Per-Mathias Høgmos fotballgutter deltok fredag på et seminar hos en av sine sponsorer, Bama, utenfor Oslo sentrum. Der ble det partene kaller en nasjonal dugnad for bedre folkehelse i Norge, sparket i gang. Kampanjen, som inkluderer Bama, Norges Fotballforbund (NFF) og organisasjonen EAT, har fått navnet Eat, Move, Sleep. Og handler kort og godt om ernæring, aktivitet og søvn.

PÅ LANDSLAGET: Martin Ødegaard (t.v.) og Stefan Johansen under seminaret fredag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Både hos idrettsutøvere, men også hos resten av befolkningen.

— Ønsker å fremstå som et godt forbilde

Blant de som delte sine erfaringer og tanker om de tre punktene var landslagets duo Stefan Johansen (Celtic) og Martin Ødegaard (Real Madrid). Og begge er blant ambassadørene for den nye bevegelsen som skal fronte viktigheten av å få nok søvn, spise riktig og bevege seg mer.

— Dette er et veldig bra tiltak og jeg er stolt av å få være med på det. Jeg ønsker å fremstå som et godt forbilde også på dette området. Det er viktig å bidra til å fortelle hvordan man skal sikre nok søvn, bevege seg mer og spise riktig, sier Ødegaard fra scenen.

Johansen: — Viktig bidrag

Stefan Johansen følger opp.

— Da jeg var ung visste jeg ikke så mye om dette. Men jo tidligere man lærer mer, jo bedre blir det for en fremtidig karriere. Dette er viktige ting og det er et viktig bidrag for oss å bli med på, sier årets spiller i Skottland denne sesongen.

PROFILER: Landslagets Martin Ødegaard og Stefan Johansen på et seminar om kosthold, søvn og aktivitet fredag. Her sammen med konferansier Svein Tore Bergestuen. Foto: Kjetil Flygind

— Hvor mye bevissthet er det rundt dette? - Jeg har lært veldig mye det siste året. Det er det første året hvor jeg har spilt så mye kamper, og da er dette alfa og omega for å prestere. Det er et veldig fokus på dette i vår klubb, og jeg forstår viktigheten av det selv også, sier Stefan Johansen som har Ronny Deila som trener i Celtic. Deila tok tak i nettopp kosthold da han overtok den skotske storklubben for et år siden.

— Det samme i Real Madrid. Det er fokus på det og er viktig for alle i klubben, sier Martin Ødegaard. Som sier klubben legger til rette for å ta de rette valgene.

- Hvordan merker du hvis du ikke har spist rett eller sovet nok?

— Jeg merker jeg blir mye slappere og presterer dårligere, sier Real Madrid-spilleren.

Ødegaard glad i godteri

Og på spørsmål om spillerne hadde noen favoritter når det gjelder mat som kanskje ikke er så bra, svarte dem:

— Taco. Men med masse salat og lite rømme, sier Stefan Johansen mens landslagskollegene ler i salen.

— Jeg er glad i godteri. Men ikke som middag, sier Ødegaard.

LEDER PROSJEKTET: Gunhild Stordalen på talerstolen. Foto: Kjetil Flygind

— Kosthold, aktivitet og søvn er tre viktige elementer som bygger på hverandre. Ved å spise riktig er det lettere å være aktiv, et aktivt liv gir bedre søvn, og når du er uthvilt er det lettere å ta riktige valg for deg selv om miljøet, sier leder i EAT, Gunhild Stordalen, i en pressemelding.EAT-lederen var også selv til stede på seminaret.

Fotballen som frivillig organisasjon er viktig med tanke på å spre budskapet.

— Fotballen, med sine 375 000 aktive, og 110 000 frivillige kan med enkle grep gjøre en stor forskjell. Vi har forbildene som ambassadører i prosjektet, vi er til stede på de arenaene barn og unge ferdes og vi treffer foreldrene, sier generalsekretær Kjetil Siem i NFF.

— Vi ønsker å bruke landslagsgutta til dette for de er store forbilder for de gjør og det de er, fortsetter Siem.

Norge møter Sverige til privatkamp på Ullevaal mandag klokken 20.