2015 var relativt rolig for Magnus Carlsen. Men 2016 er et VM-år — i november skal han i aksjon mot Sergey Karjakin i New York - og det merkes på den globale interessen for sjakkstjernen.

Søndag er Carlsen under lupen i El Mundo. Spanias nest største avis har sendt en journalist til Oslo for å lage et stort portrettintervju på sjakkverdensmesteren.

I intervjuet benytter Carlsen muligheten til å komme med et sjeldent innspill i samfunnsdebatten.

Bakgrunnen er en kommentar han kom med i mars. I et intervju med TV 2sa Carlsen at han er en «stor fan» av republikanernes omstridte presidentkandidat Donald Trump. Carlsen føler sitatet ble vridd og vendt på.

— For noen måneder siden vitset jeg om valget i USA. Jeg uttalte at jeg likte Trumps stil, at han er morsom, kanskje fordi han ikke er i stand til å argumentere på en rasjonell måte eller at han er flink til å sette navn på ting («crooked Hillary» er ett av kallenavnene Trump har funnet opp, journ. anm.). Neste dag var overskriftene i avisene «Carlsen støtter Trump». I landet mitt dominerer politisk korrekthet alt. Vi bør være mer åpne, sier Carlsen til El Mundo.

FIKK DU MED DEG DETTE? I juli bet spansk nyhetsbyrå seg merke i Carlsen oppførsel: - Svarte bare med enstavelser.

Sergey Karjakin og Magnus Carlsen møttes til dyst i Bilbao i sommer, kun måneder før VM-kampen. Carlsen vant ett parti, mens det andre endte remis. Foto: REUTERS

— Derfor holder jeg kjeft

Carlsen kommer sjelden med utspill om politikk eller det norske samfunnet. Det forklarer han også årsaken til i intervjuet. Carlsen sier det er best å «holde kjeft», og begrunner det slik:

— Jeg har selvfølgelig mine politiske meninger, men det finnes folk som ikke ville likt dem. De ville kanskje kritisert meg om jeg snakket ut.

FIKK DU MED DEG AT CARLSEN STEPPET INN SOM BÅRD TUFTE JOHANSENS KOMIKER-ERSTATTER? - En spontan greie.

Carlsens uttalelser gjennom sjakkarrièren har stått i sterk kontrast til hvordan sjakklegenden Garry Kasparov opptrer i mediene. Russeren, som har fungert som Carlsens trener i to perioder, er en velkjent kritikker av Vladimir Putin. Den tidligere sjakkverdensmesteren har til og med sittet i fengsel som følge av sine politiske overbevisninger. Carlsen forteller at han ikke snakket om politikk med Kasparov, men snarere «bare om sjakk».

Den kommende VM-kampen har forøvrig også beskrevet som en interessant duell sett i lys av verdensbildet. Russlands håp Sergey Karjakin, som opprinnelig kommer fra Krim-halvøya, har ikke lagt skjul på sin støtte til Vladimi Putin, og møter altså Carlsen fra USA-allierte Norge.

Sjakkbataljen vil dessuten finne sted i nettopp USA, nærmere bestemt på Manhattan i New York.

I denne ukens Aftenpodden Sport diskuteres blant annet astma-kontroversen og OL-skuffelsen. Hør podcasten her: