I disse dager er sjakkverdens øyne rettet mot Stavanger og Norway Chess. Årets utgave av storturneringen innledet også en ny æra i profesjonell sjakk.

Norway Chess er nemlig den første turneringen i Grand Chess Tour, sjakksirkuset legenden Garry Kasparov står bak.

I tillegg til Norway Chess består turnéen av turneringer i St. Louis, USA og London. Men hvordan har det seg at lille Norge har blitt vertskap for én av storturneringene?

Jøran Aulin-Jansson mener sjakkmiljøer i utlandet ser på Norge med misunnelse og beundring. Foto: NTB SCANPIX

— Eventyret Norway Chess startet i 2013, og turneringen har bare økt i styrke og status i sjakkverden i påfølgende år, og blitt en av klassikerne. Derfor var vi en naturlig samarbeidspartner. Dette kan sammenlignes med at Norge får en formel-1-runde, sier Jøran Aulin-Jansson, president i Norges Sjakkforbund og direktør for «sjakkprofesjonelle relasjoner» i Norway Chess, til Aftenposten.Han legger ikke skjul på at Magnus Carlsen i stor grad har bidratt til å sette Norge på kartet som arrangør av sjakkarrangementer.

— Vi har en verdensmester i form av Magnus, og norske medier har fått mye ros for sin sjakkdekning. Det er klart utlandet ser på Norge med både misunnelse og beundring, sier Aulin-Jansson.

Bilbao, Jakarta og Wijk aan Zee

Kun måneder etter at de tre storturneringene stiftet konseptet, skal det allerede være svært ettertraktet for storturneringer verden over å bli en del av Grand Chess Tour.

Overfor Aftenposten forteller Aulin-Jansson at flere turneringer uttrykt en interesse for å bli innlemmet i sjakkturnéen. Ifølge sjakkpresidenten ønsker de to klassiske turneringene i Dortmund og Wijk aan Zee å være med. I tillegg skal det være aktuelt med en turnering i Jakarta, Indonesia.

Garry Kasparov er frontfigur for Grand Chess Tour. Her er han til stede på Norway Chess-åpningen tidligere denne uken. Foto: NTB SCANPIX

Det skal også være plass til flere turneringer.— Grand Chess Tour kommer nok til å bli utvidet, det er en generell enighet blant arrangørene og stifterne. Vi har satt et tak på seks turneringer i året, sier Aulin-Jansson.

- Ingen revolusjon

Årets utgave består som nevnt av tre turneringer: Norway Chess nå i juli, Sinquefield Cup i august/september og London Chess Classic i desember.

Ni av verdens beste sjakkspillere skal spille alle de tre turneringene. I tilleg får hver arrangør en friplass. I Norway Chess var det Jon Ludvig Hammer som sikret seg den tiende plassen.

NRKs sjakkekspert Atle Grønn synes Grand Chess Tour er spennende, men han mener det er for tidlig å si akkurat hvor stor rolle nyvinningen vil spille.

— Foreløpig er det ingen revolusjon. Disse turneringene hadde vi jo fra før. Jeg tror det kan bli vanskelig at det får samme status som for eksempel Tour de Ski. I Tour de Ski har man fordelen av at løpene går etter hverandre, noe som gjør at man kan følge det mer intenst. I Grand Chess Tour er det flere måneder mellom hver turnering, sier Grønn.

Han tror heller ikke at en sammenlagtseier i Grand Chess Tour noen gang vil bli ansett som like stort som å vinne VM-kampen, som Magnus Carlsen vant i både 2013 og 2014.

Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson har imidlertid store forhåpninger for konseptet.

— Vi håper å på sikt skape sjakkens formel-1, ATP-tour eller Volvo Ocean Race, sier Aulin-Jansson.

Garry Kasparov har naturligvis også stor tro på konseptet.

— Dersom touren blir virkelig global er det ingen grenser, fordi vi vil ha noe som vil være på kalenderen av profesjonelle sportsbegivenhter, sa Kasparov da konseptet ble lansert i april.

Magnus Carlsen har forøvrig fått en elendig start på Norway Chess og Grand Chess Tour. Nordmannen ligger helt sist etter fire partier. Søndag spiller han mot Alexander Grisjtsjuk.