KRITIKERNE av norsk toppfotball fikk muligens nytt vann på mølla etter hvert som feilpasningene tiltok og tempoet sank på forblåste Nadderud i går kveld.

Men la ikke Stabæk-Fredrikstad være veiviseren inn i en periode som byr på noe av det mest underholdende på fotballfronten på lang tid.

Tenk heller på all den spennende og nervepirrende underholdningen som kommer utøver høsten.

Grusomheten stoppet

Mye er sagt og skrevet om kvaliteten på norsk fotball etter at Lillestrøm skjemmet seg ut mot lilleputtene fra Luxembourg. Gulljagende LSKs Europa-farvel var liksom beviset på hvor stor og håpløs elendigheten var i det norske fotballriket.

Mer grusomhet var i vente. Det var liksom opplest og vedtatt, det.

Norsk fotball var nærmest død og begravet før spillerne hadde kommet på banen i europacupene. Nå har den stått opp fra de døde igjen.

Takket være ustabile og heldige Rosenborg, som er klar for gruppespill i Mesterligaen mot storlag som Chelsea, Schalke og Valencia.

Takket være Brann og Vålerenga, som begge to bare er ett hinder unna gruppespillet i UEFA-cupen.

Men aller mest takket være to landslag som de neste ukene virkelig kan vise at norsk vare også holder på den internasjonale arenaen.

På vei mot EM

Høstsankingen i rødt, hvitt og blått starter i Moldova lørdag kveld. Tre poeng der og enda en seier når Hellas gjester et fullsatt Ullevaal onsdag i neste uke, gir et drømmeutgangspunkt foran de tre avsluttende kampene mot Bosnia (borte 17. oktober), Tyrkia (hjemme 17. november) og Malta (borte 21. november).

4-0-triumfene over Malta og Ungarn på forsommeren og 2-1-festen mot Argentina gjør at det er like mye tro som håp bak drømmen om et nytt EM-sluttspill.

Selv om puljetrekningen var heldig og god: Ikke kom og si at norsk landslagsfotball har tatt steg tilbake hvis Åge Hareide leder oss frem til vårt andre EM-sluttspill i historien.

VM-favoritt

Kvinnelandslaget er en mye hyppigere mesterskapsgjenganger enn gutta. 2-2 i generalprøven mot Tyskland i forrige uke bar bud om at Norge er blant outsiderne i VM i Kina.

Åpningskampen mot Canada neste onsdag vil sikkert gi en brukbar pekepinn på hva vi kan vente oss av Bjarne Berntsens jenter.

Vi kan i hvert fall vente oss en dramatisk innspurt i årets eliteserie. Brann, Lillestrøm, Stabæk og Viking har alle mulighet til gull.

Allerede nå er det bare å sette en rød ring rundt 30. september i kalenderen. Den kvelden tar Lillestrøm imot Brann til det som kan bli en seriefinale.

Lillestrøm har en alle tiders mulighet til å bli dobbeltmester i år. I en cup som ser ut til å ha mistet sitt tidligere så sterke grep på publikumsmassene, venter Stabæk i semifinalen.

Velg selv

Er ikke dette et supert underholdningstilbud, så vet ikke jeg.

Så får vi heller ta opp nivådiskusjonen når fasiten foreligger en gang utpå høsten.

For innsatsen utenfor landegrensene er fortsatt den eneste pekepinnen på hvordan stoda er her hjemme.

Ikke sant?

Fakta: Høstmenyen

Her er noe av det som skjer utover høsten

8. september: Moldova-Norge. EM-kval

12. september : Norge-Hellas. EM-kval Norge-Canada (åpning VM for kvinner)

18. september: Chelsea-Rosenborg, mesterliga

20. september: Austria Wien-Vålerenga, Brann-Brugge UEFA-cup

30. september: Lillestrøm-Brann, mulig seriefinale, VM-finale for kvinner

3. oktober: Rosenborg-Schalke, mesterliga

4. oktober: Vålerenga-Austria Wien, Brugge-Brann, UEFA-cup

17.oktober Bosnia Hercegovina-Norge, EM-kval

24. oktober: Rosenborg-Valencia

3. november : Siste serierunde i eliteserien

6. november: Valencia-Rosenborg, mesterliga

10. november: Cupfinalen for kvinner

11. november: Cupfinalen for herrer

17. november: Norge-Tyrkia, EM-kval

21. november: Malta-Norge, EM-kval

28. november : Rosenborg-Chelsea, mesterliga

11. desember: Schalke-Rosenborg, Mesterliga