ÖSTERSUND: Tidligere hadde skiskytteren fra Oslo sjelden en langrennstid som var blant de 10 beste i verdenscuprenn. På 15 kilometeren i verdenscupåpningen i Östersund torsdag hadde hun åttende beste langrennstid. Tre bom ga en 14. plass, men hun fikk en bekreftelse på at nå har hun fart nok.

— Jeg har jobbet hardt med å bli sterkere. Jeg får mer fart og styrke ut av hvert eneste skøyteskyv, sier Fanny Horn Birkeland.

I de to siste 15-kilometerne forrige sesong hadde Horn Birkeland 32. og 28. beste langrennstid.

Nye impulser

27-åringen har endret måten hun har trent på foran denne sesongen. Mange av impulsene kommer fra Steinar Mundal som ble assistenttrener for de norske skiskytterjentene denne sesongen. Mundal kom fra samme jobb på verdens beste langrennslag for kvinner, det norske.

— Han har gitt meg noe å tenke på rundt det å gå fort på ski. Resultatene ser jeg jo nå. Det er ikke tyngre eller mer slitsomt å gå på denne måten, men jeg kommer jo adskillig raskere frem, forteller hun.

Gikk seint på rulleski

Hun er fått mer muskler uten at vekten har gått opp.

— På rulleski er det lett å jukse litt og å oppnå ganske høy fart uten å bruke så veldig mye krefter. Under rulleskitreningen i sommer har jeg vært nøye med å gi et kraftigere fraspark. Det resulterte i at jeg gikk saktere på rulleski enn noen gang, og nå fortere på ski enn jeg kanskje noen gang har gått.

Og når hun nå har fått farten opp i skisporet er målet å stå på toppen av seierspallen.

— Jeg sier ikke at jeg vinner sprinten her i Östersund på lørdag. Men jeg tror jeg kommer til å vinne i løpet av året, sier 27-åringen fra Oslo.

Og selv om hun gikk et sterkt langrenn torsdag, så mener hun at toppformen ennå er stykke unna.

— Jeg har ikke den råe følelsen. Men jeg føler jo at jeg klyver bakkene bedre enn før og jeg ser jo at jeg er nærmere konkurrentene enn før.

Eckhoff har lært

Også Tiril Eckhoff har lagt om den fysiske treningen foran denne sesongen. Hun var fra før en av de beste langrennsløperne blant skiskytterne. Hun er i ferd med å ta nok et steg. Torsdag hadde hun tredje beste langrennstid.

Hun har trent mer fysisk enn noen gang tidligere.

— Jeg har tatt med meg inn i min trening en rekke av de tingene som Steinar Mundal hadde med fra langrenn. Det handler om hurtighetstrening og såkalte mengdedager. Dager hvor man trener mye, forteller Eckhoff.

Hun er mer enn klar til å gå et godt sprintrenn i Östersund lørdag. I fjor vant hun det tilsvarende rennet. Hun mener at det er gode muligheter også i år.

— Jeg følte på under torsdagens løp at jeg har kontroll. Det er en god følelse.

Etter seieren i fjor trodde alle at dette var sesongen hvor Tiril Eckhoff tok opp arven etter Tora Berger. Det skulle bli langt flere nedturer enn ønsket. Hun står fortsatt med kun en seier i verdenscupen.

— Jeg trent mer og bedre og jeg har lært, sier Fossum-løperen.