ÖSTERSUND: Torsdag skal trenerveteranen Steinar Mundal og "trenerjunior" Stian Eckhoff (35) få svar på om det er blitt resultater av Mundals overgang fra langrenn til skiskyting.

Mundal ble i vår ansatt som fysisk trener for damelandslaget. Han ble assistenten til nesten 30 år yngre Stian Eckhoff. Eckhoff er inne i sitt andre år som hovedtrener for skiskytterjentene.

Da vi møtte de to dagen før alvoret starter, var humøret godt i trenerteamet. Men det var bare så vidt det ble et trenerteam av de to.

Søkte både ute og hjemme

Stian Eckhoff tok på seg jobben som trener for damelandslaget i skiskyting i fjor vår. Da de i år skulle ha inn en ny fysisk trener i teamet holdt det på å gå galt.

Gjennom store deler av forrige sesong lette den sportslige ledelsen i forbundet etter en trener med kunnskap om langrennsdelen. Mange navn var på bordet, både norske og utenlandske. I mars ble den tidligere treneren for langrennslandslaget, Morten Aa Djupvik, ansatt som sportssjef for skiskytterne. Han kjente godt til Steinar Mundal. En som i årevis hadde hatt ansvaret teknikk og fysikk hos norske langrennsjenter.

Steinar Mundal var klar på at han kunne tenke seg å bytte beite. Eckhoff var vel ikke helt sikker på at han var den riktige mannen til jobben. Men han lot det stå til. De hadde sitt første møte på vårparten. De skulle prøve å se om det var grunnlag for et samarbeid.

— Vi var skikkelig uenige i starten. Det jeg var mest spent på, var Steinars treningsfilosofi. Den var avgjørende for om vi kunne fortsette arbeidet, forteller Stian Eckhoff.

- Bedre enn forventet

Treneren med hovedansvaret for norske skiskytterjenters suksess tvilte på om Steinar Mundals metode ville virke.

— Det har gått mye bedre enn forventet. Etter hvert kom det inn en trygghet om at dette kom til å gå bra, sier Eckhoff om hvordan det hele etter hvert gikk seg til.

Steinar Mundal var veldig klar for en ny utfordring etter mange år sammen med de beste langrennsløperne i verden.

— Det er kanskje litt drøyt å si at vi røk i tottene på hverandre. Når alt kom til alt var vi kanskje ikke så uenige, men vi tolket en del treningstekniske ting forskjellige, blant annet intensitetsskalaen. Jeg kom fra langrenn og brukte noen andre begrep om hardtreningen, forteller Steinar Mundal om den første kronglete starten på kompaniskapet med Stian Eckhoff.

Et spørsmål om tillit

— Samarbeidet var jeg ikke redd for dersom Stian stolte på at det jeg kom inn med var riktig. Jeg tror vi, når vi ser på dette i ettertid, har hatt mye av den samme tankegangen, sier Mundal.

Da vi traff de to sammen på skiskytterjentenes samling i Dolomittene i høst var det ingenting som tydet på at de to hadde en skjev start på samarbeidet.

— Vi er overraskende enige når det kommer til stykket. Nå kjenner jeg Steinar bedre, og kan si at jeg er 100 prosent trygg på ham, forteller Eckhoff.

Får ros fra den beste

Tiril Eckhoff var forrige sesong Norges beste skiskytter på kvinnesiden. Hun er veldig godt fornøyd med å ha fått trenerveteranen inn i teamet.

— For meg har han vært en veldig fin sparringspartner. Han har veldig stor kunnskap om hvordan trene hurtighet, mengdedager og han har noen sånne sære ting som er typisk for langrenn, men som vi ikke har hatt så mye av. Dette har jeg tatt med meg inn i min trening og det har fungert, sier Tiril Eckhoff.

Søker stabilitet

Etter at Tora Berger sa takk for seg etter OL-sesongen 2014, gikk det bare sånn passe for jentene. Noen unntak var det med enkeltseiere i verdenscupen både til Tiril Eckhoff og Fanny Horn Birkeland. I VM var ikke de norske jentene i nærheten av sitt beste.

— Det var min første sesong, og det er først nå vi har fått gjort de endringene jeg mener skal til for at vi får et topplag på sikt. Jeg er overbevist om at vi får et løft, og jeg håper det løftet kommer allerede denne sesongen, sier Stian Eckhoff.