I årevis har den gamle LSK-spilleren Per Berg støttet klubben på Åråsen. Millioner har gått med. Fortsatt er han sponsor gjennom sitt firma. Han har også tenkt å hjelpe når nye spillere skal kjøpes inn.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Men hans satsing og betydning er mye større på den andre siden av jernbanen, der hvor LSK Kvinner holder til.

Noe helt annet

Kanskje er også gleden større, for blant kvinnene er holdningene bedre, innsatsen større og offerviljen tydeligere enn det som er vanlig i den mannlige, norske fotballen.

I år ble det seriemesterskap etter seier over Stabæk i siste kamp. Lørdag kan det bli cupmesterskap dersom Trondheims-Ørn blir slått i Telenor Arena. LSK Kvinner er klar favoritt.

Bortskjemt?

Per Berg hadde fulgt med en tid og fant ut at det som skjedde med laget var interessant. Da han ble spurt, sa han ja til å bidra i styret et års tid. Og hva fikk han se?

– Jeg fikk positivt inntrykk av holdningene. Dette var spillere som betalte brusen sin selv, som ikke stilte krav, som trente intenst for å bli bedre. Her var det ingen bortskjemte spillere. Det var en helt annen holdning enn i herrefotballen.

Per Berg spytter penger inn i norsk fotball. Foto: Dag W. Grundseth

Her vil nok mange protestere, særlig dem som fnyser av kvinnenivået og føler seg viktige fordi de henger med på et herrelag.Men faktum er at de fleste norske herrelag trener mindre enn for ti år siden. Det blir mye frokost og lunsj i klubbens regi, mye restituering, mye fysioterapi og massasje. Vel og bra, men kan vi ikke alle se at den internasjonale fotballen har utviklet seg? Det løpes fortere enn noen gang, det satses friskere i dueller, de beste spillerne kjører spurt på spurt så lenge kampen er i live.

Ikke vanskelig

LSK-trener Monica Knudsen har et enkelt svar:

– Det er ikke vanskelig å trene mye. Det er bare å stå opp tidlig og sette i gang.

LSK-kvinnene trener seks-syv ganger i uken i tillegg til at hver enkelt driver med tilleggstrening. Denne sesongen har de også kjøpt ut spillere til to proffdager som inneholder to treningsøkter og fotballteori mellom øktene.

Det interessante er at treneren ikke er sikker på om laget blir noe særlig bedre om spillerne bli heltids profesjonelle.

Det er en fordel at de ikke er helproffer. Når de jobber og studerer ved siden av fotballen, må de lære seg struktur og disiplin. Det virker over på trening og kamp.

Larvik inspirerer

Likevel kan det hende at de klarer å finansiere en ukentlig proffdag til neste år. For målsettingen er ikke beskjeden. I løpet av tre år skal LSK kvinner være Nordens beste lag. På lengre sikt vinne Champions League.

Når Larvik har klart dette i håndballen, hvorfor skulle ikke et fotballag klare det samme?

Et inspirerende spørsmål å stille. Og kanskje Stabæk og et par andre lag tenker like stort? Da kan de publikumsrekordene LSK satte i år, få kjørt seg.

LSK Kvinner-Trondheims-Ørn på NRK lørdag kl. 16.00