NEW JERSEY: To måneder før VM i New York er Magnus Carlsen en snartur innom den amerikanske østkysten. Torsdag møtte han tolv av de beste spillerne fra Play Magnus-appen til kamp.

Det gikk som det måtte gå — alle tolv, som var fløyet inn fra steder som Spania, Østerrike og Bahamas, måtte se seg slått av Carlsen.

Yngstemann blant utfordrerne, 8-åringen Jed Sloan, var slett ikke blant de første til å bli satt sjakk matt mot den norske 25-åringen.

— Jeg trodde jeg skulle være førstemann til å tape. Jeg synes jeg gjorde det ganske bra til å være åtte år gammel, sier Sloan.

Carlsen selv mener at den unge amerikaneren er bedre enn han selv var på den alderen.

— Da hadde jeg akkurat begynt, så det er ikke så rart. Han er et stort talent som kommer til å nå veldig langt som sjakkspiller, sier han til Aftenposten.

Han har akkurat trukket seg unna et hundretall mennesker som vil ha autografer og selfies. Men promoteringen er slett ikke ferdig: Foran ham ligger en haug med sjakkbrett som skal signeres. Magnus Carlsen-merkevaren er god business.

LES OGSÅ:

Tapte mot seg selv på 11-årsnivå

Play Magnus-appen har vært en stor uksess, med 840.000 nedlastinger og over 100.000 månedlige brukere. Spillet kan brukes i ulike aldersklasser med ulik vanskelighetsgrad, og en tredjedel av brukerne er barn under 12 år, sier Play Magnus-sjef Kate Murphy.

Magnus Carlsen stilte opp til showkamp mot amatørspillere som en del av promoteringen før VM 11. november. Foto: Kristoffer Rønneberg

Carlsen synes selv at det er skikkelig frustrerende å spille mot sitt virtuelle selv.— Det er ikke alltid jeg har tid, men nå hadde jeg en lang flytur til USA der jeg fikk spilt en del. Det er skikkelig frustrerende.

- Frustrerende? Taper du mot deg selv?

— Ja, og på flere aldersnivåer. Det er skikkelig plagsomt, sier Carlsen.

- Da må jeg jo spørre: Hvor lavt aldersnivå har du tapt mot deg selv på?

— 11 år, mumler Carlsen, og legger til:

— Så jeg kan forstå at folk synes det er vanskelig å spille mot meg i appen.

Besøker sjakkfokusert ungdomsskole

Etter at USA-turen er gjennomført skal 25-åringen tilbake til Norge for å begynne forberedelsene til VM, som starter 11. november i New York. De 12 kampene mot Sergej Karjakin skal spilles i løpet av 19 dager i den amerikanske metropolen.

— Jeg skal forberede meg på samme måte jeg gjorde sist gang. Jeg skal på en del treningsleirer og sånt. Aller først skal jeg møte temaet mitt i Norge, sier han.

Fredag skal Carlsen besøke en offentlig ungdomsskole i Brooklyn sammen med statsminister Erna Solberg. 25-åringen er opptatt av å få folk til å begynne tidlig med sjakk. På skolen han skal besøke, kjent som P.S. 318 Eugenio Maria de Hostos, kommer 70 prosent av elevene fra familier som har inntekt under fattigdomsgrensen.

Skolen har lagt stor vekt på et sjakkprogram, og rundt halvparten av elevene tar nå sjakktimer. De siste årene har skolen vunnet flere nasjonale sjakkmesterskap enn noen annen skole i USA, og skolens ledelse håper at elevenes sjakkferdigheter også vil gjøre dem bedre rustet til å møte en hard studie- og arbeidshverdag.

Hør TV 2-kommentatoren gå bananas på direkten i Aftenpodden Sport: