Stavanger (aftenbladet): — Jeg kan bekrefte at det har vært henvendelser og litt diskusjon rundt Kristoffer Haugen. Men vi har vært ganske tydelige i svarene, sier Henning Johannessen, konstituert direktør i Viking.

Vålerenga var én av klubbene som i sommer forsøkte å hente venstrebacken. Etter det Aftenbladet kjenner til, var Oslo-klubben villig til å betale rundt millionen for å få Haugen umiddelbart. Viking svarte at det var totalt uaktuelt og bare å glemme.

Viking fikk også flere henvendelser fra en nederlandsk klubb som har fulgt Haugen over tid. Henning Johannessen erkjenner at partene diskuterte pris, men at de ikke kom til enighet. Klubben ville likevel ha Haugen på blokka videre.

Det mest lukrative framstøtet kom imidlertid fra en klubb i den danske toppdivisjonen. Aftenbladet kjenner til at de var villige til å betale 2-3 millioner kroner, men at det aldri ble reelle forhandlinger med Viking.

Vil vite minst mulig

Kristoffer Haugens kontrakt med Viking løper ut etter inneværende sesong. Når en spiller har mindre enn seks måneder igjen av sin avtale, står han som kjent fritt til å signere og gå gratis til en annen klubb fra januar av.

I Haugens tilfelle vil det imidlertid ikke bli gratis for en eventuell, ny klubb. Ettersom høyrebacken er 21 år, har Viking krav på utdanningskompensasjon, altså godtgjørelse for hvert år Haugen har vært i Viking.

Godtgjørelsen er forskjellig fra land til land og liga til liga. Dersom Haugen går gratis til Vålerenga etter sesongen, får Viking bare rundt 550.000 kroner i utdanningskompensasjon. Regnestykket er 100.000 kroner for hvert år spilleren har vært i klubben som har utviklet ham sist. Haugen kom til Viking som 16-åring.

Summene blir langt høyere dersom spilleren går til en utenlandsk klubb. En dansk toppserieklubb inngår i kategori 2, det vil si at de må betale rundt 550.000 kroner for hvert år, altså totalt rundt 2,8 millioner i Haugens tilfelle. Ergo var det ikke særlig poeng for Viking å slippe ham til en dansk klubb for samme sum nå i sommer.

En nederlandsk klubb, som tilhører kategori 1, må betale over 800.000 kroner for hvert år.

— Jeg har hørt at det er interesse for meg, men jeg vil egentlig vite minst mulig om slike ting. Jeg vil bare konsentrere meg om fotballen og får ta slike ting etter hvert, sier Kristoffer Haugen til Aftenbladet.

Tenker ikke på penger

Han og agent Jim Solbakken har allerede avvist Vikings tilbud om forlenging av kontrakten. Haugen understreker at det ikke er innholdet i kontrakten som er det viktigste for ham når de neste årene skal planlegges. Han er mer opptatt av å spille på et lag som hevder seg i toppen og har en solid treningshverdag.

- Har du ikke det i Viking nå da?

— Jo, men mange spillere har forlatt Viking, og flere forsvinner etter sesongen. Jeg lurer på i hvilken grad klubben klarer å erstatte dem, svarer Haugen.

- Men alle disse svarene vil du neppe få før kontrakten din løper ut?

— Det er sant det, til slutt må jeg nok kjenne på magefølelsen, påpeker 21-åringen.

- Kan det bli aktuelt for deg å forlate Viking «gratis» etter sesongen?

— Jeg kan ikke utelukke det, men håpet er å bli enig med Viking. Jeg tenker ikke på penger, de kommer senere hvis jeg presterer, understreker Klepp-karen.

Avtalen er at Viking og Haugen skal gjenoppta forhandlingene et stykke ut i september.