— Uvitenhet og gamle holdninger henger igjen hos menn når de snakker om kvinnefotball.

Det mener Vegeir Kjærstad, som ser godt over 200 kvinnefotballkamper i løpet av året, eller rettere seg i ni av månedene. På vinteren blir det lite.

150-160 av kampene er elite-, 1. og 2. divisjon, mens de resterende er kamper i turneringer som i Norway Cup

— Da kan det jo bli 30-40 bare på den uken, forteller 41-åringen, som også synes det er moro å være med sin 14 år gamle niese på kamp.

-Jeg støtter kvinnefotballen, og engasjementet mitt henger sammen med at jeg synes det er så stor forskjellbehandling. Foran cupfinalen, som ett eksempel, er det ukesvis med omtale, mens kvinnene blir avspist med lite. Og jeg mener at det de står for i dag fortjenter så mye mer.

Vegeir Kjærstad er alltid på plass med fotoapparat og mobil. Han oppdaterer Facebook-siden «Støtt norsk kvinnefotball» undeveis i kampen. Her er han på Nadderud stadion. Foto: METTE BUGGE

Ekte mannfolk ser kvinnefotball, er hans motto, noe som også står på bilen hans.Men hvordan kom denne altoppslukende interessen for kvinnefotball opp?

Hele familien med

Kjærstad forteller at moren Anne-Marit Kjærstad var leder i fotballgruppa i Skjetten i mange år, mens pappa Arne Bjørnar var formann i klubben i en periode. Den tre år eldre søsteren Eva Karlsen er leder av styret i Rælingen, og har arrangert Jentefestivalen i mange år. Det er en stor jenteturnering på Rælingen.

— Selv begynte jeg med fotball som femåring, da mor og noen andre startet borettslagfotball. Så ble jeg med i nystartede Valstad IF. Mor har alltid vært opptatt av at jenter og gutter skal likestilles. Søsteren min spilte på rekruttlaget til Bøler, og noen ganger også på A-laget. Jeg var med foreldrene mine som tilskuer. Det har bare blitt slik at jeg har sett mest kvinnefotball, for jeg har også hatt to nieser jeg har vært med på kamp.

Hobbyen tar form

Kvinnefotball har tempo og gode taklinger, mener Vegeir Kjærstad. Her representert ved to klubber han ofte ser, Stabæk, ved Trine Rønning (t.v.) og Røa, ved Ada Finskud. Foto: METTE BUGGE

Men så i 2011 skjedde det noe. Han fikk ideen om å gjøre fotballinteressen til en hobby, og startet Facebooksiden «Støtt norsk kvinnefotball». Det tok av og i dag drar han rundt med fotoapparat, helt uten å tjene fem øre, for å få inn kampene på den siden. Medhjelper er Aase-Elise Geithung.Siden har over 18.000 likes.

— Jeg har bestandig også likt å fotografere, så nå har jeg klart å kombinere to hobbyer, sier han.

På det meste ser han fire fotballkamper på en dag, og det på ulike arenaer. Lørdag er han til stede når LSK tar imot Vålerenga i LSK-hallen, der arrangørklubben prøver å sette ny tilskuerrekord. Dagen etter er det først en 1.-divisjonskamp på Hoslebanen i Bærum, ØHIL mot Åsane, før en ny kamp i den divisjonen på Greibanen: Grei mot Fløya..

Tut og kjør

— Mottoet på bilen din er spesielt…

— Jeg og Åse-Elise ønsket et slagord. Det endte med at det jeg fant på ble det vi brukte. Det er også trykket på gensere og t-skjorter, som det til sammen er solgt 500 av via et firma. Det var en støtte til mannfolk som ser kvinnefotball, og et lite spark til dem som ikke gjør det.

Kjærstad råd til andre menn er følgende: - Kom dere på kamp.

Han er overbevist om at mange vil bli imponert.

— Jeg bor like ved LSK-hallen, og når herrene kommer inn der mens kvinnene trener, hører jeg ofte at de sier de er imponert over det høye tempoet og den seriøse jobbingen.