2. Jeg tipper to gull, slik at han kommer opp i 20. Det at han har 18 allerede, er jo helt vilt.

Stjernene er på plass

I byråets rangering av de mange øvelsene, er det mange stjerner, ikke minst i tennis. Novak Djokovic tar gullet på herresiden, Serena Williams det samme på kvinnesiden. Hun og søsteren Venus fikser seier i double til seg selv og USA.

Mens golfspiller Tutta hadde håpet på suksess i Brasil, ender hun ikke på pallen. Spillet i det siste har heller ikke vært på høyden. Kevin Stacy Lewis fra USA blir vinneren her.

— Tutta er for ustabil. Hun er klart over karrièretoppen, men jeg har henne som poengkandidat. Hun kan glimte til.

Satser på hjemlig suksess

Vertslandet Brasil er godt forberedt. I fotball blir det gull for herrer, kvinnene kommer på tredjeplass. Sandvolleyball og Brasil er som hånd i hanske. Herrene tar gullet, kvinnene bronse.

- Hva gleder så idrettshistorikeren seg mest til å se?

— Jeg skal prøve få med alle norske deltagere, og utenom det spesielt sprinten for menn og kvinner i friidrett. Når det er sagt er jeg nok en større entusiast når det gjelder vinter-OL, sier mannen som er et eget leksikon hva gjelder resultater og prestasjoner i norsk idrett.