— Vi er svært opptatt av både helse og miljø. Forskernes konklusjoner innebærer at utbyggingen av kunstgressbaner kan fortsette med uforminsket styrke, til stor glede for både barn og voksne som liker å holde seg i aktivitet gjennom fotballen, sier Karen Espelund i en pressemelding fra NFF.

Norges Fotballforbund og Kultur- og kirkedepartementet (KKD) ba for en tid tilbake Norges Byggforskningsinstitutt utarbeide en rapport for å avdekke negative helse- og miljømessige konsekvenser av kunstgressbaner. Denne rapporten har vært til vurdering hos Statens Forurensningstilsyn (SFT), som igjen har engasjert Norsk Institutt for Luftforskning (NILU), NIVA, Folkehelseinstituttet (FHI) og professor Ph. D. Tore Sanner. I tillegg skal NILU ha gjort selvstendige målinger av luften i tre fotballhaller med forskjellige typer kunstgress for å få ytterligere data.

Rapporten ble offentliggjort mandag.

Konklusjoner fra professor Tore Sanner er at aktiviteter i disse hallene ikke gir noen økt risiko for kreft, og konklusjonen fra FHI er at det ikke er grunn til å anta at bruken av hallene medfører en økt helserisiko. FHI tar likevel et visst forbehold for luftveisallergi, da de mangler kunnskap og data rundt dette tema, ifølge NFFs pressemelding.