KLAKSVIK/TORSHAVN: Til vanlig sliter Brandur Hendriksson Olsen (19) benken i FC København. Fredag kveld kan han ta fotballeventyret på Færøyene til nye høyder.

Journalist Arild Færaas på Færøyene.

Da FIFA-rankingen ble offentliggjort i går, lå Norge på 69.-plass. På 75.-plass jager lille Færøyene – øygruppen med færre innbyggere enn Drammen. Fredag kveld møter de Nord-Irland i EM-kvalifiseringen. Les også: Færøyene kan bli neste selvstendige land i Europa

Vi er på Torsvøllur, Færøyenes nasjonalstadion i hovedstaden Torshavn, og litt over 20 blåkledde landslagsspillere trener i 8–9 kalde grader.

Færøyene har rystet Hellas to ganger i kvalifiseringen. Det er resultater som blir lagt merke til. Foto: NTB Scanpix

De rystet fotballverden med dobbeltseieren mot Hellas, og sendte færingene til himmels. Nå er det fotballfeber på øygruppen med snaut 49.000 innbyggere.

– Hever seg på landslaget

Trener Lars Olsen, som vant EM med Danmark i 1992, sier til Aftenposten at han ikke var overrasket over seirene mot Hellas, i alle fall ikke på hjemmebane.

– Jeg har trent dem i fire år, og vet hvor gode vi kan være.

Fotballstadion Torsvøllur har en kapasitet på 6000 tilskuere. Foto: Arild Færaas

– Men hvordan klarer Færøyene å få et så godt landslag, når dere bare har én spiller som spiller i en toppklubb (hvor han stort sett er på benken) og mange spiller på lavere nivå i Norge, Danmark og i en ikke altfor imponerende færøysk liga?– Spillerne hever seg kraftig når de kommer på landslaget. Det er en stolt nasjonalfølelse. Jeg er på Færøyene hver 14. dag og ser fotball. Av og til ser jeg gode kamper, mens andre ganger ser jeg en kamp med landslagsspillere og kan tenke «huff, skal disse spille mot Hellas». Men så ser man jo hvordan det gikk.

Mens de aller fleste landslagsspillere i Europa er profesjonelle, er de fleste på Færøyenes landslag amatører.

Bardur Hansen, som spilte høyreback i den siste seieren mot Hellas, måtte melde forfall til Nord-Irland-kampen. Årsak? Kampen kolliderer med elektrikerfagprøven hans.

19-årig beskjeden stjernespiller

Mannen, eller rettere sagt drengen, «alle» på Færøyene setter sin lit til i de kommende kampene er Brandur Hendriksson Olsen, 19-åringen som avgjorde den danske cupfinalen i vår og som da fikk enorm skryt av FCK-trener Ståle Solbakken for sine avslutningsferdigheter. Han har likevel slitt benken i den danske klubben.

– Men jeg er i god form, og er klar for å kjempe sammen med lagkameratene mine , sier den sindige 19-åringen.

Færøyene imponerer under landslagstrener Lars Olsens ledelse. Foto: Arild Færaas.

Han viker elegant under alle spørsmål med antydninger om han føler seg som en stjerne og om han har fått mye oppmerksomhet på Færøyene etter suksessen mot Hellas.– Jeg er bare glad jeg har fått sjansen på landslaget som 19-åring. Og så har jeg et mål om å etablere meg på FCK. Men drømmen min er å komme til en av de store ligaene, favorittlagene mine er Arsenal og Real Madrid.

Trondur Arge, sportsjournalist i avisen Sosialurin, mener at det ikke er tilfeldig at det er først nå at Færøyene hevder seg godt på internasjonalt nivå.

– Vi har de seneste årene utdannet trenere, og har fått moderne kunstgressbaner. I tillegg har vi fått ungdomslandslag på alle nivåer. Det er unge spillere som nå driver landslaget fremover. Du kan også se at flere av de unge er topptrente og holder lenger enn en time, slik det gjerne var på 1990-tallet, sier han.

Den russiske supporteren

Færøyene gjør det bra i fotball. Ivan Eginsson Eysturland roper kampropet «Koyr a Føroyar!» ikledd en av sine mange landslagsdrakter og et flagg han selv fikk laget da han bodde i Russland i 1996. Han har hatt det med på hver eneste av Færøyenes kamp han har sett i etterkant. I bakgrunnen Klaksvik. Foto: Arild Færaas

Ivan Eginsson Eysturland (40) møter oss i et kombinert hus/hostell med utsikt til grønne fjell og Færøyenes fiskerihovedstad Klaksvik. Der bor han sammen med kona.Han har byttet til færøysk navn, og har oppgitt sitt russiske statsborgerskap for et dansk-færøysk.

Den kanskje mest ihuga supporteren av alle her, er en mann som opprinnelig er fra Moskva.

– Livet mitt ble aldri det samme etter at jeg hørte på BBC at Færøyene slo Østerrike i 1990 , sier han.

I sin første kvalifiseringskamp slo spillerne fra Færøyene sensasjonelt storfavoritten 1–0. Kjærligheten til lilleputten ble enda mer flammende etter at Ivan i 1995 dro som sportsreporter for russisk TV til Færøyene for å dekke landskampen mellom hans forrige hjemland og Færøyene. Og i 1998 flyttet han hit.

Super-fanen har de siste årene vært på alle hjemmekampene til Færøyene, med et par unntak, samt 35 bortekamper. Flere ganger har han vært alene som tilreisende fan.

Da Færøyene slo Hellas borte, var han også da alene som vanlig tilhenger.

– Det var en helt utrolig opplevelse!

– Er Færøyene på høyden nå eller kan de bli enda bedre?

– Interessen kan nok ikke bli større. Men vi kan bygge haller og legge til rette slik de har gjort på Island. Men kan Færøyene kvalifisere seg til et mesterskap? Det er nok umulig tror jeg, vi er for få.

Der er landslagstrener Lars Olsen uenig.

– Alt er mulig i fotball. Og selv om vi har vært gode i det siste har vi også svært mye å gå på. I tillegg til Brandur Olsen har vi andre unge lovende spillere som senere kan bli idoler på Færøyene.

Tre på gata

Hva betyr suksessen til Færøyenes fotballandslag for deg, og hvordan tror du det går mot Nord-Irland?

Høgni Hansen (26), Sandøy Foto: Arild Færaas

Høgni Hansen (26), Sandøy

Det er fantastisk at vi spiller så bra fotball. Jeg har også prøvd å få tak i billett til kampen mot Nord-Irland, men har ikke lyktes. Jeg tror vi vinner 2-0. ## Aimy Djurhuus (58), Torshavn

Aimy Djurhuus (58), Torshavn Foto: Arild Færaas

Det er god reklame og setter landet på verdenskartet. Jeg tror på 2-1 til Færøyene

Niels Pauli Gudjonsson (60), Hoyvik

Niels Pauli Gudjonsson (60), Hoyvik Foto: Arild Færaas

Man blir stolt og det betyr mye. Færøyene har en del fravær til denne kampen så jeg tror på 0-0 eller 1-1. FOTBALLFEBER? Vi anbefaler disse sakene om EM-kvalifiseringen:

Island ryster Fotball-Europa: — Lagerbäck fortjener all heder

Det er 88 norske fotballproffer i utlandet. Chuma Anene valgte Makedonia.

FIFA-ranking: Nå er Wales bedre enn England i fotball