— Hadde de trent mer og bedre, hadde Brann i alle fall vært i eliteserien, og mange av spillerne hadde heller vært i utlandet i stedet for å være stjerner i Bergen, sier Kristian Blummenfelt.

Etter å ha sikret tredjeplass i triatlonens verdenscup i New Zealand i helgen - tidenes norske triatlonprestasjon - seiler 21 år gamle Blummenfelt opp som en av de få seriøse kandidatene fra Norge til å ta medalje i OL om halvannet år.

Blummenfelt trente 1251 timer i fjor, og omtales av Olympiatoppen som den som trener mest i Hordaland og nevnes i samme åndedrag som Ole Einar Bjørndalen når det gjelder seriøsitet til idretten. Men meninger om fotball har han også. Som tidligere elev ved toppidrettslinjen på Tertnes videregående skole, har Blummenfelt vært skolekamerat med flere av dagens Brann-spillere.

— Ut i fra det jeg har hørt trener de yngre bedre enn de eldre. Men med en gang de kommer på A-laget, så er det boss, sier Blummenfelt, og legger til:

— Men det handler kanskje om hva de er vant til, og så har du det med at de skal prestere hver helg i kamp, sier Norges beste triatlonutøver.

To ulike verdener

Brann-spiller og tidligere elev på Tertnes, Kasper Skaanes, kjenner seg ikke igjen i at det treningen på A-laget er «boss».

Kasper Skaanes (til høyre) forteller om «mer trøkk» på Brann-treningene i år. Her står han ved siden av Håkon Lorentzen på lagets første trening i januar. Foto: DIGITALSPORT

— Treningskvaliteten på A-laget i forhold til det vi gjorde som yngre er to forskjellige verdener. Jeg merket da jeg kom opp på A-laget at det krevde mye mer av meg fysisk, sier Skaanes, og utdyper.

— Selv om vi kanskje gjør det samme (som i aldersbestemt fotball), så er tempoet så mye høyere på A-laget at du kanskje ikke klarer den ekstra økten etterpå.

Blummenfelts trener Arild Tveiten, som også er sportssjef i Norges Triathlonforbund, deler elevens synspunkter på fotball og treningsmengde.

— Det blir kanskje litt feil å sammenligne idretter, begynner han. Før han fortsetter:

— Men treningsmengdene er i en helt annen liga og divisjon i utholdenhetsidrett enn i fotball. Fotball har mer teknikk og taktikk, og det er et lagspill, ja, men samtidig må jeg si at om man trener et eliteserielag og vil lykkes, så er det veldig merkelig å bruke 10-12 timer i uken på fysisk trening. Hadde jeg vært trener for et fotballag hadde jeg fått spillerne til å trene minimum det dobbelte, kanskje 25 timer i uken. Tåler det ikke det, bør de finne seg noe annet å gjøre.

- Ser ikke det vi gjør på egen hånd

Tveiten mener snakket om «freshness» og «overskudd» til kamper blir feil.

— Norsk fotball er lite utviklet, og det er fordi det ikke trenes nok. Er du godt nok trent, så har du nok av overskudd.

Som fotballtrener ville Tveiten blant annet prioritert styrke, hurtighet, bevegelighet og annen allsidig trening.

— Jeg tror nesten alle norske fotballspillere er for lite utviklet og har mer å gå på. 25 timer i uken er fullt mulig. Hadde de gjort det, så hadde de vært bedre.

Etter Branns nedrykkssesong i fjor kom det frem at spillerne mente det ble trent for lite. Men nå trener Brann nok, mener Skaanes.

— Vi har kjørt styrkeøkter i vinter og har fått godt utbytte av det. Vi har også hatt et opplegg der de som har følt seg pigge nok til det, har tatt ekstra økter.

Skaanes understreker at han synes det er kjekt at Branns treningshverdag får oppmerksomhet. Men mener utenforstående ikke har hele bildet.

— De ser ikke det vi gjør på egen hånd. Men slik vil det være, og det er greit.

Ikke overrasket

Det er under halvannet år til det skal konkurreres i 1,5 kilometer svømming, 40 kilometer sykling og 10 kilometer løping i triatlonøvelsen i OL i Rio de Janeiro. Blummenfelt har en drøm om å ta OL-gull, en drøm som nærmer seg virkelighet.

— Kristian befester at han er på topp internasjonalt nivå. Dette var en veldig sterk prestasjon, sier Roger Gjelsvik, hovedcoach for utholdenhetsidretter i Olympiatoppen.

Han mener Blummenfelt nå nærmer seg et nivå der det er realistisk å snakke om medalje.

— Jeg lyver om jeg sier jeg ble veldig overrasket over dette. Kristian Blummenfelt er noe av det råeste vi har i idretten i Norge. Han viser en holdning til det å trene og å bli god som er unik. Han ligner de beste i andre idretter, og er villig til å gjøre hele jobben som skal til, skryter Gjelsvik.

Blummenfelt, som trener 35 timer i uken, har stor tro på egne muligheter i OL.

— Jeg hadde ikke vunnet OL i den formen jeg er i nå, men det er gull som er drømmen. Løypen i Rio passer meg godt. Det er en bratt bakke som skal sykles, og der kan jeg knekke noen av de beste konkurrentene, sier den 21 år gamle bergenseren.

Pådro seg tretthetsbrudd

Mye av fjorårssesongen ble ødelagt av et treetthetsbrudd i foten, men i år tror både Blummenfelt og Tveiten at det vil løsne for Blummenfelt.

- Jeg mener Kristian er en av Norges råeste toppidrettsutøvere. Han driver med en sport som ikke er så kjent i Norge ennå, men om noen år vil han ha rykte på seg i Norge når det gjelder å trene mye og bra, enda mer enn Olaf Tufte har hatt , sier Tveiten. Treneren har stor tro på treningsopplegget som følges.

— Det er mulig vi er arrogante, men vi tror norske tanker om utholdenhetstrening og Olympiatoppens filosofi er høyt oppe når det gjelder vitenskapelig basert trening. Når vi er ute blant andre, så mener vi at vi driver trening på et høyere vitenskapelig nivå og at vi derfor vil ta konkurrentene igjen og bli bedre på sikt, sier Tveiten.

Gjelsvik mener Blummenfelts prestasjoner rangerer høyt når det gjelder norsk idrett i verden.

— Triatlon er en idrett som er utbredt i alle de store sommernasjonene; Australia, USA, Storbritannia. Det er en vanvittig konkurranse, og oppmerksomheten om sporten er enorm etter at det ble olympisk idrett.

Kristian Blummenfelt og triatlon

Blummenfelt ble født 14. februar 1994 i Bergen.

Har markert seg med topplasseringer i diverse aldersbestemte konkurranser internasjonalt.

I helgen vartet han opp med sin beste seniorprestasjon da han ble nummer tre i et verdenscupløp i triatlon i New Zealand, Norges beste plassering i triatlon noensinne.

OL-distansen i triatlon er 1,5 kilometer svømming, 40 kilometer sykling og 10 kilometer løping. Øvelsen har vært på programmet siden Sydney-OL i 2000.