60 baklengsmål er stygge tall for Jan Halvor Halvorsens mannskap. Derfor er det godt nytt at både Zarek Valentin og Ruben Imingen, de to opprinnelige førstevalgene på hver sin back, har unngått skadeproblemene i vinter. De slet med mye i fjor.

Dette bør gjøre det bakre leddet mer stabilt.

Mye i begge ender

Et annet argument er at stopperparet med Vieux Sane og Brede Moe er blitt bedre kjent med hverandre. Førstnevnte er sterk, Moe er plasseringsdyktig og på papiret bør de utfylle hverandre til å bli et godt par.

Summen av alt dette tilsier at antall baklengs bør bli færre, men Halvorsens ulike klubber har ofte hatt til felles at de både scorer — og slipper inn mange mål. Dekningen på de ulike posisjonene i backfireren er relativt tynn, selv om erfarne Thomas Jacobsen er et stødig alternativ.

Har én av de beste

På midtbanen ser det derimot langt lysere ut. Dominic Chatto har alle fysiske egenskaper til å være en velfungerende skjerm foran stopperne, og i Papa Ndiaye, eller «Badou» som han også kalles, har de en av ligaens absolutt beste midtbanespillere.

Papa Alioune Ndiaye er blant ligaens beste midtbanespillere, skriver Lars Tjærnås. Foto: Stig Nilssen

De to utgjør mye av ryggraden, og særlig sistnevnte er attraktiv for mange andre klubber. I det ligger det selvsagt et usikkerhetsmoment, for klubbens økonomi tilsier at de ikke kan si nei takk til et salg som gir gode penger i kassa.

Flere slåss om plass

Den tredje plassen sentralt står mellom mange. Morten Konradsen er et stort talent, og kommer garantert til å få mye spilletid. Henrik Furebotn er ny, og en spiller som passer utmerket som indreløper i 4-3-3 med sin løpsstyrke og aggressivitet, mens Ulrik Saltnes har utviklet seg mye i løpet av vinteren. Patrick Berg er et kjempetalent, og kan ta steget fra å være lovende til å bli en bidragsyter hvis han får muligheter i løpet av sesongen.

Et par av disse kan også spille ving, og da fortrinnsvis til høyre. Der er det ingen som peker seg ut som et naturlig førstevalg. Kanskje kan nye Danny Cruz gjøre plassen til sin, samtidig som han konkurrerer om å spille midtspiss.

Verre er det at det også er tynt på plassen som midtspiss etter vintersalget av Ibrahim Lajaab, for laget som scoret pene 45 ganger i 2014. Nå faller mye ansvar på skuldrene til innleide Alexander Sørloth. Tenåringen er lovende, men uprøvd på dette nivået. Fremste konkurrent Vegard Braaten har alltid scoret flittig på nivået under, men aldri lyktes i øverste liga.

Gode venstrevinger

Til venstre er det farligere — for motstanderne. Både Trond Olsen og Ulrik Berglann er klassiske vingløpere, hurtige og med stor gjennombruddskraft. Det kan være en løsning å flytte én av dem over på motsatt side, selv om en «innoverving» bryter med stil og tradisjon. Olsen endte med fem mål og fire assists i fjor. Dette bør han øke i år for å løfte laget.

Aller bakerst står Pavel Londak eller Lasse Staw. Uansett hvem som får flest kamper, er det garantert at de rekker å bli svette i keeperhanskene. De bør helst være på topp for at året ikke skal ende på bunn.

Trolig ender det litt over nedrykksstreken.

Tjærnås' tabelltips:

1...

2...

3...

4...

5...

6...

7...

8...

9...

10...

11. Bodø/Glimt

12. Start

13. Tromsø

14. Mjøndalen

15. Stabæk

16. Sandefjord