Brann Stadion (BT): Brann ønsker ikke å oppgi hvor store bidragene fra Trond Mohn har vært i første halvår, og ønsker heller ikke å si når pengegavene ble utdelt. Men de klare fakta er disse:

  • På markedssiden ligger Brann godt an, og bare marginalt bak budsjett.

  • Inntektene fra publikum er noe lavere enn budsjettert, avviket er på om lag 500.000 kroner.

  • Brann har ikke klart å kutte i spillerlønningene i så stor grad som ønsket og budsjettert.

  • Sparkingen av Rikard Norling medførte ekstraordinære utgifter.

Avvikene til tross, Brann presenterte mandag et regnskapsmessig overskudd på 1,7 millioner kroner. Hovedgrunnen til at Brann kan presentere positive tall er, i år som i fjor, Trond Mohn.

— Trond Mohn er ekstremt viktig for oss, sier Branns daglige leder, Vibeke Johannesen.

Les også: Brann vil ikke tigge Mohn om penger

- Driftstilskudd

Johannesen har tidligere signalisert motvilje mot å spørre Mohn om midler til spillerkjøp. Hun understreker også at Brann ikke har bedt Mohn om midler til spillerkjøp. De har snarere bedt om bidrag til å få den daglige driften til å gå rundt. I juli sa Johannesen dette om mulige spillerkjøp finansiert av Mohn.

"Han og andre av våre støttespillere er opptatt av at vi viser ansvarlighet i denne situasjonen. Og akkurat nå tror jeg ikke enkle løsninger er det rette for oss", sa den daglige lederen til BT.

Nå sier Johannesen dette:

— Hvis du spør om Trond Mohn, har han bidratt med driftstilskudd, ikke til spillerkjøp.

- Når kom disse gavene?

— I første halvår.

- Du har tidligere sagt at dere ikke ville spørre ham om penger?

— Til spillerkjøp, ja. Jeg har hatt veldig god dialog med ham, jeg har fortalt hvordan vi tenker som klubb og vist ham bilde på situasjonen, så han har sett hvor vanskelig det har vært økonomisk. Og så har han bidratt.

- Hvor mye har dere fått i gaver?

— Vi har ikke lyst å si summen vi har fått, det er ikke avklart at vi skal si noe om det. Utfordringene driftsmessig har vi fått støtte til å komme oss gjennom. Vi har hele veien hatt en dialog om dem og så veldig tidlig at det var behov for bidrag.

I nedrykksåret 2014 mottok Brann 21,4 millioner kroner i ekstern støtte - penger som i all hovedsak kom fra nettopp Mohn. Brann vil altså ikke oppgi hvor mye Mohn har bidratt med i årets første halvår.

Les også: Brann vil kutte i spillernes lønn

- Svett halvår

Johannesen legger ikke skjul på at 2015 ikke bare har medført tøffe kamper på banen. Også tallknuserne på Kniksens plass har hatt sitt å streve med. Brann-lederen svarer dette på spørsmål om Brann hadde klart seg uten bidragene fra Mohn i årets seks første måneder:

— Nei, det hadde vært tøft. Da ville ikke vi presentert så gode tall som vi gjør nå.

Mohn har altså kun bidratt til at driften av SK Brann har kunnet gå rundt. I tillegg har Brann mottatt støtte fra Hardball og Softball i overgangsvinduene i forbindelse med spillersigneringer.

— Når en stor klubb som Brann rykker ned, er ikke det noen spøk. Vi er på mange måter ikke rigget for 1. divisjon. Det har vært tøffere tallmessig enn jeg hadde trodd, sier Johannesen.

Andre halvår blir neppe enklere for sportsklubben. Spesielt ettersom en fotballklubb mottar størsteparten av inntektene sine i 1. halvår. Det medfører likviditetsmessige problemer mot slutten av året, når det ikke lenger er omsetning fra kampdager.

— Det blir et svett halvår, likvidetsmessig, bekrefter Johannesen.

Trond Mohn har ikke besvart BTs henvendelser om saken.

Last ned Ballsparks nyeste Brann-podkast via iTunes her.